Το Βατικανό επιστρέφει μάρμαρα στην Ελλάδα, η συλλογή του Πολ Άλεν πωλείται ξανά – Τα νεότερα της αγοράς τέχνης
Η Γαλλία ισχυρίζεται ότι θα γίνει ξανά το κέντρο της αγοράς τέχνης, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς τέχνης το 2022 ανήλθε στα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο όγκος της αγοράς τέχνης το 2022 ανήλθε σε 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια – η ηγεσία της Γαλλίας αμφίβολη
Στις αρχές Μαρτίου, δημοσιεύτηκε μια έκθεση της Morgan Stanley και της Artnet, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός κύκλος εργασιών δημοπρασιών έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο το 2022 ανήλθε σε 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια – αριθμός ελαφρώς μικρότερος από αυτόν που αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Artprice και του Artron.net. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 16,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley και την Artnet, η δυναμική φέρει αρνητικό χαρακτήρα: πτώση 4% μέσα σε ένα χρόνο. Το Artprice και το Artron.net βλέπουν πιο θετικά την κατάσταση, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ο αριθμός των αντικειμένων που προσφέρονται προς πώληση αυξήθηκε κατά 12% κατά τη διάρκεια του έτους.
«Η ανάλυσή μας, η οποία συνεχίζεται εδώ και 25 χρόνια, δείχνει μια νέα φάση επιτάχυνσης, που οδηγείται από έναν αυξανόμενο αριθμό συλλεκτών που θέλουν να είναι ενεργοί παίκτες στην αγορά τέχνης», αναφέρουν οι Artprice και Artron.net. Η επιτάχυνση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μέση περίοδος ιδιοκτησίας ενός συγκεκριμένου έργου μειώνεται, χάρη στην οποία εισέρχονται στην αγορά νέες δημιουργίες νέων καλλιτεχνών και επιστρέφουν εξαιρετικά αριστουργήματα περασμένων εποχών, γράφει στον πρόλογο του απολογισμού ο Thierry Ehrmann, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Artmarket.com και της Artprice.
Η Artnet αφιέρωσε ένα ξεχωριστό άρθρο στην αγορά δημοπρασιών στη Γαλλία, ο όγκος της οποίας το 2022 ανήλθε σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Το τμήμα τέχνης αντιπροσώπευε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ – 12,9% περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2021. Σύμφωνα με αναλυτές, τα τελευταία χρόνια, το Παρίσι ανακτά ενεργά τη θέση του ως ένα από τα κύρια κέντρα της παγκόσμιας αγοράς τέχνης. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση πραγμάτων μπορεί να αποτραπεί από τη φορολογική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο, η οποία θα αυξήσει τον φόρο επί των πωλήσεων στις εισαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης, από 15% σε 20%. Παρά το γεγονός ότι η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ το 2025 και θα ισχύει για όλα τα μέλη της ΕΕ, οι Γάλλοι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται πιο ενεργά. Μια ανοιχτή επιστολή που ασκεί έντονη κριτική σε αυτήν την πρωτοβουλία έχει ήδη υπογραφεί από περισσότερους από 120 Γάλλους καλλιτέχνες.
Προσεχής δημοπρασία: ο Χόκνεϊ από τη συλλογή-ρεκόρ του Πολ Άλεν και ο πρόσφατα ανακαλυφθείς Κράναχ
Πέρυσι, το πιο αξιοσημείωτο γεγονός μεταξύ οίκων δημοπρασιών ήταν η πώληση της συλλογής του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν. 150 έργα της συλλογής του συνολικά έφτασαν το ρεκόρ των 1,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κορυφαίο έργο αποτέλεσε ο πίνακας του Ζωρζ Σερά «Les Poseuses, Ensemble» (Petite Version), αγοράστηκε για 149 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από αυτό, η τιμή άλλων τεσσάρων έργων ξεπέρασε το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώθηκαν 20 νέα ρεκόρ τιμών. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s σχεδιάζει να πουλήσει 7 ακόμη έργα από τη συλλογή του δισεκατομμυριούχου. Η συνολική τους εκτίμηση αποτελεί περίπου 30-40 εκατομμύρια δολάρια: τρία έργα της Georgia O’Keeffe, τρία έργα του David Hockney και έναν πίνακα ακουαρέλας του Edward Hopper.
Η μοίρα των αριστουργημάτων: τα μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τον περασμένο χρόνο, το Βρετανικό Μουσείο υποσχέθηκε μάλλον διφορούμενα να ασχοληθεί με την τύχη των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα, που μεταφέρθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Το καλοκαίρι, η βρετανική πλευρά δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κατάσταση των αντικειμένων, αλλά μέχρι το τέλος του έτους αποδείχθηκε ότι επρόκειτο μόνο για τη δυνατότητα δανεισμού των εκθεμάτων από την Αθήνα για περίοδο 10 ετών. Πρόσφατα, επισήμανε την ξεκάθαρη λήξη του ζητήματος αυτού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν σκοπεύει να παραδόσει γλυπτά στην Ελλάδα. Επίσημη δήλωση σχετικά με αυτό εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Guardian. Φαίνεται όμως ότι η υπόσχεση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει στην Ελλάδα τρία θραύσματα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στα Μουσεία του Βατικανού από τον 19ο αιώνα, γίνεται πραγματικότητα. Τα γλυπτά πρόκειται να παραδοθούν επισήμως στην ελληνική πλευρά στις 24 Μαρτίου.