«Όταν ανέλαβα στο ταμείο του ΚΘΒΕ υπήρχαν μόλις… 3.060 ευρώ και χρέη 8,5 εκ.»

Anastasakis
Όπως ο ίδιος αναφέρει θέλει να ανοίξει τις πόρτες του ΚΘΒΕ σε όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό σκοπεύει να συνεργαστεί με φορείς και καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και όχι με τα “πρώτα” ονόματα της τηλεόρασης, όπως έκαναν πολλοί προκάτοχοί του. Ο Γιάννης Αναστασάκης που από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκεται στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας μιλά στην Karfitsa και υπόσχεται διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του φορέα. Αποκαλύπτει το καλλιτεχνικό του στίγμα και δηλώνει ευτυχής που κανένα άλλο μέλος του ΔΣ του ΚΘΒΕ δεν έχει κάποια κομματική δέσμευση όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Του Βαγγέλη Στολάκη
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το ΚΘΒΕ;
Θέλουμε το Κρατικό ένα Θέατρο ανοικτό. Ανοικτό σε συνεργασίες και στον κόσμο με παραστάσεις που θα ταξιδεύουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε ένα Κρατικό Θέατρο που θα συνεργάζεται με δήμους, φορείς και Πανεπιστήμια. Όποιες σχέσεις είχαμε τις ενδυναμώνουμε και όπου δεν υπήρχαν τώρα δημιουργούμε. Θέλουμε ένα ΚΘΒΕ ανοικτό στην οικονομική του διαχείριση γι’ αυτό και όλα τα οικονομικά στοιχεία αναρτώνται πλέον στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Ονειρεύομαι ένα ΚΘΒΕ ανοικτό επίσης στους καλλιτέχνες της πόλης. Απώτερος στόχος είναι να κάνουμε καλές παραστάσεις: να έχουν δηλαδή ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και να μην φαίνεται καθόλου η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά το ΚΘΒΕ και η χώρα. Η κρίση δεν αφορά τον θεατή, που θέλει να δει καλές παραστάσεις οι οποίες σέβονται τον ίδιο και την αισθητική του. Δεν μηδενίζω το έργο των προηγουμένων αλλά σκοπεύω να συμβάλλω για περαιτέρω ανάπτυξη με όλες μου τις δυνάμεις.
Τι εννοείτε ότι λέτε ότι “τα πάντα θα αναρτώνται στη Διαύγεια”; Οι προηγούμενοι δεν το έκαναν;
Αυτά τα έχω πει στην πρώτη συνέντευξη τύπου. Αναρτώνταν πολύ λίγα πράγματα. Τώρα πλέον και το παραμικρό ποσό θα βγαίνει στη Διαύγεια. Για να ξέρουν όλοι τι ποσό δόθηκε, πότε δόθηκε και για ποιο λόγο δόθηκε.
Το ταμείο του θεάτρου είναι… μείον;
Έχουμε να παίρνουμε χρήματα σε άμεσο χρόνο. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση του ΚΘΒΕ. Αναμένουμε και ένα μέρος των χρημάτων που του οφείλονται και ένα μέρος της τακτικής χρηματοδότησης του από το κράτος, για να μπορέσουμε να είμαστε εντάξει σε εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες. Οι περισσότερες παραστάσεις μας πηγαίνουν πολύ καλά αλλά ο αγώνας με τα χρέη του θεάτρου θα συνεχιστεί όλη την περίοδο. Στις 26 Αυγούστου στο ταμείο του θεάτρου υπήρχαν μόλις 3.060 ευρώ και ένα χρέος 8,5 εκ. ευρώ. Με διαδοχικές ενισχύσεις του υπουργείου Πολιτισμού το χρέος έχει μειωθεί στα 6,9 εκ. ευρώ και πηγαίνουμε καλύτερα στις καταβολές των δεδουλευμένων. Είμαστε ωστόσο, αισιόδοξοι γιατί η τέχνη πάντα πρέπει να μας δίνει μια ανάσα. Αν οι εργαζόμενοι δεν αγαπούσαν το ΚΘΒΕ αυτό τώρα θα ήταν κλειστό. Υπάρχει διάθεση και από το κοινό και από τους φορείς της πόλης για να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο θέατρο.
Ποιο θα είναι το καλλιτεχνικό στίγμα σας;
Αυτή την περίοδο κατά τα 9/10 οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ είναι το καλλιτεχνικό ρεπερτόριο που είχε ανακοινώσει ο κ. Βούρος την προηγούμενη άνοιξη. Δεν μπορούσα ούτε όμως είχα τη διάθεση να ανατρέψω συμφωνίες που είχαν γίνει. Ένα δείγμα του πως φαντάζομαι προσωπικά αυτό το θέατρο θα το δώσω με δυο δουλειές: την “Αγγέλα” και “Το αγόρι με τη βαλίτσα” που είναι για τα παιδιά και θα ταξιδέψει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μια μικρή τρίτη παρέμβαση δική μου είναι μια ανασκαφή στη Θεσσαλονίκη, ανασκαφή σε Θεσσαλονικιούς δημιουργούς. Οι ανασκαφές θα επισκέπτονται το κοινό της Θεσσαλονίκης σε διάφορα σημεία της πόλης. Για το ρεπερτόριο της νέας χρονιάς σκέφτομαι πως θα πρέπει να “παντρέψουμε” και τα κλασσικά έργα και την νεολαία της πόλης, το κοινό του κέντρου, της δυτικής Θεσσαλονίκης κ.α. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά πάντα έχω στο νου μου ότι έχουμε ευθύνη να δείξουμε στους Θεσσαλονικείς πράγματα που δεν έχουν δει ως τώρα. Το καλοκαίρι που θα μας έρθει θα “ανεβάσουμε” το “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου.
Θα επενδύσετε στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και όχι στα αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά πρόσωπα, όπως έκαναν οι προκάτοχοί σας;
Πρέπει να απευθυνθούμε στους καλλιτέχνες της πόλης. Ένας πυρήνας δουλεύει ήδη στο ΚΘΒΕ. Όταν θα απαιτείται από κάποιον σκηνοθέτη για ένα έργο ένα ή δυο πρόσωπα πιο αναγνωρίσιμα θα τα δεχτώ αλλά πρέπει να επενδύσουμε στο δυναμικό αυτής της πόλης και λιγότερο σε ανθρώπους που απλώς θα έρθουν για να πρωταγωνιστήσουν σε ένα έργο και θα φύγουν μετά. Ελπίζω αυτή τη λογική μας να την αγκαλιάσει και το κοινό της πόλης. Είναι ώρα να ανακαλύψει ο κόσμος πολλούς παλιούς και νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης.
Διευκολύνει το έργο σας για την ανάπτυξη του ΚΘΒΕ το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι πολιτικός παράγοντας; Έχετε καλή συνεργασία μαζί του, γιατί στο παρελθόν διοίκηση και καλλιτεχνική διεύθυνση ήταν στα μαχαίρια;
Έχω άψογη συνεργασία με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μεγάλη μου χαρά είναι ότι και εγώ βρέθηκα σε αυτή τη θέση χωρίς να έχω καμία σχέση με την πολιτική, δηλαδή να είμαι μέλος κάποιου κόμματος, αλλά και όλο το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που δεν τους δεσμεύει καμία κομματική ένταξη. Δεν πρέπει να υπηρετήσουμε καμία πολιτική γραμμή ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Αν μπει πολιτική στην τέχνη μόνο σε κακό θα βγει.
Πως θα βαθμολογούσατε τις προηγούμενες διοικήσεις;
Δεν μπορώ να το κάνω αυτό.
Εσείς πόσους συμβούλους έχετε;
Δεν έχω συμβούλους αλλά θα πάρω έναν οικονομικό σύμβουλο με το αστείο ποσό των 200 ευρώ και έναν νομικό σύμβουλο με το ίδιο ποσό. Αυτό θα το κάνω γιατί η ιδιότητά μου είναι καλλιτεχνική ενώ οι ευθύνες μου διοικητικές. Επομένως δεν μπορώ να τα γνωρίζω όλα.