Πως να αποφύγετε τις εξωσωματικές   - Karfitsa.gr
Υγεία

Πως να αποφύγετε τις εξωσωματικές

Γυναικολόγοι προειδοποιούν τις γυναίκες καριέρας

 

φροσω.

Της Φρόσως Βαρβάρα

 

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται μία διαρκώς αυξανόμενη τάση των γυναικών να περιμένουν μέχρι το τέλος της τέταρτης ή ακόμη και τις αρχές της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους για να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Αυτή η καθυστέρηση οδηγεί τις περισσότερες σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των εξωσωματικών.

«Σήμερα υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που οι γυναίκες  τεκνοποιούν αργότερα όπως π.χ η καριέρα για αυτό και ενδιαφέρονται για σύλληψη μετά τα 35.Πριν 10 χρόνια ο μέσος όρος ήταν 23 έτη άρα σήμερα μια γυναίκα η οποία ενδιαφέρεται για σύλληψη μετά τα 35 έχει σαφώς μειωμένες βιολογικές δυνατότητες άρα θα καταφύγει σε κάποια μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από την άλλη πλευρά με την πάροδο της ηλικίας, πιο πολλά είναι τα προβλήματα που μπορεί να έχει η γυναίκα αυτή π.χ ινομυώματα πολύποδες και όλα αυτά σημαίνουν ότι η γυναίκα πρέπει να χειρουργηθεί πιο πριν», υποστηρίζει ο Γεώργιος Πάντος αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας στο ΑΠΘ.

 

Απαγορευτική η τιμή

Πριν μερικά χρόνια η τιμή για πολλούς ήταν απαγορευτική. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι γυναικολόγοι έχουν μειώσει τις τιμές. «Έχουμε προχωρήσει σε μείωση των τιμών προκειμένου να βοηθήσουμε τα ζευγάρια για να αποκτήσουν ένα παιδάκι. Ταυτόχρονα όμως είμαστε και πιο αποτελεσματικοί καθώς εξατομικεύουμε τις προσπάθειες και πετυχαίνουμε την εγκυμο-

σύνη» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Πάντος, μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Την ίδια άποψη έχει και ο Γεώργιος Πάντος μαιευτήρας γυναικολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ. «Η προσέγγιση των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση των πληθυσμών και την κρίση που βιώνουμε. Από την άλλη πλευρά, το άσχημο είναι ότι έχουν καταργηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο οι επιτροπές χορήγησης φαρμάκων για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να αναγκάζονται να περιμένουν να λειτουργήσουν και πάλι», αναφέρει ο κ. Πάντος.

Οι μειωμένες τιμές, το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό οδηγούν πολλά ζευγάρια από χώρες του εξωτερικού να έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. «Σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ. στο Βέλγιο η εξωσωματική είναι 3 φορές ακριβότερη. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λεχθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλύπτει το κόστος των φαρμάκων το οποίο είναι πολύ υψηλό. Στην Ελλάδα υπάρχουν 62 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η χώρα έχει προοπτικές και εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό. Αυτό αποτελεί κίνητρα» λέει ο Γεώργιος Πάντος.

 

Ώθηση στον ιατρικό τουρισμό

Οι μέλλοντες γονείς αλλά και άλλοι ασθενείς τονώνουν τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο και να δώσει ώθηση στην οικονομία.« Η ιατρική στην Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Μπορούν οι γιατροί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Τα δημόσια νοσοκομεία ακόμη δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμα καθώς πάσχουν στην οργάνωση αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ καλά αναπτυγμένη» τονίζει ο Γεώργιος Μπασδάνης, καθηγητής χειρουργικής του ΑΠΘ.

Τα δυο τελευταία χρόνια όπως επισημαίνει ο καθηγητής υπήρξε ιατρικός τουρισμός. «Ασθενείς που ήρθαν δηλαδή για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών κυρίως από Λιβύη και άλλες χώρες της Αφρικής», λέει και συμπληρώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα πάντα στην Ελλάδα από νέες τεχνολογίες όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική αλλά και η ρομποτική χειρουργική καθώς επίσης και έμπειροι γιατροί. «Στην Ελλάδα υπάρχει διαθέσιμη και η αεροδιαστημική τεχνολογία στην ιατρική που μας επιτρέπει να κάνουμε πιο ακριβείς επεμβάσεις» τονίζει ο Κωνσταντίνος  Κωνσταντινίδης καθηγητής χειρουργικής.

 

Το πρόγραμμα e-learning

Στο μεταξύ, την αρχή μιας πρωτοποριακής συνεργασίας στον βαλκανικό και μεσογειακό χώρο θα αποτελέσει η προώθηση, για πρώτη φορά εκτός συνόρων, του ελληνικού επιστημονικού προγράμματος e-learning με θέμα «Ανθρώπινη αναπαραγωγή». Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του πανεπιστημίου «Carol Davila» του Βουκουρεστίου της Ελληνικής αναπαραγωγικής εταιρείας αλλά και της κλινικής Γένεσις Αθηνών. «Εφαρμόσαμε αυτό το πρόγραμμα  το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας όπως γυναικολόγους, βιολόγους αλλά και όσους ασχολούνται με την αναπαραγωγική ιατρική προκειμένου να λάβουν επιπλέον γνώσεις στον τομέα της υπογονιμότητας. Είναι 9μηνο και οι επιστήμονες  περνούν και από πρακτική άσκηση. Για πρώτη φορά αυτό το πρόγραμμα θα προωθηθεί σε μια χώρα του εξωτερικού όπου δεν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα με σκοπό να εκπαιδευτούν επαγγελματίες υγείας» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος Κωνσταντίνος Πάντος.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ