Νίκος Καραγιαννακίδης: Ο… Ρομπέν των Δανειοληπτών

Ιστορίες με …κάρυ!  Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη

Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος. Τον χαρακτηρίζουν «Ρομπέν των Δανειοληπτών» καθώς βοήθησε άπειρους ως νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος. Πολιτευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, σύζυγος, πατέρας ενός αγοριού, άνθρωπος χαμηλών τόνων που όμως δεν «μασάει» τα λόγια του όταν παλεύει για το δίκαιο.

Ποιες υποθέσεις είναι πιο δύσκολες για έναν μάχιμο δικηγόρο;

Αυτές που έχουν ανθρώπινο πόνο. Υπήρξαν στιγμές που λύγισα. 

Ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών τι συμβουλή δίνετε για τα «κόκκινα» δάνεια;  

Να γίνει όσο πιο σύντομα μπορεί ρύθμιση… Ό,τι αφήνεις σε αφήνει και η τελευταία στιγμή είναι πάντοτε η χειρότερη σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν δανειολήπτες που θα μπορούσαν να είχαν διασώσει τα πάντα, εάν δεν είχαν παρατήσει την υπόθεσή τους.

Γιατί θελήσατε να εμπλακείτε με την πολιτική;

Με την δικηγορία, θέλοντας και μη, ζεις την καθημερινότητα της κοινωνίας. Βλέπεις τί λειτουργεί σωστά και τί λάθος, πού φταίει ο νόμος και πού η κοινωνία. Όλο αυτό σε συνεπαίρνει. Σκέφτεσαι πώς θα μπορούσα να το διορθώσω. Και ένας τρόπος είναι και η πολιτική.

Αν ήσασταν βουλευτής για ποιο θέμα της πόλης θα χτυπούσατε το χέρι στο τραπέζι;

Σίγουρα για την ανεργία, την εγκληματικότητα, το κυκλοφοριακό.

Τρία ναι και τρία όχι για τη ζωή…

Ναι στην πίστη, στην αγάπη και στην ελπίδα. Όχι στην απελπισία, το άγχος και τον φόβο.

Τι είναι η θρησκεία για εσάς;

Πιστεύω ότι η θρησκεία μας δίδει πλήρεις απαντήσεις στην προσέγγιση του Θεού και στην επικοινωνία με Αυτόν. Είναι πλήρως ολοκληρωμένη και εάν έχεις βιωματικές, κυρίως, εμπειρίες, τότε βρίσκεις απάντηση σε κάθε ερώτημα που σε βασανίζει και λύση σε κάθε πρόβλημα.

Δικηγορία, πολιτική, οικογένεια. Βγαίνει η «εξίσωση»;

Αν αφιερώνεις τον χρόνο που πρέπει στο καθένα, βγαίνει… Βέβαια, όπως σε όλες τις εξισώσεις θα πρέπει να βρίσκεις τον άγνωστο Χ, και αυτός είναι οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου. Δόξα τω Θεώ, σε όλα πιστεύω ότι ο Χ δεν είναι πλέον άγνωστος.

Τι κληρονόμησε ο γιος από τον μπαμπά του;

Σίγουρα το πείσμα του… Ελπίζω να του βγει σε καλό.

Αγαπημένη ασχολία που σας «γεμίζει»…

Η μουσική και η ανάγνωση βιβλίων. Παίζω πιάνο και μου αρέσει να διαβάζω κυρίως φιλοσοφία, πατερική θεολογία και βιβλία γεωπολιτικής και έξυπνης σκέψης (think tank).

Ζώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης νιώθετε ρεπόρτερ και ακούτε τον κόσμο;

Αυτός είναι ένας λόγος που μου αρέσει ακόμη περισσότερο η ενασχόληση με την πολιτική. Καθημερινά στους πρωινούς καφέδες πριν την εργασία, σε όλες τις παρέες που βρίσκομαι συζητάμε για τα προβλήματα της πόλης και της χώρας. Εκεί παράγεται πολιτική και αντιλαμβάνεσαι πώς βλέπει η κοινωνία την καθημερινότητα. Τα άλλα είναι κρυστάλλινα παλάτια.