«Προκλήσεις, παραχαράξεις, πλαστογραφήσεις δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτές» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

«Προκλήσεις, παραχαράξεις, πλαστογραφήσεις δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτές»

Η ΠΚΜ τίμησε την Ημέρα Μνήμης Μακεδονικού Αγώνα (ΦΩΤΟ)

thumbnail_161016-makedonikosagonas2

Με κάθε επισημότητα τίμησε σήμερα την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες.

Στη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια ήταν ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Τιμούμε σήμερα τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσίασαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για ένα μεγάλο ιδανικό: Για την Ελευθερία. Τιμούμε την ένδοξη ιστορία της Μακεδονίας. Την ιστορία, η οποία γράφηκε από καθημερινούς ανθρώπους, που το θάρρος τους να διεκδικήσουν ένα μέλλον χωρίς δεσμά, του μετέτρεψε σε ήρωες. Έχουμε χρέος ιερό, να διαφυλάξουμε, στο νου και την καρδιά μας, το παράδειγμα ανδρείας που μας κληροδότησαν», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε τον πιο καθοριστικό κρίκο στην αλυσίδα των εξεγέρσεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Παύλο Μελά, τον οποίο χαρακτήρισε «ιερή μορφή».

«Είναι κρίσιμο, σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας και για την ελληνική κοινωνία, να αντλήσουμε δύναμη, κουράγιο και πίστη ώστε να παραμείνουμε όρθιοι και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας. Η πίστη και τα γενναία κατορθώματα του έθνους και των προγόνων μας, μας οπλίζουν με υπομονή και θέληση. Η ταυτότητα, οι αξίες, τα ιδανικά, η ιστορία αποτελούν για κάθε έθνος, όπως και για εμάς τους Έλληνες, πυξίδα στην πορεία που έχουμε μπροστά μας. Σε μια πορεία, στην οποία συναντάμε και άλλες μεγάλες προκλήσεις, πέρα από τις οικονομικές», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε μάλιστα μέσω της ομιλίας του και πολιτικά μηνύματα:

«Η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στη συνεργασία. Επιδιώκουμε και πετυχαίνουμε συνέργιες σε διεθνή κλίμακα. Θέτουμε γερές βάσεις στις σχέσεις μας με χώρες όμορες, γειτονικές ή και πιο μακρινές. Αξιώνουμε όμως, σε αυτό το κοινό μέλλον που ξεδιπλώνεται, σεβασμό, ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και τήρηση όλων των κανόνων του δικαίου και της καλής γειτονίας. Ξεκαθαρίζω λοιπόν, δύο πράγματα:

1.Η κοινή πορεία στο μέλλον δε συνεπάγεται τη λήθη για το παρελθόν. Το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, η ιστορία ούτε παραγράφεται, ούτε ξεγράφεται.

2.Προκλήσεις, παραχαράξεις, πλαστογραφήσεις δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτές. Τελεία και παύλα.

Ας το βάλουν λοιπόν κάποιοι καλά στο μυαλό τους και εκτός και εντός Ελλάδας: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

thumbnail_161016-makedonikosagonas3

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ