, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιορδ.Χατζηκαλλινικίδης: H Κ.Ε.ΔΗ.Θ. μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της και να παράγει σημαντικό έργο

Της Φιλίππα Βλαστού
Στο διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) τοποθετήθηκε πρόσφατα ο δικηγόρος Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης. Σε συνέντευξη του στην Karfitsa εξηγεί τις προτεραιότητες του τονίζοντας ότι «με συνεργασία και πολλή δουλειά η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της και να παράγει σημαντικό έργο».
Πρόσφατα τοποθετηθήκατε στο ΔΣ της ΚΕ.ΔΗ.Θ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
Η ΚΕ.ΔΗ.Θ. είναι ένα Ν.Π.Ι.Δ., το οποίο έχει μεταξύ άλλων ως στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για την νεολαία, καθώς και την δημιουργία δομών για παιδιά και νέους. Αυτή τη στιγμή η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. λειτουργεί τα 5 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Σε αυτά απασχολούνται περίπου 650 παιδιά. Επιπλέον, η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Οι ανάγκες της πόλης είναι μεγάλες και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να αυξηθούν τα ΚΔΑΠ με απώτερο στόχο να υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου, καθώς και να μπορέσουμε να έχουμε ένα ακόμη ΚΗΦΗ. Από την άλλη, πρέπει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια, τα οποία η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. μέσα από τις δράσεις της δύναται να απορροφήσει και να διαθέσει στην πόλη. Με συνεργασία και πολλή δουλειά η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της και να παράγει σημαντικό έργο.
Πως κρίνετε έως τώρα το έργο του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα;
Στο επίκεντρο της προσπάθειας του Κ.Ζέρβα βρίσκεται η όσο το δυνατόν γρηγορότερη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Οι πρώτες κινήσεις καταδεικνύουν ότι λειτουργεί βάσει σχεδιασμού και ήδη βλέπουμε παρεμβάσεις που αλλάζουν τη μέχρι σήμερα άποψη ότι ο Δήμος έχει περιορισμένες δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδός Δωδεκανήσου, στην οποία πλέον δεν κυριαρχεί η εικόνα των παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων, ενώ και στον τομέα της καθαριότητας της πόλης έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια αποτελέσματα, καθώς τοποθετούνται νέοι κάδοι, αλλά και πλένονται οι δρόμοι και οι κάδοι. Χρειάζεται όμως χρόνος για να βρεθεί η Θεσσαλονίκη σε ένα σημείο κανονικότητας, αλλά και για να κριθεί η διοίκηση του Δήμου πιο αντικειμενικά και δίκαια. Αβλεψίες και καθυστερήσεις μπορεί να υπάρξουν, αλλά σίγουρα η κατεύθυνση του νέου Δημάρχου είναι ορθή και η διάθεση για σκληρή δουλεία εμφανής.
Ασκείτε το λειτούργημα του δικηγόρου και παράλληλα ασχολείστε ενεργά και με τα κοινά. Πως τα συνδυάζετε;
Είναι δεδομένο ότι οι επιστημονικές γνώσεις αλλά ακόμα πιο συγκεκριμένα η νομική επιστήμη μπορούν να προσδώσουν μια διαφορετική αντίληψη για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα. Η νομική σκέψη βοηθάει σε κάθε περίπτωση να αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες των αποφάσεων του, να αναλύει τα ζητήματα διεξοδικά και να προσπαθεί πάντοτε να ακολουθεί μια πιο συνεπή και λογική στάση. Ασκώντας μάχιμη δικηγορία τα τελευταία 12 χρόνια είχα τη δυνατότητα να αποκτήσω ιδία γνώση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες και δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους. Αυτή η εμπειρία σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτιση μου θεωρώ ότι με βοηθούν να προσφέρω περισσότερο και να βρίσκομαι πάντα κοντά στον παλμό της κοινωνίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.