, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως να ζεσταθείτε χωρίς… να “καείτε”

 

φωτο Σάββας Αυγητίδης / μεταφορά ξύλων στο δρόμο Μουδανιών-Θεσσαλονίκης
φωτο Σάββας Αυγητίδης / μεταφορά ξύλων στο δρόμο Μουδανιών-Θεσσαλονίκης 

 

Της Έλενας Καραβασίλη

Οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθούν συνεχίζουν να αναζητούν οι περισσότεροι Έλληνες, με τα δεδομένα γύρω τους να αλλάζουν συνεχώς. Ήδη από πέρυσι, πολλά νοικοκυριά μπήκαν στη διαδικασία να ζεστάνουν τα σπίτια τους με εναλλακτικούς τρόπους, χωρίς ωστόσο να διαπιστώσουν ουσιαστική διαφορά στην τσέπη τους και αντί να ζεσταθούν «κάηκαν» οικονομικά. Δεν ήταν λίγα τα σπίτια που προσπάθησαν να βγάλουν το χειμώνα με κουβέρτες και ζεστά ρούχα, προκειμένου να «κάψουν» όσο λιγότερο γίνεται τις πηγές θέρμανσης που διαθέτουν.

Οι επιλογές… πετρέλαιο, αέριο, ξύλα, pellet ή ενεργειακό τζάκι. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιά λύση είναι οικονομικότερη, καθώς οι ανάγκες κάθε σπιτιού είναι συγκεκριμένες. Διαφορετικά τετραγωνικά, μονοκατοικίες, διαμερίσματα σε οικοδομές με «σφιχτά» καταστατικά, πολυμελή οικογένειες, φοιτητές και άλλα τόσα κριτήρια που κάνουν την επιλογή τους δύσκολη. Η Karfitsa κατέγραψε τα κόστη των βασικών επιλογών θέρμανσης, ώστε οι επιλογές να γίνουν από τον κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή ανάλογα με τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει.

Ξύλα: Με το κυβικό…

Η οικονομική κρίση, ανάγκασε τους περισσότερους πολίτες να γυρίσουν σε πηγές θέρμανσης του παρελθόντος, με τα φουγάρα των καμινάδων και τις ξυλόσομπες να παίρνουν «φωτιά» την τελευταία τετραετία. Με την τιμή του ξύλου να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 70 ευρώ με 75 ευρώ το κυβικό, σίγουρα αποτελεί έναν αρκετά οικονομικό τρόπο θέρμανσης. «Είναι με διαφορά η πιο οικονομική λύση. Ενδεικτικά ένα σπίτι 80 τ.μ., χρειάζεται περίπου δύο με τρία κυβικά τον μήνα», λέει στην Karfitsa ο ιδιοκτήτης μάντρας καυσόξυλων στη Θεσσαλονίκη, Αβραάμ Συμεωνίδης. Το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία, όσο και στην απόδοσή του. Όπως σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης, δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη. Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση». Τα πιο συνηθισμένα και οικονομικά καυσόξυλα είναι η δρυς και η οξιά ενώ το πιο ακριβό ξύλο- με μεγαλύτερη αντοχή, ένταση και διάρκεια στη φωτιά- είναι το πουρνάρι που κυμαίνεται από 80 ευρώ έως 140 ευρώ το κυβικό. Όσο για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης, ο κ. Συμεωνίδης σημειώνει ότι: «θα πρέπει ο πελάτης να είναι παρών όταν γίνεται η αγορά για να δει που φυλάσσονται τα ξύλα ώστε να είναι ξερά. Επίσης πρέπει να είναι κυβισμένα, να μην αγοράζει με το κιλό», καταλήγει.

Πετρέλαιο: Με κοινωνικό προφίλ

Ευχάριστα φαίνεται να είναι φέτος τα νέα για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του να κυμαίνεται από 0,70/ λίτρο έως 0,75/ λίτρο- σε περίπτωση που υπάρχει επιδότηση- ενώ χωρίς επιδότηση η τιμή ξεκινάει από 1,05/ λίτρο έως 1,10/ λίτρο. Να σημειώσουμε ότι, τα κριτήρια της επιδότησης είναι τα ίδια με πέρυσι ενώ το ποσοστό της επιδότησης είναι 0,35 λεπτά. Όπως υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή Φαλιέρου, «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης γύρισε στα δεδομένα του 2009, δεν αποτελεί πλέον απλησίαστη επιλογή, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν με σκοπό να ανακτήσουν άλλες μορφές ενέργειας ένα κομμάτι στην αγορά». Όπως σημειώνει η κ. Φαλιέρου, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξαπάτησης του πελάτη, καθώς «το σύστημα εισροών εκροών που υπάρχει υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια έχει πατάξει το κάθε «κακώς κείμενο» στην αγορά, φέτος σίγουρα θα ζεσταθούν περισσότερα σπίτια».

Αέριο: Σταθερή τιμή… χαμός με τα κοινόχρηστα

Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής επιλέξει να αλλάξει τον τρόπο θέρμανσης από πετρέλαιο σε αέριο, τότε για μία καινούρια εγκατάσταση σε ένα σπίτι 80 τ.μ., το κόστος ανέρχεται περίπου στις 3.000 ευρώ με έναν φτηνό λέβητα, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης στην ΕΠΑ που κοστίζει 500 ευρώ. Εάν πάλι δε χρειάζεται να γίνει εγκατάσταση και να μπούνε νέα σώματα, το κόστος ενός καινούριου τύπου λέβητα συμπύκνωσης- που είναι οικονομικός στη λειτουργία του με πολύ καλή απόδοση- είναι από 1.200 έως 1.800 ευρώ. «Πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις από την ΕΠΑ που ξεκινούν από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Το πάγιο είναι πάρα πολύ μικρό από 3 ευρώ μέχρι 5 ευρώ το μήνα, ενώ η εξοικονόμηση που σημειώνεται με έναν νέο λέβητα φυσικού αερίου- στη σύγκριση λίτρων με κυβικών- είναι της τάξεως του 40%», αναφέρει ο ιδιοκτήτης εταιρίας φυσικού αερίου Βασίλης Μπόζης.

Σάλος με τις επιδοτήσεις

Τα απλήρωτα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες, καθώς και το αυξημένο ποσό που καλούνται αρκετές φορές να καταβάλουν οι ένοικοι, ανάγκασαν πολλούς να στραφούν στις ατομικές αιτήσεις σύνδεσης φυσικού αερίου. «Σε μία οικοδομή που έχει 20 διαμερίσματα, είναι συχνό φαινόμενο να είναι σταματημένος ο λέβητας γιατί δεν πληρώνουν όλοι τα κοινόχρηστα. Οπότε αρκετός κόσμος επιλέγει να στραφεί στις ατομικές συνδέσεις», υπογραμμίζει ο κ. Μπόζης. Όπως σημειώνει στην Karfitsa ο συνταξιούχος Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, το χειμώνα παρότι απέφευγε να χρησιμοποιεί την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, καλούταν να πληρώσει το 30% του παγίου που ανέρχεται στα 70 ευρώ. Έτσι αποφάσισε τον Αύγουστο να κάνει αίτηση σύνδεσης φυσικού αερίου προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί και να εξοικονομήσει χρήματα. «Έκανα την αίτηση σύνδεσης αλλά ακόμη δεν έχω κάνει την εγκατάσταση. Όπως με ενημέρωσαν από την ΕΠΑ, δε δικαιούμαι το ποσό της επιδότησης γιατί αφορά μόνο όσους έκαναν αίτηση από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά, κάτι που είναι άδικο και δεν έχει λογική. Εφόσον δεν έχω κάνει ακόμη σύνδεση, για πιο λόγο να μην μπορώ να επωφεληθώ», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ Λεωνίδας Μπακούρας, τονίζει ότι η επιδότηση αφορά όσους έκαναν σύμβαση από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά. «Η ΕΠΑ δε μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Η προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ αφορά συγκεκριμένα σε όσους έκαναν σύμβαση (συμβόλαιο με την ΕΠΑ) μετά τις 26 Σεπτεμβρίου», τονίζει. Επιπλέον όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπακούρας, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 0,65 λεπτά, ενώ πέρυσι ήταν στα 0,77 λεπτά, οπότε σύντομα όλοι θα στραφούν προς το φυσικό αέριο. «Το 52% των κατοίκων που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Μιλάμε περίπου για 700.000 πολίτες», λέει ο κ. Μπακούρας. Από τότε δε, που βγήκε η προκήρυξη του υπουργείου, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ραγδαία. «Υπάρχει αύξηση της τάξεως του 300%. Από εκεί που καθημερινά γινόντουσαν 60 αιτήσεις την ημέρα, πλέον έχουμε 250», καταλήγει ο κ. Μπακούρας.

Pellet: Θέρμανση με… οικολογική συνείδηση

Στους εναλλακτικούς και νέους τρόπους θέρμανσης ανήκουν και τα pellet. Είναι απολύτως οικολογικά και παράγονται από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου ή από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών. Καίγονται σε καυστήρα αυτόματης λειτουργίας και μεταφέρονται από το σιλό με κοχλία στην εστία καύσης. Οι συσκευασίες pellet διατίθενται συνήθως σε σάκους των 15 κιλών, ενώ το προϊόν προσφέρει θέρμανση με οικονομία της τάξεως του 40%. «Ο καυστήρας κοστίζει από 2.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Η αναλογία καύσης συγκριτικά με τα καυσόξυλα είναι ένα προς 3. Το κόστος καλής ποιότητας pellet φτάνει τα 300 ευρώ, ενώ μπορεί να βρει κάποιος και με 220 ευρώ, που θα είναι όμως κακής ποιότητας και φυσικά δε θα έχουν πιστοποίηση», σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης. Υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στην καύση, συγκριτικά με τα ξύλα, είναι εύκολο στη χρήση, δεν εκλύονται μυρωδιές κατά την καύση και το ποσοστό στάχτης είναι πάρα πολύ μικρό με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στη χρήση.

Σε κάθε περίπτωση και επιλογή στον τρόπο θέρμανσης, θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης και των απωλειών που καταγράφει κάθε σπίτι. Όπως λένε και οι ειδικοί, «αν δε φροντίσεις να σφραγίσεις το σπίτι, κάθε τρόπος θέρμανσης θα το «σκάει» από τα παράθυρα».

Ενεργειακά τζάκια: Οικονομικά και ρομαντικά

Μία εναλλακτική μορφή θέρμανσης που άρχισε να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, αποτελούν τα ενεργειακά τζάκια. Η εγκατάστασή του (τζάκι, εξαρτήματα, εργασίες) στοιχίζει από 3.300 έως και 4.000 ευρώ. «Η εξοικονόμηση χρημάτων, συγκριτικά με άλλες πηγές θέρμανσης, είναι της τάξεως του 70-80%, ειδικά για όσα ενεργειακά πληρούν τις προδιαγραφές για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’οίκον», τονίζει η ιδιοκτήτρια εταιρίας κατασκευής τζακιών στη Θεσσαλονίκη, Καλλιόπη Κύρμπαση. Όπως εξηγεί η ίδια, τα ενεργειακά τζάκια φιλτράρουν ουσιαστικά το CO (μονοξείδιο του άνθρακα) και δεν καπνίζουν. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει διαδοθεί η χρήση των ενεργειακών τζακιών σε ποσοστό 40-50%», τονίζει η κ. Κύρμπαση, ενώ σημειώνει πως: «είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Συνδυάζει θαλπωρή, ρομαντισμό και ομορφιά, με απόλυτη ζέστη, οικονομία και ασφάλεια. Με λίγα ξύλα ζεσταίνεις όλο το σπίτι ομοιόμορφα μέσα σε λίγα λεπτά».

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.