Πως θα καταπολεμήσουμε την ανεργία; - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πρόσωπα

Πως θα καταπολεμήσουμε την ανεργία;

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ μιλά για τα προγράμματα στο karfitsa.gr

Ampatzoglou copy

Για τα προγράμματα που… «τρέχουν» παράλληλα με σκοπό να μειωθεί η ανεργία που πλήττει την ελληνική κοινωνία αλλά και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, με κορυφαίο αυτό της έλλειψης υπαλλήλων μιλά στην Karfitsa ο διοικητής του ΟΑΕΔ. Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου αποκαλύπτει την επανάληψη προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε ανέργους άνω των 55 ετών, που είναι ένα βήμα πριν τη σύνταξη και δύσκολα μπορούν να βρουν εργασία, μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στα υποκαταστήματα του Οργανισμού και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο «θα ανοίξει ξανά ο δρόμος της επιστροφής στην απασχόληση χιλιάδων συμπολιτών μας».

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Aνακοινώνετε προγράμματα που αφορούν από κοινού νέους και μεγαλύτερους. Πως θα κατανεμηθούν οι θέσεις; Υπάρχει η πρόβλεψη να δοθούν περισσότερες στους μεγαλύτερους ηλικιακά; Ενδεχομένως σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και είναι δυσκολότερο να βρουν εργασία;

Η λογική των προγραμμάτων που εφαρμόζει ο Ο.Α.Ε.Δ., αλλά και αυτών που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα είναι διαφορετική. Συνήθως διαχωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες των ανέργων στους οποίους απευθύνονται, δηλαδή προγράμματα νέων μέχρι 24 ετών, όπως και άλλα προγράμματα που αφορούν ηλικίες από 25 έως 66 ετών. Επίσης έχουν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν και μελετάται η επανάληψη προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε ανέργους άνω των 55 ετών, οι οποίοι πράγματι αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα επανένταξης στην αγορά εργασίας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι ένα από τα σημαντικότερα όπλα του Ο.Α.Ε.Δ. στη μάχη κατά της ανεργίας των νέων, η οποία εμφανίζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά στη χώρα μας, είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) που απευθύνεται σε νέους 15 έως 24 ετών. Το Youth Guarantee, μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, είναι μια πολυσχιδής δέσμη μέτρων που στόχο έχουν την άμεση ενεργοποίηση των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ηλικίας. Την ίδια στιγμή θέτουμε σε εφαρμογή προγράμματα απασχόλησης για ανέργους 25 έως 66 ετών (5.000 θέσεις εργασίας), όπως και 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας. Γίνεται φανερό ότι κάθε ομάδα προγραμμάτων έχει συγκεκριμένη στόχευση κάποιες ηλικιακές ομάδες ανέργων που αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.

Ποια είναι τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. που «τρέχουν» παράλληλα;

Αυτή την περίοδο, όπως σας προανέφερα, ο Ο.Α.Ε.Δ. σχεδιάζει μια σειρά δράσεων για νέους ανέργους στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee). Ήδη όμως, λόγω και της έναρξης του σχολικού έτους, ξεκίνησε η υλοποίηση μίας εξ αυτών στις Σχολές του Οργανισμού, το Πρόγραμμα Μαθητείας «Εισαγωγή Μαθητών και Μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.». Συνεχίζουμε δυναμικά, με τις επόμενες δράσεις του Οργανισμού, ήτοι την επαγγελματική κατάρτιση νέων ηλικίας 16 – 20 ετών στα Πειραματικά Σχολεία του Ο.Α.Ε.Δ., την εκπαίδευση νέων ηλικίας 15 – 24 ετών σε βασικές και ανώτερες δεξιότητες σε Τ.Π.Ε. αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το σύνθετο πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης που σκοπό έχει την στοχευμένη και εξειδικευμένη προετοιμασία των νέων της ομάδας στόχου για την ομαλή και με διάρκεια ένταξή τους στην επαγγελματική ζωή, αλλά και την κατάρτισή τους και ένταξή τους σε θέσεις εργασίας για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25 – 66 ετών, το οποίο καλύφθηκε εντός τριών ωρών. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε έως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου να ξεκινήσουμε το νέο «Πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης», σε φορείς του Δημοσίου Τομέα για 50.000 ωφελούμενους. Τέλος, στις 9 Οκτωβρίου ανακοινώσαμε την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα voucher «Επιταγή Κατάρτισης Ανέργων σε Τομείς Οικονομικής Δραστηριότητας με Υποχρεωτική Εγγυημένη Απασχόληση» για 16.000 ωφελούμενους.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Οργανισμού; Ίσως η έλλειψη υπαλλήλων και η απουσία ελέγχων;

Ο Οργανισμός προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ρόλο σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Πραγματοποιεί μια τιτάνια προσπάθεια, απέναντι σε ποσοστά ανεργίας πρωτόγνωρα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Κι αυτό με τα «μέσα» που διαθέτει. Το υφιστάμενο υπαλληλικό δυναμικό και τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους του. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Με αυτά δίνουμε και θα δώσουμε και στο μέλλον την μάχη. Θα εφαρμόσουμε τις δράσεις μας για την ενίσχυση της απασχόλησης, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, θα ανοίξουν ξανά το δρόμο της επιστροφής στην απασχόληση για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Έχω την πληροφορία πως αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενός εργαζομένου σε μια επιχείρηση, ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν μεριμνά για το μέλλον του εργαζομένου αυτού. Εάν δηλαδή παρέμεινε στην επιχείρηση. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι γιατί;

Όλα τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. περιλαμβάνουν συγκεκριμένους όρους για την επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτά. Ορισμένοι από αυτούς είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων πριν την ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά και η δέσμευση ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να απασχολεί όσους επιδοτούμενους προσλάβει, για ένα συγκεκριμένο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησης. Στόχος είναι ο άνεργος που θα προσληφθεί να παραμείνει στην επιχείρηση, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερο διάστημα και να καταστεί απαραίτητος στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης. Ο Ο.Α.Ε.Δ. παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και την εξέλιξη όσων τοποθετούνται μέσω αυτών σε εργασία. Με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κάθε προγράμματος στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και με την ανάδειξη τυχόν «τρωτών σημείων», σχεδιάζεται το επόμενο πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες αδυναμίες.

Ποια είναι η εικόνα που συναντά κανείς καθημερινά στα υποκαταστήματα του οργανισμού; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των ανέργων; Έλλειψη χρημάτων ή ασφάλισης;

Η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα με αποτέλεσμα ο Ο.Α.Ε.Δ. ως αρμόδιος φορέας απασχόλησης να δέχεται μεγάλη πίεση. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού δέχονται καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας και καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να βοηθήσουν, να εξυπηρετήσουν, να ανακουφίσουν τους ανέργους, παρέχοντας συμβουλές και λύσεις όπου είναι δυνατόν. Το πρόβλημα των ανέργων στο οποίο αναφέρεστε είναι ένα: η αναζήτηση απασχόλησης. Μόλις λυθεί –μακροπρόθεσμα- αυτό, θα λυθεί και το πρόβλημα των χρημάτων και της ασφάλισης. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν προσπαθούμε να συνδράμουμε – στο μέτρο του δυνατού – μέσω των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε και θα εφαρμόσουμε στο μέλλον.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ