, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Λαγουβάρδος: Ο «νονός» του… ψύχους

Η πρακτική της ονοματοδοσίας των έντονων καιρικών φαινομένων άρχισε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν επιστήμονες βάφτιζαν τους επικινδύνους κυκλώνες. Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι ευρωπαϊκές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες και ακολούθησε η Ελλάδα. Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν αναλάβει να δίνουν ονόματα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάθε φορά που απειλούν ή πλήττουν τη χώρας μας.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν λίγο μετά την είσοδο του νέου έτους ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και παγετό έπληξε όλη τη χώρα –μάλιστα, μέσα σε διάστημα έξι ημερών που κράτησε, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ακόμη και στην ΠΑΘΕ. Ήταν η «Αριάδνη», που για τους μετεωρολόγους  ήταν από τα πιο επικίνδυνα και ακραία καιρικά φαινόμενα στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Το όνομα επιλέχθηκε ως το πρώτο της ελληνικής Αλφάβητου που παρέπεμπε σε κάποιο γνωστό πρόσωπο της ελληνικής Μυθολογίας. Η Αριάδνη ήταν κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης. Από το 2017 και έπειτα έχει συνδεθεί με ένα καιρικό φαινόμενο που είχε προκαλέσει ψύχος σε όλη τη χώρα. Εξάλλου, από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 431 έντονα καιρικά επεισόδια.  Από το 2017, όμως, που άρχισαν να «βαφτίζονται», οι περισσότεροι θυμούνται τα ονόματά τους και τις καιρικές συνέπειές τους.

Ο «νονός» των φαινομένων κακοκαιρίας, ο διακεκριμένος μετεωρολόγος διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr,  Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί στην Karfitsa ότι  η… ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων γίνεται με αλφαβητική σειρά. «Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποφασίσαμε και εμείς να ονομάζουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα για να τα δίνουμε έμφαση και να μπορούμε να βοηθάμε τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως εξηγεί, συνήθως «βαφτίζονται» κακοκαιρίες οι οποίες συνοδεύονται από πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή σε πολλές περιοχές της χώρας, με σφοδρότατες χιονοπτώσεις και σημαντική συσσώρευση χιονιού, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, με γνώμονα πάντα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Σοφία», «Τηλέμαχος» και «Υπατία»

Οι πληροφορίες των επιστημόνων του Αστεροσκοπείου Αθηνών μαζί με αυτές της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) καταλήγουν με κάθε λεπτομέρεια στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στις κατά τόπους υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των περιφερειών και των δήμων της χώρας. Ρωτήσαμε τον κ Λαγουβάρδο αν θεωρεί ότι οι κόποι των επιστημόνων βρίσκουν ανταπόκριση από τον κρατικό μηχανισμό και λάβαμε θετική απάντηση. Βέβαια, ο κ. Λαγουβάρδος υπογράμμισε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν χρονική αλληλουχία μεταξύ τους ήταν η  «Σοφία», ο «Τηλέμαχος» –που πήρε το όνομα του από τον μυθικό ήρωα της Ιθάκης, τον γιο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης– και η «Υπατία» (μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος που έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 4ο – 5ο μ.Χ. αιώνα).

Αυτά τα τρία έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη χώρα από τις πρώτα εικοσιτετράωρα του 2019 τα οποία κράτησαν χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Ο κ. Λαγουβάρδος τα χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ισχυρά τα οποία προκάλεσαν επί πολλές ημέρες  ταυτόχρονα πολλά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας χωρίς διάλειμμα. Η εξασθένιση της «Υπατίας» συνεχίζεται με τα φαινόμενα να έχουν περιοριστεί τοπικά. Ο κ. Λαγουβάρδος και η ομάδα του μελετούν τα καιρικά φαινόμενα καθημερινά προκειμένου να μπορούν να διαγνώσουν το επόμενο κύμα κακοκαιρίας έγκαιρα.

Προς το παρόν, έχει αποφασίσει ότι θα διατηρήσει την αλφαβητική σειρά στην επιλογή των ονομάτων. Έτσι, μετά την «Υπατία», θα επιλεγεί κάποιο όνομα που, όπως αποκάλυψε, θα αρχίζει από Φ. Ίσως το επόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο να βαφτιστεί «Φίλιππος» – δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιο ιστορικό ή μυθολογικό όνομα θα επιλεγεί. Μένει, λοιπόν, να περιμένουμε για να δούμε πια θα είναι η επιλογή του κ. Λαγουβάρδου και των συνεργατών του στο Αστεροσκοπείο Αθηνών!

Τα ονόματα που έμειναν αξέχαστα

Τα… «βαφτίσια» ξεκίνησαν με την «Αριάδνη», μια μεγάλη κακοκαιρία (5-11/1/2017) με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σ’ όλη την χώρα. Ακολούθησαν ο «Βίκτωρ» (16-19/1/2017), η «Γαλάτεια» (7-12/3/2017), ο «Δαίδαλος» (23-26/10/2017), η «Ευρυδίκη» (13-17/11/2017), ο «Ζήνων» (18-19/11/2017), η «Ηλέκτρα» (28-29/12/2017), ο «Θησέας» (12-13/1/2018), η «Ιοκάστη» (10-11/2/2018), ο «Κρέοντας» (15-16/2/2018), η «Λητώ» (25-27/2/2018), ο «Μίνωας» (15-19/6/2018) και  η «Νεφέλη» (24-29/6/2018).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.