, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να μετατρέψει σε ήρωα ή σύμβολο αγωνιστικότητας έναν στυγερό δολοφόνο»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«Η πολιτεία οφείλει να φροντίσει, βάσει και της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, να μην χάσει τη ζωή του ένας στυγερός δολοφόνος με κίνδυνο να μετατραπεί σε  ήρωα ή σύμβολο δήθεν αγωνιστικότητας», δηλώνει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας την κυβερνητική διαχείριση για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa ο κ. Χριστοδουλάκης αναλύει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις που είχε λόγω της πανδημίας.

κ. Χριστοδουλάκη πείτε μας τί διαφορετικό θα έπραττε το ΚΙΝΑΛ ως προς την οικονομική διαχείριση της πανδημίας και ποια είναι η δική σας πρόταση στο επίπεδο αυτό;

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης έχουμε καταθέσει το δικό μας αναλυτικό, ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πλαίσιο προτάσεων για τη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων.

Βασικός στόχος, με έναν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και η πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε τέσσερεις βασικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη, αφορά στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας της απασχόλησης με την επιδότηση, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure, της εργασίας και όχι της ανεργίας όπως κάνει η κυβέρνηση, νομιμοποιώντας την εκ περιτροπής απασχόληση.

Η δεύτερη, σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ένα συνδυασμό ενίσχυσης και «δανείου» του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, τη δημιουργία ενδιάμεσων τραπεζικών εργαλείων για τη διαχείριση των επιταγών, και τη χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων από το τραπεζικό σύστημα.

Η τρίτη, αφορά σε μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των έμμεσων φόρων.

Και η τέταρτη, σε μέτρα ελάφρυνσης από υποχρεώσεις, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και την αναστολή των πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων.

Και το σημαντικότερο, εξειδικευμένα μέτρα ανά νομό και ανά νησί για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας. Όχι στο προβληματικό «ακορντεόν» και τις παλινωδίες που αναπαράγουν την αβεβαιότητα.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πόλεις που έχει «χτυπηθεί» αρκετά από τον κορονοϊό. Πως θα περιγράφατε τις επιλογές που έκανε η κυβέρνηση για την πανδημία; 

Η κριτική που ασκούμε αφορά, κυρίως, στο κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο lockdown. Και αυτό γιατί δεν αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για μέτρα πρόληψης και προετοιμασίας ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου που όλοι περιμέναμε.

Αντ’ αυτού, δυστυχώς, το σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε, ο σχεδιασμός των τεστ παρέμεινε προβληματικός, η στήριξη γιατρών και νοσηλευτών εξαντλήθηκε στα επικοινωνιακά χειροκροτήματα το βράδυ στα μπαλκόνια, τα σχολεία άνοιξαν υπερπληθείς τάξεις αδυνατώντας να τηρήσουν τα μέτρα και τις αποστάσεις, ενώ στα μέσα μεταφοράς, ειδικά τις ώρες αιχμής, ο υπερβολικός συνωστισμός συνέβαλλε στη διασπορά του ιού.

Και το χειρότερο από όλα, η επιλεκτική τήρηση των μέτρων αλλά και η εικόνα των κυβερνητικών να είναι υπεράνω των νόμων, πλήγωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Συμπληρωματικά για τη Θεσσαλονίκη, ο προβληματικός χειρισμός ενισχύθηκε και από την καθυστερημένη λήψη μέτρων, στα τέλη Οκτωβρίου, που δυστυχώς έφερε την κατάσταση στα όρια της.

Ποια είναι η άποψη σας για την κυβερνητική διαχείριση για το θέμα Κουφοντίνα; Η δημοκρατία, τελικά, εκβιάζεται ή εκδικείται;

Τίποτα από τα δύο, και αυτά πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα. Που σημαίνει πως δεν παραχωρείς σε κανέναν τίποτα παραπάνω από όσα δικαιούται, αλλά και δεν του στερείς τίποτα από αυτά, ακόμα και αν μιλάμε για έναν αμετανόητο τρομοκράτη.

Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα, να καθορίζει τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος, με βάση το ποιον αφορά στην κάθε περίπτωση.

Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να πολιτικοποιείται, και μάλιστα με όρους ακραίας πόλωσης, και σίγουρα, η πολιτεία οφείλει να φροντίσει, βάσει και της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, να μην χάσει τη ζωή του ένας στυγερός δολοφόνος με κίνδυνο να μετατραπεί σε  ήρωα ή σύμβολο δήθεν αγωνιστικότητας. Η «εκδίκηση» της Δημοκρατίας είναι ο σωφρονισμός χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το γεγονός, ότι δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός;  Και με αυτό εννοώ, ότι δεν βιοπορίζεστε από αυτό, καθώς ως γραμματέας του ΚΙΝΑΛ η θέση σας είναι άμισθη. Μεταξύ άλλων ποια είναι η κινητήρια δύναμη που σας κάνει να συνεχίζετε;

Είναι σημαντικό να διαχωρίζεις τον βιοπορισμό σου από την πολιτική ενασχόληση. Και αυτό γιατί, πιθανή σύνδεσή τους, δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης που μπορεί τελικά να αλλοιώσουν τις επιλογές, τη δράση και τις αποφάσεις σου. Η κινητήρια δύναμη είναι πάντα η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις αλλά και η βαθιά πεποίθηση μου, ότι η προοπτική για τη χώρα περνάει μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης και του Κινήματος Αλλαγής. Με το σκεπτικό αυτό, έχουμε πολλές ακόμα μάχες μπροστά μας αλλά προσωπικά, βλέπω τον δρόμο ανοιχτό.

Από την έντυπη έκδοση της Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.