Προσοχή στα μανιτάρια προειδοποιεί η γ.γ. Δημόσιας Υγείας - Karfitsa.gr
Υγεία

Προσοχή στα μανιτάρια προειδοποιεί η γ.γ. Δημόσιας Υγείας

Ξεπέρασαν τα 40 τα περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα

manitaria-thessaloniki7

Προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση άγριων μανιταριών θα πρέπει να είναι οι πολίτες, καθώς όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων μια 44χρονη γυναίκα πέθανε και ένα παιδάκι 2,5 χρονών βρίσκεται διασωληνωμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας παροτρύνει τους πολίτες να αποφύγουν την κατανάλωση μανιταριών, τα οποία συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ τονίζει ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση, δηλαδή από την ποσότητα κατανάλωσης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Αγλαϊα Κυριακού»:

  • Στη χώρα μας φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (εμετοί, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ) και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα.
  • Στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα μέσα σε 24 με 48 ώρες η κατάλληλη θεραπεία (αντίδοτο που ονομάζεται σιλλιμπινίνη) είναι πιθανό να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη χώρα μας  καταγράφονται κάθε χρόνο 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, εξαιτίας της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Όπως σημειώνει γ.γ. Δημόσιας Υγείας η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, βραδυκαρδία και μπορεί να εμφανιστούν έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωση.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ