, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π. Τουντούρης: «Παράταση 16 εβδομάδων στην μεταγραφική περίοδο της νέας σεζόν»


Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο

Καθημερινά τα ερωτήματα που γεννιούνται για την επόμενη ημέρα στον παγκόσμιο αθλητισμό είναι πολλά. Τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία βαδίζουμε δημιουργούν «άγνωστες συνθήκες», αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και να απαντήσει με σαφήνεια στο πώς θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων σε όλα τα σπορ, όταν με το καλό ξεπεράσουμε τον φονικό ιό που έχει καθηλώσει τα πάντα στον πλανήτη γη.
Η Karfitsa επιχειρεί να ρίξει «φως» και δίνει το λόγο στον ιδιοκτήτη της PROSPORT, Πασχάλη Τουντούρη, που μέσα από την μεγάλη και πολυετή πείρα που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια δίνει απαντήσεις σε πολλά και καίρια ερωτήματα. Ο γνωστός Ελληνας ατζέντης με το πλούσιο πελατολόγιο αποκαλύπτει το τι θα συμβεί με τις μεταγραφικές περιόδους της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και αναλύει τις νέες οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν παγκοσμίως στον χώρο του ποδοσφαίρου μετά το «χτύπημα» του ιού που καθήλωσε τα πάντα στον πλανήτη.

– Με τον παγκόσμιο αθλητισμό να είναι στον «πάγο» εδώ και δύο μήνες και τις ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές που έχουν οι ομάδες κατά πόσο πιστεύεις πως θα αλλάξει ο χάρτης του ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια;

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε αν και κατά πόσο θα αλλάξει ο ποδοσφαιρικός χάρτης, καθότι βλέπουμε πως παρά την τεράστια κρίση από τον ιό υπάρχουν ακόμα επενδυτές που δαπανούν μεγάλα ποσά για να γίνουν ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου. Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και το αν θα υπάρχει κόσμος στις κερκίδες, αφού αυτό αποτελεί ένα μεγάλο έσοδο για τους συλλόγους. Από την άλλη, θαρρώ θα υπάρξουν δυνατότητες ψηφιακές, μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για έξτρα έσοδα από χορηγούς για να περιοριστούν οι ζημίες. Πάντως, το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, διαφορετικά οι ζημίες θα είναι ανυπολόγιστες».

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ – ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)


– Κατά πόσο η διαδικασία του να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις εν μέσω των καλοκαιρινών μηνών θα επηρεάσει και την επόμενη αγωνιστική σεζόν;

«Την επόμενη χρονιά εκτός των άλλων υπάρχει και το Εuro. Oπότε κάποιες λίγκες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους για τη νέα σεζόν. Θεωρώ πως δεν θα υπάρξει μακρά περίοδος καλοκαιρινής προετοιμασίας, διότι ήδη έχει υπάρξει μία μεγάλη περίοδος απραξίας. Χρονικά ίσως θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες διεξαγωγής κάθε λίγκας πχ να μην υπάρχουν πλέι οφ για να περιοριστούν οι αγώνες για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα εντός χρονικών ορίων. Βέβαια, μη ξεχνάμε πως δεν αποκλείεται να δούμε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το επόμενο φθινόπωρο κάτι που θα πρέπει να παρατηρούμε ενδελεχώς και να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».
– Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τις περικοπές σε συμβόλαια, για τις μειώσεις μισθών με πολλούς να αντιδρούν και να μην συμβιβάζονται με τα «θέλω» των ομάδων. Η δίκη σου άποψη;
«Όταν ένα ποδοσφαιριστής υπογράφει ένα συμβόλαιο με μία ομάδα, η σύμβαση αυτή δεν είναι όπως ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, αφού για να λυθεί αυτή απαιτούνται πολύ μεγάλα ποσά. Σε περίπτωση που η φετινή σεζόν έστω και με καθυστέρηση ολοκληρωθεί τότε θα ήταν νομικά αβάσιμο να γίνουν μεμονωμένες περικοπές συμβολαίων. Δηλαδή, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιριστή. Αν για παράδειγμα σε έναν ποδοσφαιριστή επιτραπεί μία μονομερής λύση του συμβολαίου και δεν το δεχτεί, τότε θα πρέπει να του δοθεί και η δυνατότητα αν θέλει να μείνει αυτομάτως ελεύθερος. Αν τεθεί τέτοιο δίλημμα τότε, ναι, είμαι σύμφωνος. Εκτός και αν η FIFA στείλει κάποια ντιρεκτίβα στην οποία τονίζει πως για να προχωρήσει ένας σύλλογος σε μονομερή μείωση ενός συμβολαίου θα πρέπει να αποδείξει πως έχει χτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ιό σε όρια βιωσιμότητας και αυτό να αποδειχθεί στα δικαστήρια. Δεν είναι μία απλή διαδικασία και θα πρέπει να υπάρξει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από τις ομάδες για να αναγκαστεί ο ποδοσφαιριστής να μειώσει το συμβόλαιό του, ενώ η ομάδα δύναται να τα τιμήσει με τα υπάρχοντα ποσά».

– Υπάρχουν αρκετά σενάρια για πολλές αλλαγές που θα υπάρξουν στο ποδόσφαιρο και μια εξ’ αυτών είναι η επέκταση ή η αλλαγή των μεταγραφικών περιόδων όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι μία κίνηση προς τον σωστό δρόμο ή θα αλλάξει αρνητικά τις ισορροπίες;
«Έχει ήδη έρθει οδηγία από την FIFA. Αυτό που θα ισχύσει θα είναι μόνο για την φετινή χρονιά, κατ’ εξαίρεση δηλαδή. Η οδηγία είναι η μεταγραφική περίοδος να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων όποτε κι αν είναι αυτό και δίνει δυνατότητα παράτασης του χρόνου των μεταγραφικών περιόδων μέχρι και 16 εβδομάδες».
– Η ενασχόληση σου ως ατζέντης έχει να κανείς και με το εξωτερικό, τόσο με ομάδες της Ευρώπης, όσο και με αθλητές από πολλές χώρες. Ποια η κατάσταση εκεί και πως αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου την κατάσταση αυτή;

«Επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Όλοι έχουν μία αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Υπάρχει μία αχτίδα φωτός από την Γερμανία που το πλάνο είναι να ξεκινήσουν αρχές Μαΐου. Θα δούμε κατά πόσο και αν θα ξεκινήσουν κι άλλα πρωταθλήματα, υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά το τι θα γίνει, θα το δούμε στην πράξη. Το σημαντικό είναι πως άπαντες έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα. Κάποιες λίγκες μάλιστα ενδεχομένως προχωρήσουν στα rapid test έναντι του κορωνοϊού στα οποία ίσως και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές μπουν στην διαδικασία να εξετάζονται πριν από κάθε αγώνα».
– Η παγκόσμια κρίση που έφερε ο ιός πόσο επηρεάζει το επάγγελμα σας και κυρίως ποιες οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον;
«Αν έχουμε κάποια μείωση της οικονομικής πίτας στο παγκόσμιο ΑΕΠ του ποδοσφαίρου, τότε σαφώς και θα επηρεάσει αυτό και το δικό μας επάγγελμα. Αυτό έχει να κάνει σε συνάρτηση και με την αγορά. Σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που ακολουθεί έχω την αίσθηση πως οι ομάδες θα κινηθούν κάπως μουδιασμένα. Βλέπω να υπάρχει αυτοσυγκράτηση στο να μη ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά. Θα κινηθούμε όλοι συντηρητικά με γνώμονα το συμφέρον των πελατών μας».

– Πού βλέπεις να οδηγείται ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο όταν με το καλό τελειώσει αυτή η θλιβερή κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης;

«Όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης θα έχουμε γίνει σοφότεροι και θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Η UEFA δεν φάνηκε να είναι έτοιμη και γι’ αυτό κάτι που φάνηκε και από το γεγονός πως επέτρεψε να διεξαχθεί ο αγώνας στο Μιλάνο μεταξύ της Αταλάντα και της Βαλένθια. Ελπίζω να βγούμε πιο δυνατοί και να έχουμε δημιουργήσει νέες δυνατότητες όπως η ψηφιακή οργάνωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος και η βελτίωση των τηλεοπτικών υπηρεσιών και η δυνατότητα εισροής νέων χορηγών μέσω της τηλεόρασης, ψηφιακά και με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών».
 

  • Από την έντυπη εκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.