Πότε θα παραιτηθεί τελικά ο Στράτος Σιμόπουλος; - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πρόσωπα

Πότε θα παραιτηθεί τελικά ο Στράτος Σιμόπουλος;

Θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης;

simopoulos-thema

Την πεποίθησή του πως εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας της παρούσας Βουλής, δηλαδή το 2016 και πως η κυβέρνηση θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής εκφράζει στην Karfitsa ο Στράτος Σιμόπουλος. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων αποκαλύπτει το πότε σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής όταν στηθούν κάλπες, εκφράζει τη βεβαιότητα πως τελικά θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και κρίνει τους πολιτικούς της πόλης του.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Πόσο βάση έχει η πληροφορία ότι θα παραιτηθείτε για να πολιτευτείτε; Και αν ναι πότε θα το κάνετε; 

Κινούμαι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Θα γίνουν, όμως, όλα στις προβλεπόμενες συνταγματικά ημερομηνίες, ώστε να μην έχω ασυμβίβαστο. Επειδή βέβαια η ζωή συχνά μας εκπλήττει θετικά ή αρνητικά, κρατάω μια μικρή επιφύλαξη. Πάντως, ούτως ή άλλως, σκοπεύω να εξαντλήσω όλα τα χρονικά περιθώρια, για να δρομολογήσω έργα και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί ένας Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων που συμμετέχει στην Κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει βουλευτής και ειδικά σε μια περίοδο, που ο ρόλος του βουλευτή είναι υποβαθμισμένος; 

Είναι γεγονός ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι διαχειρίζεται πολλούς πόρους από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχει τη δυνατότητα να παράγει «ορατό» έργο. Θεωρώ, επίσης όσον αφορά στη βουλευτική ιδιότητα, ότι ένας θεσμός υποβαθμίζεται, όταν εμείς που τον υπηρετούμε τον υποβαθμίζουμε με τη συμπεριφορά μας. Ερχόμενος τώρα στην ουσία της ερώτησής σας, θα σας απαντήσω λέγοντας, ότι πλέον συνδυάζοντας την εμπειρία μου ως επαγγελματίας μηχανικός και την εμπειρία της Δημόσιας Διοίκησης από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, αισθάνομαι ότι μπορώ να ανταποκριθώ καλύτερα στον σύνθετο ρόλο του βουλευτή, όπως τον αντιλαμβάνομαι προσωπικά. Πιστεύω λοιπόν ότι ο βουλευτής πρέπει να αποτελεί τον ιμάντα μεταφοράς των αιτημάτων της κοινωνίας, μέσω του Κοινοβουλίου, προς την εκτελεστική εξουσία. Πρέπει μέσω του νομοθετικού έργου, να λύνει προβλήματα και να συμμετέχει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον. Πρέπει να αποφασίζει μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Οι παραπάνω, εκ των ων ουκ άνευ ιδιότητες, αν και κρίσιμες κατά τη γνώμη μου, δεν συναντώνται σε όλο το φάσμα του πολιτικού προσωπικού. Γι’ αυτό ίσως να θεωρείται και ο ρόλος του βουλευτή υποβαθμισμένος.

Από την εμπειρία σας στην Κυβέρνηση πιστεύετε ότι το πολιτικό προσωπικό σήμερα ανταποκρίνεται στα προβλήματα της χώρας; Χρειαζόμαστε τεχνοκράτες ή κομματικούς; 

Η απάντηση είναι σύνθετη και θα τη δώσω αρχίζοντας από το δεύτερο σκέλος. Πιστεύω ότι  χρειαζόμαστε πολιτικούς με τεχνοκρατική επάρκεια. Τα δυο χαρακτηριστικά δεν μπορεί να είναι ξεκομμένα. Διαφορετικά έχουμε το φαινόμενο η πολιτική να μην μπορεί να μεταφρασθεί σε δημιουργική δράση ή να βλέπουμε κάποιες φορές τεχνοκράτες, χωρίς καμία επαφή με την κοινωνία, να παίρνουν αποφάσεις ερήμην της. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, στην πολιτική ανθρώπους που να μπορούν με βάση ορισμένες αρχές να φέρνουν αποτελέσματα, προς όφελος της κοινωνίας.

Για τους πολιτικούς της Θεσσαλονίκης τι γνώμη έχετε; (Βουλευτές, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη);

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία έχει πολλές ανεκμετάλλευτες προοπτικές και δυνατότητες, ακόμη και σήμερα, που οι οικονομικοί πόροι είναι πιο περιορισμένοι, σε σχέση με το παρελθόν. Χρειάζεται όμως σχέδιο, συνεκτικό, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό. Υπάρχει όμως  τέτοιο σχέδιο; Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και όλες οι δράσεις και οι ενέργειες είναι αποσπασματικές και σκόρπιες. Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί άρχοντες διακατέχονται και από εμμονές, οι οποίες εξυπηρετούν την προσωπική ή παραταξιακή επικοινωνιακή τους τακτική. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει απολύτως κατανοητό αυτό που σας λέω. Υπάρχουν, λοιπόν, κοινές θέσεις και κυρίως ενιαία διεκδικητική γραμμή για την ανάπτυξη ίσως του σημαντικότερου ενεργητικού στοιχείου της πόλης, δηλαδή του λιμανιού της; Γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, παρόλο που άπαντες μεμονωμένα, θεωρητικά, αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία του λιμανιού. Οι τοπικοί πόλοι εξουσίας, εκτός από υποσχέσεις, χρειάζεται να παράγουν και έργο.

Εκτιμάται πως θα εκλεγεί Πρόεδρος; Και αν ναι ποιοι θα ψηφίσουν εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Ποια υποψηφιότητα θα μπορούσε να είναι… ενωτική; 

Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί σύμφωνα με το συνταγματικό νομοθέτη μια διαδικασία αυτόνομη. Είναι δηλαδή αποσυνδεδεμένη από τυχόν αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, ώστε το βάρος της επιλογής να πέφτει, όπως πρέπει στο πρόσωπο του υποψηφίου. Η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή, ότι δεν θα ψηφίσει δηλαδή κανένα υποψήφιο για Πρόεδρο, αποδεικνύει την αποσταθεροποιητική για τη χώρα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σίγουρος ότι η Κυβερνητική πρόταση θα περιλαμβάνει ένα πρόσωπο κύρους και ευρείας αποδοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι τρεις μήνες στην πολιτική είναι πολλοί. Οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Η Κυβέρνηση πρέπει να κριθεί τον Ιούνιο του 2016.

Θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα; Τι ακούγεται σε διαδρόμους υπουργείων και Βουλής; Νέα μέτρα θα ληφθούν;

Γίνεται μια διαπραγμάτευση εδώ και δυο μήνες, κάτι που απεδείχθη ακόμη και προχθές με την επιστροφή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας από το Παρίσι, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Θυμίζω ότι ήδη η Κυβέρνηση χωρίς να περιμένει τη συμφωνία με την τρόικα, προχώρησε σε μέτρα όπως είναι οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και οι αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα διαμηνύσαμε ότι δεν θα δεχθούμε άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η συμφωνία, όμως, μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως είναι οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με τις οποίες συμφωνώ και θεωρώ ότι αποτελούν μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ