, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόνος στον ώμο, μια σύγχρονη νόσος

Η ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου, αποτελεί μια συχνή αιτία πόνου και δυσλειτουργίας της άρθρωσης και αναγκάζει μεγάλο αριθμό ενηλίκων να επισκεφθεί τον ορθοπαιδικό.
%ce%91%ce%9d%ce%91%ce%a4%ce%9f%ce%9c%ce%99%ce%91-%ce%a9%ce%9c%ce%9f%ce%a51
Από την ηλικία των 40 ετών και άνω, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών εμφανίζει ρήξη πετάλου. Η ρήξη σχεδόν πάντα είναι επώδυνη. Σπάνια όμως, μπορεί να βρεθεί και τυχαία κατά την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας ώμου για άλλη αιτία.
Την άρθρωση του ώμου σχηματίζουν τρία οστά. Η ωμοπλάτη, η κλείδα και το βραχιόνιο οστό. Το πέταλο των στροφέων σχηματίζεται από του τένοντες τεσσάρων μυών, του υποπλατίου, του υπερακανθίου, του  υπακανθίου και του ελάσσονος στρογγύλου. Το πέταλο ονομάζεται στροφικό, λόγω της δράσης των μυών αυτών, που εκτελούν έσω και έξω στροφή στο βραχιόνιο είναι δε προσκολλημένο επάνω στην κεφαλή του βραχιονίου, αφού προηγουμένως περάσει κάτω από ακρώμιο, που είναι ένα τμήμα της ωμοπλάτης.
Υπάρχουν διάφορα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν το στροφικό πέταλο και να το οδηγήσουν σε ρήξη.
images
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η φλεγμονή, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, διότι η χρονιότητα αυτής, οδηγεί σε ρήξη του πετάλου. Άλλες αιτίες ρήξης, είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης του πετάλου και η τραυματική ρήξη αυτού, ύστερα δηλαδή από κάκωση.
Ο ορθοπαιδικός πρέπει να αναγνωρίσει την ρήξη και να υποδείξει τον τρόπο αντιμετώπισης της. Η θεραπεία κατά βάση είναι χειρουργική, με εξαίρεση ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ή δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω πολλαπλών προβλημάτων υγείας.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη,εγχύσεις κορτικοειδών και φυσικοθεραπεία. Τα αποτελέσματα της συντηρητικής θεραπείας δεν είναι συνήθως ικανοποιητικά και οριστικά. Προσπαθούμε να ελαττώσουμε τον πόνο, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντα.  Οριστική λύση στο πρόβλημα,  δίνει η χειρουργική θεραπεία, που παλαιότερα γινόταν με  ανοικτή συρραφή. Τώρα πλέον γίνεται αρθροσκοπικά και περιλαμβάνει καθαρισμό του υπακρωμιακού χώρου, όταν υπάρχει σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής και στην συνέχεια συρραφή και επανακαθήλωση του ραγέντος τένοντα στο οστούν. Ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι 24 ώρες.
imgres
Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή «τοπική» (block σκαλινών). Με τους συνεργάτες μου, προτιμούμε πάντα την «τοπική» αναισθησία, επειδή με αυτήν, εξασφαλίζουμε αρκετές ώρες αναλγησίας μετεγχειριτικά, αλλά και λιγότερη επιβάρυνση του ασθενούς με στρες και φάρμακα. Ο χρόνος   αποκατάστασης, διαρκεί περίπου δύο μήνες.  Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος ώστε να επουλωθεί η ρήξη και η δύναμη που ασκείται στο βραχιόνιο οστό, κατά την κίνηση, να μην περνά μέσα από τα ράμματα αλλά από τον τένοντα στο οστό. Το τελικό όμως αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις ασχολίες του, όσο απαιτητικές μπορεί να είναι.liltsis
Του Γεώργιου Λίλτση, Ορθοπεδικού Χειρουργού
Για κάθε ερώτηση e-mail επικοινωνίας [email protected] και τηλ 6944265352.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.