, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Σ.Μουτίδου μιλάει στην «Κ»: «Το bullying σε μικρές ηλικίες μπορεί να με αφήσει εγκεφαλικά ανάπηρη»

Είναι η πιο αγαπημένη ηθοποιός, αναμφίβολα! Τα έχει όλα. Ταλέντο, χιούμορ, χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή, είναι ακομπλεξάριστη, ορθώνει ανάστημα για ανθρώπους που δέχονται εκφοβισμό και που δεν συμπεριλαμβάνονται στις νόρμες της κοινωνίας. Η Σοφία Μουτίδου δεν είναι απλά μια ηθοποιός, είναι τέχνη, γιατί η τέχνη μπορεί να πάει κόντρα σε ό,τι κλειστόμυαλο κυκλοφορεί στην κοινωνία μας.
Η κα Μουτίδου ανεβαίνει Θεσσαλονίκη, στην πόλη της, και μίλησε στην Karfitsa για το «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», τα βίντεο που ανεβάζει στο youtube και… σαρώνουν, αν έχει πάρει ναρκωτικά, ποια πολιτικό «γουστάρει» και το κοινωνικό πρόβλημα που την «πονάει».
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
H Θεσσαλονίκη είναι η πόλη σας. Πως νιώθετε όταν παίζεται μπροστά στο κοινό της;
Δεν νιώθω διαφορετικά γενικά όπου και αν παίξω, οπότε νιώθω ακριβώς το ίδιο. Παίζω συχνά στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι ότι επιστρέφω για παράδειγμα μετά από 20 χρόνια για να έχω ένα επιβαρυμένο συναίσθημα ή νοσταλγία.
-Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»;
Είναι μια παράσταση που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της και διανύει τον 9ο χρόνο που παίζεται, οπότε ένας θεατής θα έρθει να δει μια παράσταση που έχει πολύ μεγάλη ιστορία στον χώρο της κωμωδίας και έχει πολύ δυνατούς ηθοποιούς.
Η ιστορία διαδραματίζεται στους Γαργαλιάνους. Εκεί γίνεται μια κηδεία και το έργο ξεκινάει από εκείνη την ημέρα. Έχει πεθάνει ένας γνωστό κάτοικος του χωριού και έρχονται οι δυο του κόρες από την Αθήνα για την κηδεία. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης έρχεται και μια μοιρολογίστρα που ενσαρκώνω τον ρόλο εγώ, ένας γκέι φίλος του συγχωρεμένου και με αφορμή τον θάνατο αυτόν ξετυλίγεται μια δεύτερη ιστορία από κάτω που έχει να κάνει με αρχαιοκαπηλία. Μην πω, όμως, παραπάνω πράγματα για να τα δείτε…
-Στο έργο υπάρχει σαν αναφορά μέσα και το Survivor. Πως εξηγείται το φαινόμενο του συγκεκριμένου reality. Θα συμμετείχατε;
Δεν θα πήγαινα, δεν έχω καθόλου το αίσθημα του αθλητισμού μέσα μου. Δεν μπορώ να καταλάβω τον βασικό λόγο για τον οποίο έχει τόσο μεγάλη θεαματικότητα, είναι μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι αθλούνται δείχνει την καθημερινότητα τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση ταύτιση. Σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος αλλά μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που καίγονται και το βλέπουν. Εγώ έχω δει συνολικά πολύ λίγο χρόνο και αυτό επειδή το βλέπει η κόρη μου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται τόσο μεγάλος σάλος. Εμένα δεν με τραβάει.
-Στην παράσταση τίθενται κάποια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα «έχει καλή φούντα η Καλαμάτα;». Εσείς έχετε κάνει ποτέ χρήση ουσιών;
Αν έχει καλή φούντα δεν το ξέρω, γιατί δεν έχω κάνει καθόλου χρήση στη ζωή μου. Ούτε επιθυμώ να κάνω.
-Τα χιουμοριστικά βίντεο σας στο youtube κάνουν θραύση. Πως προέκυψε όλο αυτό;
Δεν έχω πολύ καιρό που ασχολούμαι. Μπήκα και εγώ τις προάλλες να δω πότε ξεκίνησα, αλλά πρέπει να έχει ένα μήνα. Βιντεάκια έκανα από παλιά απλά ήταν τόσο αραιά η ανάρτηση τους που δεν καταλάβαινε κανείς ότι γινόντουσαν. Tώρα γίνονται πιο συστηματικά. Είναι μια συνήθεια από τα φοιτητικά μου χρόνια. Επειδή μπήκε στη μέση το youtube και επιθυμούσα πάντοτε να κάνω ένα κανάλι μου δόθηκε η αφορμή και έχω συστηματοποιηθεί να αναρτώ κάθε Δευτέρα πρωί ένα βίντεο.
-Ναι, όπως έχετε χαρακτηρίσει τα βίντεο είναι «αντικαταθλιπτικά βραδείας δράσης». Γιατί τα χαρακτηρίσατε έτσι;
Γιατί υπάρχουν αντικαταθλιπτικά που παίρνεις μια φορά την εβδομάδα και λειτουργούν για όλη την εβδομάδα. Οπότε και τα βίντεο μου επειδή είναι κυρίως χιουμοριστικού χαρακτήρα βοηθούν στην ανόρθωση του ηθικού Δευτέρα πρωί.
-Εσείς έχετε πάρει αντικαταθλιπτικά;
Ναι έχω πάρει. Είμαι υπέρ του δρόμου των αντικαταθλιπτικών και το λέω. Γιατί δηλαδή όταν βγάζουμε ένα δόντι παίρνουμε παυσίπονο, ενώ όταν μια ουσία στον εγκέφαλο μας δεν εκκρίνεται σωστά δεν παίρνουμε το αντικαταθλιπτικό για να γίνουμε καλά. Το ταμπού έχει να κάνει με την έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας του ευρύτερου κοινού. Έχει να κάνει καθαρά με την καλλιέργεια του ανθρώπου και το κατά πόσο δημιουργεί ψεύτικες προκαταλήψεις για διάφορα πράγματα.
-Ποιος είναι αγαπημένος σας πολιτικός;
Την Ζωή Κωνσταντοπούλου την συμπαθώ πολύ και την γουστάρω  και την παρουσία της και τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Χωρίς να έχω παρακολουθήσει, ειλικρινά,  τις λεπτομερείς τοποθετήσεις της για την πολιτική. Γενικά ξέρω τι πρεσβεύει δεν ξέρω όμως ακριβώς, γιατί δεν είμαι φανατική να παρακολουθώ την πολιτική με κάθε λεπτομέρεια.
Aν σας έκανε πρόταση θα συμμετείχατε στο κόμμα της;
Ναι, μου αρέσει. Μπορεί και να συμμετείχα.
-Ποιο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας σας επηρεάζει;
Το bullying με προβληματίζει πολύ. Δεν μπορώ να ησυχάσω ούτε με τους θανάτους που έχουν επέλθει από αυτό. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο εγκέφαλος μου, τόση βία σε νέα παιδιά. Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε που μεγαλώνουν ούτε πώς μεγαλώνουν ούτε γιατί έμμεσα έχουν επιστρατευτεί με αυτή την συμπεριφορά τους και την επαναλαμβάνουν. Bullying μπορούν να δεχτούν και διαπράξουν όλες οι ηλικίες. Το τρομακτικό για μένα είναι στις παιδικές και νεανικές ηλικίες. Αυτό μπορεί να με αφήσει εγκεφαλικά ανάπηρη. Επειδή έχω το παιδί μου που είναι 8 χρονών και βλέπω την κοινωνία του σχολείου και πως διαμορφώνεται αυτό το πράγμα, βλέπω πόσο εύκολα μπορεί να διαπραχτεί το bullying, πόσο ευνοϊκό κλίμα είναι στο σχολείο, όχι γιατί φταίει το σχολείο αλλά επειδή η κοινωνία των ανθρώπων είναι έτσι από πολύ μικρή ηλικία. Πόσο πρέπει να είσαι παρεμβατικός ως γονιός και να κόψεις αυτό το κακό πράγμα.
-Αν το παιδί σας έπεφτε θύμα εκφοβισμού τι θα κάνατε;
Θα παρενέβαινα σίγουρα με το να πάω στο σχολείο και να συζητήσω με τους καθηγητές, να βρω αυτόν που το έκανε. Οι γονείς δεν πρέπει να αδιαφορούν ούτε να λένε στο παιδί που έχει δεχτεί bullying ”μην δίνεις σημασία”. Αν κάποιος είναι αδιάφορος είναι συνένοχος. Είναι έγκλημα.
 
Info:
«Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»
26 και 27 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους
Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.