Πόσα λεφτά υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές τράπεζες; - Karfitsa.gr
Οικονομία

Πόσα λεφτά υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές τράπεζες;

Στερεύουν οι καταθέσεις...

trapeza-syntaxeis

Κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν την επιβολή των capital controls επέστρεψαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 541 εκατ. ευρώ στα 121,69 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα πτώσης τους από το υψηλό 8 μηνών, των 123,38 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των καθαρών εισροών ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες είχαν σημειωθεί εκείνη την περίοδο.

Οι αιτίες της πτώσης

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η υποχώρηση των μεγεθών το Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα:

  • – Της επιδείνωσης του κλίματος στην οικονομία, λόγω της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • – Της μεταφοράς ορισμένων πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου στο Φεβρουάριο, καθώς η 31/1/2016 ήταν αργία
  • – Του περιορισμού των εισροών καταθέσεων, μετά από ένα σχετικά καλό δίμηνο Δεκεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016 για τα φυσικά πρόσωπα

«Μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου είχε διαφανεί μία μικρή αντιστροφή των πτωτικών τάσεων. Κάποιοι που είχαν αγοράσει για προστασία των καταθέσεών τους πριν τον Ιούνιο αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, τα ρευστοποίησαν μεταφέροντας τα χρήματα σε προθεσμιακές καταθέσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, για να κερδίσουν τόκους» υπογραμμίζει διευθυντής καταθέσεων συστημικού ομίλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες «έτρεξαν» καμπάνιες για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, μετά τη χαλάρωση των capital controls, η οποία επιτρέπει πλέον την επαναγορά ανά πάσα στιγμή των ίδιων ή άλλων ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων, με τις καταθέσεις που επαναπατρίστηκαν.

Τα υπόλοιπα των νοικοκυριών

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των νοικοκυριών μειώθηκαν μετά από δύο συνεχείς μήνες ανόδου κατά 702 εκατ. ευρώ στα 101,65 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αυτής προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 520 εκατ. ευρώ στα 41,43 δισ. ευρώ, μετά το ανοδικό «διάλλειμα» του Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έπεσαν κατά 121 εκατ. ευρώ, μεταβολή που είναι οριακή σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ