Πρόεδρος και μια χώρα… γονατισμένη - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Πρόεδρος και μια χώρα… γονατισμένη

ΕΦΡΑΙΜ ΚΥΡΙΖΙΔΗΣ
του Εφραίμ Κυριζίδη

 

ΕΦΡΑΙΜ ΚΥΡΙΖΙΔΗΣ

του Εφραίμ Κυριζίδη*

Γίναμε όλοι δέκτες της εικόνας του γονατιστού Προέδρου της Δημοκρατίας να προσεύχεται και να τηρεί το πρωτόκολλο της τελετής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Άλλοι τον υπερασπίστηκαν, άλλοι του επιτέθηκαν σφόδρα. Κατά τον υπογράφοντα σημειολογικά ήταν μια λανθάνουσα κίνηση, καθώς οι πολιτικοί άνδρες και οι θεσμοί πέρα από τα λόγια εκφράζονται και με τις εικόνες. Εκείνη την στιγμή δεν προσεύχεσαι ως Προκόπης Παυλόπουλος. Τιμάς την τελετή ως εκπρόσωπος, ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχων ενός κοσμικού κράτους, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Σαφώς ως πρόσωπο δύνασαι να προσεύχεσαι όπως και όποτε το επιθυμείς. Αλλά τώρα θα κριθείς ως πρόσωπο που ενσαρκώνει εκείνη την στιγμή τον θεσμό.

Όμως αυτή η εικόνα δεν ήταν τυχαία.

Διανύοντας περίοδο μεγάλης και συνεχούς κρίσης. Με capital controls, με καλπάζοντες δείκτες ανεργίες, με τους φορολογούμενους σε κατάσταση άρνησης αντιμετώπισης των επερχόμενων φορολογικών βαρών και αποφυγής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τους. Με τα κόκκινα δάνεια να έχουν σκουρείνει τόσο που σιγά σιγά μαυρίζουν. Με θεσμούς και πολιτικό κόσμο να αδυνατεί να δώσει λύσεις, με δανειστές να αναλαμβάνουν τα ηνία και να δεσμεύουν την κρατική περιουσία για δεκαετίες.

Η εικόνα του γονατισμένου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ακριβής. Είναι η εικόνα μιας χώρας σε γονυκλισία, όμως εδώ καμία θρησκευτική τελετή, κανένα τροπάριο ή προσευχή δεν βοηθάει.

Ας μην κατηγορούμε λοιπόν τον Πρόεδρο που μας θύμισε έστω και αλληγορικά την κατάσταση της Ελλάδος. Και ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το γονάτισμα αυτό, είτε προσευχόμενοι με ευλάβεια είτε αδιάφοροι θρησκευτικά, ας «κινήσουμε την χείρα μας μαζί με την θεά Αθηνά» για να δημιουργήσουμε, να πράξουμε, να ψηφίσουμε , να τιμωρήσουμε και εν τέλει να προσπαθήσουμε να σηκώσουμε την γονατισμένη Ελλάδα.

*Ο κ. Κυριζίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και δικηγόρος

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ