Απάντηση Περιστέρη για τις ανασκαφές στο λόφο Καστά… (ΦΩΤΟ)

kastas (2)
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Αποκαλύψεις… για τον Τύμβο της Αμφίπολης μπροστά στον πολιτικό, επιστημονικό αλλά και τον απλό κόσμο πραγματοποίησε, σήμερα η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών και επικεφαλής της ανασκαφής στοον λόγο Καστά Κατερίνα Περιστέρη, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η κα. Περιστέρη προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις, κατά την επεξήγηση της ανασκαφής.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της πως εντός του Τάφου βρέθηκαν τρεις επιγραφές-συμβόλια παραλαβής έργου, στα οποία αναγράφεται η λέξη “Παρέλαβον” και στη συνέχεια το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.
Η κα. Περιστέρη υπονόησε την άμεση σχέση του Ηφαιστίωνα, καλού φίλου και στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, με το ταφικό μνημείο.
Αναλυτικότατη ήταν δε η περιγραφή των ευρημάτων που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής η ομάδα της κ. Περιστέρη. Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων των Σερρών επέμεινε στην χρονολόγηση του ταφικού μνημείου στο τελευταίο τέταρτο το 4ου αιώνα π. Χ. Επανέλαβε δεν την άμεση σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με το ταφικό μνημείο. σχέση που επιβεβαίωσε και ο στενός της συνεργάτης και αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεμφατζής.
Παράλληλα η κ. Περιστέρη επισήμανε τα στοιχεία εντός του ταφικού μνημείου, που δείχνουν για την ύπαρξη ενός αφηρωισμένου νεκρού, με παραστάσεις που αφηγούνται τα κατορθώματα του.
 
kastas (7)Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, η υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Ο κ. Κουίκ κάνοντας δηλώσεις μετά τις ανακοινώσεις της κας Περιστέρη είπε χαρακτηριστικά: “Ό,τι έχει βρει η κα. Περιστέρη είναι Μακεδονία. Η η μία και ελληνική Μακεδονία“.kasta (2)
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:
kastas (3)
kastas (1)
kastas (4)
kastas (5)
kastas (6)