Υρώ Μανέ: Kόμματα και παρατάξεις προσεγγίζουν ηθοποιούς κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους

Η Ρένα, είναι το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ και από πέρυσι έχει ανέβει επί σκηνής με την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Το έργο αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα χωρίς φραγμούς. Η ηθοποιός μίλησε στην Karfitsa λίγο πριν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε τί έμαθε για τον εαυτό της μέσα από τον ρόλο, αλλά και για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε για να μπορέσει να μπει στον κόσμο της Ρένας.
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Τι ανακαλύψατε για την Υρώ μέσα από την Ρένα;
Αυτό που ανακάλυψα και ήταν και το κίνητρο που θέλησα να ζωντανέψω αυτή την χάρτινη ηρωίδα του Αύγουστου Κορτώ ήταν ότι η Ρένα, η οποία ήταν μια πολύπαθη γυναίκα και είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας και όχι μόνο, κρατάει άσβηστο το πάθος της, την αισιοδοξία της, τον δυναμισμό της. Η Ρένα έχει το κουράγιο να ζει την κάθε μέρα της σαν να είναι μοναδική και μέσα από αυτή την επιλογή της προτρέπει και εμάς να κάνουμε το ίδιο και να έχουμε ως οδηγό της ζωής μας μόνο την αγάπη.
Στο πλαίσιο προσέγγισης του ρόλου μιλήσατε με εκδιδόμενες γυναίκες. Ποια προέκταση έδωσαν στην οπτική σας για τον ρόλο που δεν είχατε σκεφτεί;
Αρχικά να σας εξηγήσω ότι μίλησα με ιερόδουλες γιατί ήθελα να πάρω μια «μυρωδιά» από την ατμόσφαιρα του εργασιακού χώρου αυτών των γυναικών και μέσα από αυτό να κάνω τις δικές μου αναγνώσεις. Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν έχει καμία σχέση η Ρένα της τότε εποχής με την Ρένα του σήμερα, καθώς ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα και οι καταστάσεις. Ακόμη και τα ίδια τα σπίτια διαφέρουν, καθώς άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου.
Όσον αφορά τις γυναίκες αυτές διαπίστωσα ότι ζουν μια πάρα πολύ δύσκολη και συνάμα διπλή ζωή. Οι ιερόδουλες μπαίνουν στην διαδικασία να ξεχωρίζουν την ζωή τους από την δουλειά τους, διότι δεν τους είναι εύκολο να επικοινωνήσουν το επάγγελμα που ασκούν, λόγω των ενοχών και της ντροπής που νιώθουν. Όλο αυτό είναι πολύ σκληρό για εκείνες και παράλληλα πολύπλοκο, διότι έχουν να διαχειριστούν δυο παράλληλες ζωές.
Έχετε συμμετάσχει σε μετρημένες, αλλά όλες άκρως επιτυχημένες σειρές. Πλέον υπάρχουν καλές τηλεοπτικές παραγωγές, από το σενάριο και την σκηνοθεσία μέχρι και την πληρωμή των ηθοποιών;
Αν μιλήσουμε συνολικά τα τελευταία χρόνια η ελληνική τηλεόραση δεν παρουσίασε σειρές που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Εξαιτίας της κρίσης είδαμε το τοπίο να αλλάζει και να επιλέγονται παραγωγές τις οποίες θα χαρακτηρίζαμε οικονομικά εύκολες λύσεις, όπως για παράδειγμα τα ριάλιτι. Από την άλλη, επειδή συμμετείχα σε μια σειρά πριν από δυο χρόνια που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αναφέρομαι στον «Αστέρα Ραχούλας» είμαι αισιόδοξη ότι οι παραγωγοί θα στηρίξουν την μυθοπλασία και θα γίνουν ωραίες τηλεοπτικές παραγωγές στο άμεσο μέλλον.
Ήσασταν πρόεδρος για δυο χρόνια και αντιπρόεδρος αντίστοιχα για δυο χρόνια στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί και τι πιστεύετε δεν έχει κατακτηθεί ακόμα;
Σε συλλογικό επίπεδο το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί στην Ελλάδα είναι ότι δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο μεταξύ τους για να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει. Υπάρχουν αγκυλώσεις και πολώσεις στον ίδιο τον συνδικαλιστικό φορέα. Αυτό για μένα είναι το χειρότερο πράγμα και για αυτό δεν συνεχίζω να είμαι σε αυτήν τη συλλογικότητα.
Tο γεγονός ότι υπάρχουν περιστατικά που ηθοποιοί δεν πληρώνονται από τους παραγωγούς είναι απόρροια και απότοκο αυτής ακριβώς της ασυνεννοησίας και της διχαστικής αντίληψης που υπάρχει μέσα στο σωματείο. Η συγκεκριμένη παράταξη που διοικεί τώρα το σωματείο, η οποία ήταν ο αντίποδας όταν ήμασταν εμείς, κατά την γνώμη μου κινεί τα πράγματα με έναν τρόπο τρομακτικά επιβαρυντικό και αρνητικό για τους ηθοποιούς.
Σας έχει γίνει πρόταση να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Ναι, με έχουν προσεγγίσει, αλλά εγώ προτιμώ να ασχολούμαι με τον τρόπο μου, γιατί στις μέρες μας η πιο ισχυρή πολιτική πράξη, κατά τη γνώμη μου είναι να κάνεις καλύτερο το περιβάλλον γύρω σου και τον «μικρόκοσμο» σου. Για εμένα, ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να τιμάς αυτό που έχεις επιλέξει, να είσαι σωστός με τους ανθρώπους γύρω σου, να ποιείς ήθος και να είσαι όσο πιο ανθρώπινος και αλληλέγγυος γίνεται.
Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις βλέπουμε κόμματα και παρατάξεις να προσεγγίζουν ηθοποιούς, μόνο και μόνο για να τους εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους. Εγώ λοιπόν δεν προτίθεμαι να μπω σε αυτό το παιχνίδι, διότι είναι πολύ μακριά από την ιδεολογία μου. Παρ’ όλα αυτά εάν κάποια στιγμή αποφασίσω να ασχοληθώ με την πολιτική θα το κάνω αφού προηγουμένως θα έχω δείξει τα διαπιστευτήρια μου στον κόσμο, ούτως ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι μπορώ να προσφέρω πραγματικά.
*«Η Ρένα» έρχεται την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο Κήπου