Ψάχνοντας "ψύλλους στ’ άχυρα" στα πλήθη των πάρτι   - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Θεσσαλονίκη Κοινωνία Ρεπορτάζ

Ψάχνοντας “ψύλλους στ’ άχυρα” στα πλήθη των πάρτι  

Τι μπορούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί που διερευνούν τη διοργάνωση των πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εν μέσω πανδημίας;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις διαδέχονται η μία την άλλη μετά τη δημοσιοποίηση κάθε βίντεο που δείχνει εκατοντάδες νεαρούς να διασκεδάζουν υπό τους ήχους μουσικής. Ωστόσο όλοι, τόσο στα δικαστήρια όσο και στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, γνωρίζουν καλά πως ο εντοπισμός των οργανωτών για τον περιορισμό τέτοιων εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Και οι αντιδράσεις ειδικά μετά τους ελέγχους της αστυνομίας γύρω από το ίδρυμα, παίρνουν διαστάσεις, ενώ το ζήτημα λαμβάνει νέα τροπή μετά τον τραυματισμό 23χρονου που παρασύρθηκε από σκαπτικό μηχάνημα.

Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας με τον σχηματισμό σχετικής δικογραφίας πέντε φορές για τα πάρτι στο Πανεπιστήμιο. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν βίντεο που κυκλοφόρησαν είτε από ειδησεογραφικές σελίδες, κυρίως όμως από λογαριασμούς συμμετεχόντων στα socialmedia. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί του αρμόδιου τμήματος φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα ασχολούνται μόνον με αυτό. Τον εντοπισμό των διοργανωτών, για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελέσει αδικήματα που σχετίζονται με μετάδοση ασθενειών. Επειδή πολλοί σπεύδουν και κρίνουν τις εικόνες που βλέπουν μιλώντας για περαιτέρω διασπορά, όμως ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν ότι οι συναθροίσεις πλέον δεν απαγορεύονται.

Παρεμβάσεις έγιναν εκτός της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις για τέτοια πάρτι νεαρών. Ωστόσο και εκεί είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι δικογραφίες με τον εντοπισμό υπευθύνων. Και η συζήτηση γίνεται την ώρα που επεκτάθηκε το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και  επιτράπηκε η μουσική σε καφέ και μπαρ.

Η δυσκολία της προκαταρκτικής 

Η προκαταρκτική εξέταση μπορεί να είναι η εισαγγελική έρευνα που ηχεί εύκολα στ’ αυτιά, όμως η υλοποίησή της έχει πολλές δυσκολίες, καθώς αναζητά υπεύθυνους που να έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα. Στην περίπτωση των πάρτι ο βαθμός δυσκολίας για τον εντοπισμό των διοργανωτών, καθώς εκεί εξετάζεται εάν έχουν τελεστεί αδικήματα, είναι ακόμη πιο υψηλός. Οι αστυνομικοί καλούνται να βρουν από τις φωτογραφίες ή λογαριασμούς των social media που έχουν δημοσιοποιήσει εικόνες, πρόσωπα που συμμετείχαν στα συγκεκριμένα πάρτι. Και αυτά τα πρόσωπα να καταθέσουν – εάν γνωρίζουν – ποιοι ήταν οι διοργανωτές. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιες έρευνες δεν καρποφορούν. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στα πάρτι του Α.Π.Θ. αγνοούν ποιος ήταν αυτός που τα διοργάνωσε. Και φοιτητές αντέδρασαν έντονα σημειώνοντας ότι οι σύλλογοι τους δεν έχουν καμία σχέση.

Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως διοργανωτές είναι ομάδες… νεαρών, που δεν έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο, ούτε όμως φαίνεται να κερδίζουν κάτι. Αγοράζουν ποτά από περίπτερα και ακούν μουσική από τα ηχεία αυτοκινήτων που φέρνουν στους χώρους του Πανεπιστημίου. Δεν ανήκουν σε κάποια νεολαία, ούτε έχουν αναφορά σε συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Απλώς… διασκεδάζουν.

Τόσο οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, ειδικά όμως οι δηλώσεις του πρύτανη του ιδρύματος ότι στην τελευταία οργάνωση πάρτι κάλεσε την αστυνομία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση, προκάλεσαν αντιδράσεις στους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. «Δεν είμαστε η security του Πανεπιστημίου», ανακοίνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που έχει εκφράσει και στο παρελθόν την έντονη αντίθεσή της και για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στη συζήτηση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα για τα πάρτι του Α.Π.Θ., με αναφορές κυρίως επιστημόνων που μιλούν για κίνδυνο διασποράς, οι αστυνομικοί απαντούν πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν μπορούν να είναι ίδια με αυτά σε περίπτωση επεισοδίων. «Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο είναι ελεύθερη και ειδικά τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία», σημειώνουν μιλώντας στην Karfitsa τοπικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αντιδρώντας στους ελέγχους που ξεκίνησαν για τους εισερχόμενους και εάν κρατούν φοιτητική ταυτότητα. «Πρέπει η αστυνομία να κάνει τον φύλακα του ιδρύματος για όσους συμμετείχαν στα πάρτι», έθεταν το ερώτημα. «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας».

Την ίδια ώρα όμως και γονείς νεαρών ζητούν την παρέμβαση των αρχών. Χαρακτηριστική είναι η έκκληση της μητέρας του 23χρονου που παρασύρθηκε από το σκαπτικό μηχάνημα. «Ας είναι το παιδί μου το τελευταίο που έπαθε κάτι. Ας λάβουν μέτρα για αυτά τα κορωνοπάρτι που είναι επικίνδυνα», είπε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ