, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια δραματική διάσωση στα χιονισμένα Πιέρια…

Ο 27χρονος Βασίλης Κινικλής έχει πλέον επιστρέψει σπίτι του, στη Λάρισα, και προσπαθεί να συνέλθει από την περιπέτεια που έζησε την περασμένη Κυριακή, όταν χάθηκε στις χιονισμένες πλαγιές των Πιέριων ορέων, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου και κινδύνευσε να πεθάνει. Ο νεαρός σκιέρ απομακρύνθηκε με τη χιονοσανίδα από την παρέα του και ήταν για περισσότερες από επτά ώρες μόνος του στο χιόνι, μέχρι που τον εντόπισαν οι πυροσβέστες και τον έσωσαν.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η περιπέτεια του 27χρονου άρχισε λίγο μετά τις 13.00 της Κυριακής, όταν με τον αδερφό του και ένα φίλο τους που έκαναν σκι, αποφάσισαν να απομονωθούν πηγαίνοντας παράλληλα από την πίστα. Ο Βασίλης με τη σανίδα πήγε ακόμη πιο γρήγορα αφήνοντας πίσω τους άλλους, που γρήγορα τον έχασαν από το οπτικό τους πεδίο. «Πίστεψα ότι αν πάω λίγο πιο δεξιά, με τη φόρα που έχω θα καταφέρω να στρίψω και να ανέβω πάλι στο χιονοδρομικό κέντρο, όμως κατάλαβα ότι έχω χαθεί. Όταν είδα τα δέντρα πανικοβλήθηκα, έχασα τον προσανατολισμό μου. Δεν είχα μαζί μου κινητό», εξηγεί στην Karfitsa ο Βασίλης.

Ο Βασίλης πέρασε από τις ειδικές δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστής και ήταν συνηθισμένος στις γρήγορες αποφάσεις. Ανέκτησε την ψυχραιμία του και συνέχισε να περπατά στο δάσος. Το χιόνι σε ορισμένα σημεία έφτανε το ένα μέτρο. Πότε με τη σανίδα, πότε πεζός κατέβαινε την πλαγιά. Είδε σε μακρινή απόσταση ένα χωριό και συνέχισε να περπατά προς τον οικισμό, όμως άρχισε να νυχτώνει…

«Κατάλαβα ότι δεν μπορώ να προχωρήσω περισσότερο και άρχισα να ψάχνω κάπου για να σταματήσω. Εντόπισα έναν βράχο που έκανε μια φυσική σπηλιά. Καθάρισα το χιόνι και προσπάθησα να ανάψω φωτιά για να ζεσταθώ. Μετά από ώρες τα κατάφερα. Είπα στον εαυτό μου ότι αν δεν τα καταφέρω, θα με βρουν παγωμένο το πρωί».

Ο αδερφός του είχε ενημερώσει το χιονοδρομικό κέντρο ενώ μαζί με το φίλο του περίμεναν να αδειάσουν οι πίστες ελπίζοντας να συναντήσουν τον Βασίλη. «Όταν δεν τον είδα, ενημέρωσα τους υπεύθυνους του χιονοδρομικού και μαζί με το διευθυντή και άλλους δύο πήγαμε να τους υποδείξω το τελευταίο σημείο που τον είδα», εξηγεί ο Γιάννης Κινικλής.

Η αναζήτηση

Αμέσως ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κατερίνη και το περιφερειακό συντονιστικό όργανο στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγη ώρα έφτασε στο βουνό κλιμάκιο από την Πιερία. «Από το χιονοδρομικό τους πήρε το ράτρακ (που στρώνει τις πίστες) και τους μετέφερε στο σημείο που τους υπέδειξα», εξηγεί ο Γιάννης. Η αναζήτηση άρχισε άμεσα. Τέσσερις πυροσβέστες κατέβηκαν την πλαγιά και είδαν τα σημάδια από το σνόουμπορντ.

Ο 27χρονος εντοπίστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε χαράδρα βάθους 1,5 μέτρου. «Προσπαθήσαμε να του δώσουμε θάρρος.  Ήταν καλά, είχε τις αισθήσεις του αν και ταλαιπωρημένος. Του δώσαμε νερό και φαγητό και του σκεπάσαμε τα πόδια με υαλοκουβερτες», αναφέρει στην Karfitsa ο επιπυραγός  Δημήτρης  Κραγιόπουλος, ο οποίος μαζί με τον πυραγό Σπύρο Κίτσο και τους εθελοντές Γιάννη Νταμπόση και Θόδωρο Τεκερίδη, περπάτησαν μέσα στο χιόνι για πολλές ώρες ώσπου να εντοπίσουν τον Βασίλη.

Η περιπέτεια του σκιέρ και των διασωστών δεν τέλειωσε εδώ, καθώς στην προσπάθεια τους να γυρίσουν πίσω κατάλαβαν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεπαν την ανάβαση. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν εναλλακτική διαδρομή και να κατέβουν προς το χωριό Δάσκιο, στην πλευρά του Αλιάκμονα. «Είδαμε ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από εκεί που ήμασταν υπήρχε μια δασική οδός», αναφέρει ο κ. Κραγιόπουλος.

Τελικά έφτασαν στο Δάσκιο όπου βρίσκονταν ο διοικητής της Π.Υ Πιερίας, πύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας και από εκεί μεταφέρθηκαν στα Ριζώματα, όπου στο καφενείο του χωριού είχε στηθεί άτυπο κέντρο επιχειρήσεων με τους ντόπιους και τους πυροσβέστες να περιμένουν με τον αδερφό του σκιέρ την έκβαση της επιχείρησης.

Λίγο πριν τις 6 το πρωί, ο σκιέρ συναντήθηκε σώος με τον αδερφό του έχοντας περάσει μια περιπέτεια που λίγο έλλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Ο επικεφαλής της επιχείρησης αρχιπύραρχος Μανώλης Τσολάκης δέχτηκε τις ευχαριστίες του 27χρονου και τα συγχαρητήρια  του αδερφού του. «Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση, που χάρη στην επέμβαση της Π.Υ στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε στην Karfitsa ο κ. Τσολάκης. Και ο Βασίλης από την πλευρά του προσθέτει: «Όταν με βρήκαν κέρδισα δέκα χρόνια ζωής»!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.