, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ψίθυροι καρδιάς με καταιγισμό πυρών στον Εύοσμο 

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 2 Απριλίου μεταξύ των σπιτιών δύο οικογενειών ρομά, στον Εύοσμο, σήμανε συναγερμός.

 Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Ένας 20χρονος απήγαγε κατά το ποινικό δίκαιο, «έκλεψε» κατά το έθιμο των ρομά την αγαπημένη του, με σκοπό να την παντρευτεί. Η άρνηση όμως της οικογένειας του κοριτσιού, το οποίο σε δύο μήνες θα ενηλικιωθεί, σήμανε πόλεμο.

Επί ώρες μεταξύ των δύο σπιτιών ακούγονταν απειλές, πυροβολισμοί στον αέρα, ενώ καταγράφηκε μέχρι και καταιγισμός πυρών. Σημάδια από σφαίρες φωτογραφήθηκαν για να περιληφθούν στη δικογραφία. Η μία τρύπησε ένα τζάμι αυτοκινήτου. Άλλες καρφώθηκαν στους τοίχους του σπιτιού και στα μπαλκόνια. Μία βρέθηκε σε πλαστική καρέκλα. «Μας γάζωσαν» έλεγαν οι εμπλεκόμενοι.

Όλα ξεκίνησαν όταν η γιαγιά του κοριτσιού κατήγγειλε στην αστυνομία την αρπαγή. Οι συγγενείς της πήγαν το ίδιο βράδυ να ζητήσουν τον λόγο από την οικογένεια του νεαρού. Είπαν πως το ίδιο είχε συμβεί πάλι πριν δύο χρόνια και πήραν πίσω το παιδί τους. Τότε ήταν μόλις 15 χρόνων. «Η κοπέλα πήγε με τη θέλησή της», επιμένουν οι γονείς του νεαρού που ενεπλάκησαν στη διαμάχη και κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην αστυνομία. Ακούστηκαν πυροβολισμοί, στην αρχή στον αέρα. Ακολούθησαν κι άλλοι. Ευτυχώς χωρίς θύματα. Η απόφαση ο γαμπρός να κλέψει τη νύφη μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες. «Μην εκπλαγείτε εάν λίγες ημέρες μετά το πιστολίδι ακολουθήσει γλέντι», έλεγαν στην Karfitsa άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πώς καταλήγουν τέτοιες υποθέσεις στους μαχαλάδες της Θεσσαλονίκης.

Τα όσα συνέβησαν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου στον Εύοσμο αντιμετωπίστηκαν με σχετικά ένα επιεικές κατηγορητήριο εναντίον δύο ατόμων από τις δύο οικογένειες, που συνελήφθησαν. Άσκοποι πυροβολισμοί, οπλοχρησία, φθορές και απειλή περιλαμβάνει το κατηγορητήριο που παρέπεμψε στο Αυτόφωρο τους συλληφθέντες. «Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υπόθεση, θα έχει ενηλικιωθεί το κορίτσι και όλα θα έχουν λυθεί», σχολίαζε παράγοντας της δικαιοσύνης.

«Πρέπει να αφήσουμε αυτά τα έθιμα» 

Το έθιμο ο γαμπρός να κλέβει τη νύφη, με όποιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει αυτή η πράξη στις οικογένειες, βρίσκει αντίθετους τους συλλόγους των ρομά, που ζητούν από τις οικογένειες να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών, όπως και των αγοριών, είναι ανήλικοι. «Προσπαθούμε με διάφορες δράσεις, με εκστρατείες ενημέρωσης να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο. Έχουμε κάνει πρόοδο θα τα καταφέρουμε, όμως θέλει χρόνο. Λέμε όχι στους πρόωρους γάμους μεταξύ ανηλίκων», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της πανελλήνιας συνομοσπονδίας ρομά Βασίλης Πάντζιος. «Χρειάζεται παιδεία και σωστός τρόπος να αλλάξει αυτό», συμπληρώνει. «Το να παντρεύεσαι από 14 και 15 χρόνων και ειδικά τις γυναίκες που κάνουν παιδιά, επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση και έτσι δεν μπορούμε να φτάσουμε στην κανονικότητα», σημειώνει ο πρόεδρος των ρομά.

Τα μέλη των συλλόγων που κάνουν μεγάλες προσπάθειες ένταξης των πληθυσμών ρομά στην κοινωνία υπογραμμίζουν ότι οι γάμοι ανηλίκων είναι αυτοί που αποτελούν μία από τις αφετηρίες του μεγάλου προβλήματος απομόνωσης. «Είναι από τις βασικές αιτίες που δεν συνεχίζουν τα παιδιά, ειδικά τα κορίτσια, το σχολείο», ανέφερε ο κ. Πάντζιος τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα λυθούν μόνον μέσα από την παιδεία και το σχολείο.

Πίσω στις γειτονιές του Ευόσμου, όπου συνέβη το «πολεμικό» επεισόδιο του περασμένου Σαββάτου, οι αρχές του εθίμου των οικογενειών είναι συγκεκριμένες. Συνήθως ο πατέρας επιλέγει να δώσει την κόρη του σε έναν γαμπρό. Αναζητεί μία οικογένεια για να την αποκαταστήσει. Έτσι παρατηρούνται αρραβώνες και γλέντια με 11χρονες και 12χρονες. Τότε αρχίζει η δέσμευση. Στην πορεία, εάν το κορίτσι ερωτευτεί άλλον νεαρό, αρχίζουν τα προβλήματα που μπορεί να εξελιχθούν σε συρράξεις μεταξύ οικογενειών. Στη Θεσσαλονίκη έχουν σημειωθεί επεισόδια με σοβαρούς τραυματισμούς από όπλα. Ειδικά εάν ο αγαπημένος αποφασίζει να κλέψει το κορίτσι και το απομακρύνει από την οικογένεια. Στην περίπτωση του ζευγαριού στον Εύοσμο ο 20χρονος και η νεαρή δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Η αρπαγή της μέλλουσας νύφης είναι ένα από τα έθιμα των ρομά, ειδικά εάν ο πατέρας της δεν έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο γαμπρό που εκείνη θέλει. «Σε αυτές τις περιπτώσεις η αρπαγή είναι μέσο πίεσης προς την οικογένεια να δεχτεί τον γαμπρό», σχολιάζουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κοινότητα των ρομά της Θεσσαλονίκης. «Και γι’ αυτό η αρπαγή της νύφης δεν καταλήγει στα δικαστήρια, αλλά σε γλέντι γάμου».

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.