«Πώς να διαχειριστείτε σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση σας;» - Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Πώς να διαχειριστείτε σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση σας;» – Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου

«Συνταγές πετυχημένων σχέσεων», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

 

Είναι αρκετά τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της σχέσης τους ένα σεξουαλικό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τη διάθεσή τους όσο και την επικοινωνία τους. Από αυτά τα ζευγάρια λίγα αποφασίζουν να κάνουν κάτι για αυτό που τους απασχολεί και ακόμα λιγότερα επιλέγουν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για να τους βοηθήσει. Αυτό που συνήθως αποδεικνύεται είναι πως πίσω από ένα πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού υπάρχει ένα πρόβλημα στην ίδια τη σχέση. Με άλλα λόγια η σεξουαλική δυσκολία είναι το σύμπτωμα που υποδηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση του ζευγαριού.

Δεν έχει σημασία ποιος εμφανίζει το πρόβλημα. Αν είναι ο άντρας ή η γυναίκα. Σημασία έχει πώς το αντιλαμβάνεται ο ίδιος και πώς το αντιμετωπίζει ο/η σύντροφος. Αν και οι δυσκολίες που έχουν οι άντρες είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμες καθώς γίνονται ορατές, είναι εξίσου ενδιαφέρουσες οι δυσκολίες που εκδηλώνουν οι γυναίκες και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να τις διαχειριστούν. Όπως και να έχει ένα πρόβλημα στη σφαίρα της σεξουαλικής οικειότητας δύο συντρόφων είναι ένα πρόβλημα σχέσης που αν δεν λυθεί θα παραμείνει πρόβλημα με συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Ας δούμε λοιπόν τη σημερινή μας συνταγή με την οποία θα μάθετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση σας.

Συστατικά συνταγής

* Ειλικρίνεια

* Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

* Απουσία συστολής / ντροπής

* Απουσία φόβου απόρριψης

* Ενδιαφέρον για αυθεντική επικοινωνία

* Απουσία αρνητικής κριτικής

* Απουσία ενοχών

* Απουσία υπερβολών

 

 

Οδηγίες εκτέλεσης συνταγής

* Μιλήστε άφοβα για το πρόβλημα που εντοπίζετε

* Μην περιμένετε από τον/την σύντροφό σας να μιλήσει για αυτό που συμβαίνει – πάρτε την πρωτοβουλία και μιλήστε πρώτοι/ες για αυτό

* Μην υποτιμάτε την αντίληψη του/της συντρόφου θεωρώντας πως δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα

* Μην αποφεύγετε τη συζήτηση πιστεύοντας πως έτσι διευκολύνετε τον/την άλλον/η και δεν τον/την φέρνετε σε δύσκολη θέση

* Αντιμετωπίστε αυτό που συμβαίνει σαν κάτι που αφορά και τους δυο σας – μη διαχωρίζετε τη θέση σας από τη θέση του/της συντρόφου που εμφανίζει το πρόβλημα καθώς είστε μαζί στη σχέση και όχι ξεχωριστά

* Μη βιάζεστε να βγάλετε αυθαίρετα συμπεράσματα για τις προθέσεις ή τις επιθυμίες του/της άλλου/ης (π.χ. μην πιστεύετε ότι έχει στυτική δυσλειτουργία επειδή δεν σας επιθυμεί άλλο)

* Μη βιάζεστε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το πρόβλημα του/της συντρόφου σας (π.χ. μην πιστεύετε ότι ευθύνεστε εσείς επειδή η σύντροφός σας δεν έχει οργασμό)

* Αποφύγετε υποτιμητικές/προσβλητικές εκφράσεις που θα δημιουργήσουν ένταση μεταξύ σας

* Μη βάζετε κάτω από το χαλί σκέψεις και συναισθήματα καθώς κάτι τέτοιο είναι πολύ καταστροφικό για τη σχέση σας

* Μην κατηγορείτε τον/την σύντροφό σας αλλά μιλήστε ανοιχτά για αυτό που χρειάζεστε ώστε να νιώσετε καλύτερα

* Μη συγκρίνετε την τωρινή σας σχέση με παλιότερες ή με σχέσεις φίλων σας – κάθε σχέση έχει τη δική της ιστορία και το δικό της ειδικό βάρος

* Απευθυνθείτε και οι δύο σε έναν σεξολόγο και συνεργαστείτε μεταξύ σας προκειμένου να λύσετε αυτό που σας ταλαιπωρεί

 

 

Μυστικό συνταγής

* Να θυμάστε πως κάθε σχέση περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές σφαίρες οικειότητας όπως τη σφαίρα της συναισθηματικής επικοινωνίας, τη σφαίρα της πνευματικότητας, τη σφαίρα του ελεύθερου χρόνου και ασφαλώς τη σφαίρα της σεξουαλικότητας. Όταν υπάρχει ένα σεξουαλικό πρόβλημα αναζητούμε το πρόβλημα στη σχέση και μόλις το βρούμε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα επίπεδα της σχέσης.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εφαρμογή της συνταγής που σας προτείνω!!!

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ