Πώς θα αντιμετωπίσεις τους συχνούς πονοκεφάλους το καλοκαίρι - Karfitsa.gr
Health Άρθρα_Υγείας

Πώς θα αντιμετωπίσεις τους συχνούς πονοκεφάλους το καλοκαίρι

 

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν περισσότερους πονοκεφάλους και ημικρανίες το καλοκαίρι. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στις αλλαγές του αέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή στις βαρομετρικές αλλαγές με την εμφάνιση βροχών η καταιγίδων παρά την ζεστή θερμοκρασία.

Σίγουρα δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αποκλειστικά τον καιρό για την ύπαρξη των πονοκεφάλων καθώς είναι ένα σύνολο εποχιακών παραγόντων. Για παράδειγμα η αφυδάτωση που προκαλείται από την ζέστη είναι μια αναγνωρισμένη αιτία του πονοκεφάλου και της ημικρανίας όπως επίσης και οι διαταραχές τον ύπνο που μπορεί να υπάρξουν λόγω αυξημένων θερμοκρασιών.

Ο πονοκέφαλος θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν αρέσκεται στις αλλαγές. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής, στην καθημερινότητα ή σε κάποια ρουτίνα ενδεχομένως να αποτελεί αιτία εκδήλωσής του. Οι διακοπές που φεύγει κάποιος το καλοκαίρι, το διαφορετικό μέρος που θα επισκεφτεί με ότι αυτό συνεπάγεται ακόμα και ο περισσότερος ύπνος από το συνηθισμένο μπορεί να επηρεάσουν.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος όμως για να ελαχιστοποιήσει τις περιπτώσεις του πονοκεφάλου και να μπορέσει να απολαύσει την αγαπημένη εποχή του καλοκαιριού ανενόχλητος; Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούν να φανούν χρήσιμα και βοηθητικά για την αποφυγή του ενοχλητικού αυτού φαινομένου.

Αρχικά είναι σημαντικό να προσδιορίσει τις περιπτώσεις που αντιλαμβάνεται ότι πυροδοτήθηκε κάποιος πονοκέφαλος, ανατρέχοντας στην αιτία. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, ορμονικές αλλαγές, υπερβολική έκθεση σε οθόνη υπολογιστή ή στον ήλιο. Εστιάζοντας στην πηγή θα μπορούν να μειωθούν οι περιπτώσεις στην συνέχεια μέσα από την αποφυγή αντίστοιχων περιπτώσεων.

Η χρήση γυαλιών και καπέλου και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο στις ώρες επικινδυνότητας είναι τα βασικά βήματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει προκειμένου να αποφύγει κάποιες από τις συχνότερες αιτίες ενός πονοκεφάλου το καλοκαίρι.

Στην συνέχεια, η διατήρηση της ρουτίνας της καθημερινότητας, μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην αντιμετώπιση του φαινομένου των πονοκεφάλων. Καλό είναι να αποφεύγονται οι αλλαγές στον χρόνο αφύπνισης ενώ αν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες όπως η ζέστη ή το φως που εμποδίζουν τον ύπνο καλό είναι να εξασφαλίζεται δροσιά στο δωμάτιο πριν τον ύπνο και η τοποθέτηση μάσκας ύπνου αν δεν υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από κάποιο ενοχλητικό φως.

Τα συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα σε συνδυασμό με την καλή ενυδάτωση ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που αυξάνεται η ανάγκη για νερό λόγω εφίδρωσης προλαμβάνουν τυχόν απότομες πτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πονοκέφαλο.

Σε περίπτωση βέβαια που οι πονοκέφαλοι γίνουν ενοχλητικοί και ανεξέλεγκτοι είναι επιτακτική η ανάγκη ιατρικής συμβουλής καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο πονοκέφαλος αποτελεί επαναλαμβανόμενη ενόχληση. Η ειδικότητα που ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις για την διάγνωση αρχικά και ύστερα για την θεραπεία είναι ο νευρολόγος.

 

 

 

 

 

Photo usman yousaf/unsplash

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ