, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα θεωρία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ένα άλυτο μυστήριο παραμένει εδώ και αιώνες η αιτία, αλλά και ο τρόπος θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Έλληνας στρατηλάτης πέθανε το 323 π.Χ., αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στο τι ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατό του. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Κάποιες τον ήθελαν να πέθανε από φυσικά αίτια, εξαιτίας του αλκοολισμού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τον δηλητηρίασαν.

Άλλη μία νέα θεωρία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες. Αυτή τη φορά έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο. Όπως αναφέρει η Κάθριν Χολ, γιατρός και καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής Dunedin, ο θάνατος του οφείλεται σε μια νευρολογική διαταραχή, την επικαλούμενη GBS (Guillain-Barré Syndrome- Σύνδρομο Guillain- Barré).

Σύμφωνα με τη Χολ και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει το γεγονός στο σύνολό του, καθώς και το γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεση. «Ειδικότερα, καμία δεν έχει δώσει μια συνολική απάντηση, που να παρέχει μια ικανοποιητική απάντηση για ένα γεγονός που κατεγράφη από μια πηγή- το σώμα του Αλέξανδρου δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αυτό αποδείκνυε ότι ο Αλέξανδρος ήταν θεός, αυτό το άρθρο είναι το πρώτο που παρέχει μια λογική απάντηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μακεδόνας βασιλιάς λέγεται πως παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση και διατήρησε αρκετά διαύγεια πνεύματος. Σύμφωνα με τη Χολ, μια διάγνωση με GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με ελικοβακτήριο του πυλωρού (Campylobacter pylori), που θεωρείται κοινό αίτιο GBS, φαντάζει αρκετά πιθανή και λογική εξήγηση, τόσο από ιατρικής πλευράς, όσο και με βάση τις πηγές.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Αλέξανδρος κόλλησε μια παραλλαγή του GBS, που προκαλούσε παράλυση και, σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπήρχε για τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο Αλέξανδρος δεν πέθανε πραγματικά, παρά ημέρες μετά τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός, επειδή δεν φαινόταν να αναπνέει πια, ενώ και το σώμα του είχε χάσει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Η παράλυση στο σώμα του, θα είχε χαμηλώσει την ανάγκη για οξυγόνο και την εύκολη θέαση της αναπνοής.

«Ήθελα να προκαλέσω νέα συζήτηση στο θέμα και πιθανώς να κάνω να ξαναγραφτούν τα βιβλία της ιστορίας, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός θάνατος του Αλέξανδρου έλαβε χώρα έξι ημέρες αργότερα από τη στιγμή που αναφέρεται. Ο θάνατός του ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει καταγραφεί ποτέ» λέει η ίδια.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.