, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Μαγκριώτης: Στην αυτοδιοίκηση δεν χρειάζονται κομματικά χρίσματα

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου
O Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτής  επί σειρά ετών και υπουργός με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι σίγουρα ένα πολιτικό κεφάλαιο για το χώρο του και για τη Θεσσαλονίκη . Όταν διαφωνεί με τακτικές και πολιτικές προσεγγίσεις, διαφοροποιεί σθεναρά τη στάση του. Ανήκει στο ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά δεν συμφωνεί, όπως λέει με τα κομματικά χρίσματα στην αυτοδιοίκηση. Στην πρόσφατη συζήτηση για τις υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποστήριξε την ανάγκη για ευρύτερα προγραμματικά σχήματα, αλλά η ηγεσία του κόμματος του είχε άλλη άποψη.
Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε ότι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στηρίξει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον Χρήστο Παπαστεργίου. Δεδομένου ότι για τη συγκεκριμένη θέση είχατε εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον, σας ενόχλησε το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν αξιοποίησε το δικό σας πολιτικό κεφάλαιο;
Βλέποντας, ότι στην Κεντρική Μακεδονία, χάνονται ευκαιρίες για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, με ευθύνη των αρμοδίων φορέων και κυρίως των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας συγκροτήσαμε το φθινόπωρο του 2014 την Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετέχουν πολίτες από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και κυρίως άνθρωποι όλων των παραγωγικών και κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών. Συνεργαστήκαμε με το σύνολο των φορέων της παραγωγής, της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, διατυπώσαμε θέσεις για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία και ασκήσαμε κριτική στις αβελτηρίες της Περιφέρειας, των κυβερνήσεων και των κομμάτων. Ένα από τα θέματα με το οποίο πρώτοι ασχοληθήκαμε και διατυπώσαμε πρόταση «Έξι σημείων» ‒με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2007, την υπέγραψαν όλα τα παραγωγικά επιμελητήρια και συμφώνησαν οι περισσότεροι δήμοι, είναι εκείνο των αστικών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση, με την ανοχή πολλών φορέων και κομμάτων, επέλεξε την κρατικοποίηση του προβληματικού ΟΑΣΘ και γρήγορα τα προβλήματα μεγάλωσαν. Αυτό είναι το περίγραμμα τις δικής μας προσέγγισης, όμως φαίνεται ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει άλλη άποψη για το περιεχόμενο των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και θεωρώ αναμενόμενη την απόφασή της.
Θα είστε υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην A΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης;
Προσπάθησα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και των ευκαιριών που μου δόθηκαν στα χρόνια της συμμετοχής μου στην ενεργό πολιτική με διάφορες ιδιότητες και πάντα αιρετός‒ να είμαι χρήσιμος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά επειδή δεν ήμουν «αγαπητός» των μεγάλων ΜΜΕ, λίγα είναι γνωστά. Το ίδιο έκανα και μετά το 2012 ‒που δεν έχω επίσημη κομματική και πολιτική ιδιότητα‒ είτε ως πολίτης, είτε ως συντονιστής της Κίνησης και θα συνεχίσω. Η συμμετοχή μου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εξαρτάται, από το αν θα νιώθω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία.
Πως σχολιάζετε τη συζήτηση για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις υποψηφιότητες που ακούγονται και κατατίθενται επτά μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές; Θα σας ενδιέφερε να ηγηθείτε ενός αυτοδιοικητικού σχήματος;
Δυστυχώς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται να χάνει τη δυναμική που δημιούργησε η διοίκησή του μετά το 2010 και χρειάζεται επανεκκίνηση. Όμως τα κόμματα, όπως όλα δείχνουν, θα χρησιμοποιήσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αποκλειστικά για τις εθνικές που θα ακολουθήσουν. Εάν οι εθνικές εκλογές, γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές και σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό θα είναι λυτρωτικό για τις δεύτερες∙ εάν συμπέσουν, θα είναι η απόλυτη ισοπέδωση.
Πρόσφυγες είχαν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Αριστοτέλους. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του προσφυγικού;
Νομίζω, ότι  όλοι οι εμπλεκόμενοι απέτυχαν, με πρώτη την Ε.Ε και κυρίως ορισμένες χώρες όπου επικράτησαν ακροδεξιές δυνάμεις. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολύπλοκο και φυσικά δεν υπάρχουν απλοϊκές λύσεις, είτε με ξενοφοβικό και ρατσιστικό υπόβαθρο, είτε αφελείς της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ποια είναι η άποψή σας για τη συμφωνία των Πρεσπών, την ισχνή συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων και τη διαχείριση του θέματος από κυβέρνηση και αντιπολίτευση;
Η συμφωνία είναι κακή και ετεροβαρής, αφού δώσαμε την ταυτότητα, που τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, και πήραμε το σύνθετο όνομα, το οποίο αυτοακυρώνεται. Μετά το δημοψήφισμα, έχω προτείνει τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής με εθνική συνεννόηση και όχι με διχαστικές πρακτικές. Θέματα με ισχυρή συναισθηματική και ιστορική φόρτιση και υψηλή γεωστρατηγική σημασία δεν μπορούν να λυθούν με συμφωνίες-«πακέτο». Μπορούμε να συνδέσουμε την αλλαγή του ονόματος με την είσοδο στο ΝΑΤΟ, που λύνει και το θέμα της γεωπολιτικής σταθερότητας, και να συνδέσουμε το θέμα της ταυτότητας και κάθε άλλο με την ένταξή τους στην Ε.Ε, με έναν οδικό χάρτη τουλάχιστον δεκαετίας, που είναι καλύτερα ελεγχόμενος από τη χώρα μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.