, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ψυχρολουσία» από διεθνείς οίκους:Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2016

550_334_292837Σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε αμφισβήτηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος προβαίνουν οι διεθνείς οίκοι Bank of America, Fitch και Moody’s.  Οι δύο οίκοι αξιολόγησης και ο αμερικανός χρηματοοικονομικός όμιλος, επισημαίνουν ότι παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και έντονης πολιτικής αναταραχής.
«Ξεχάστε ότι η β’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2016», αναφέρουν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί το νωρίτερο στο α΄ τρίμηνο του 2017 αλλά και στο α΄ εξάμηνο του ίδιου έτους. Στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι, τονίζουν τον αστάθμητο παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας και την παντελή έλλειψη συναίνεσης στον ελληνικό πολιτικό στίβο.
Ο πρώτος αμερικανικός όμιλος που έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι «τίποτα δεν είναι ρόδινο για την ελληνική οικονομία παρά τις ενδείξεις βελτίωσης», ήταν η Bank of America, με έκθεσή της στις αρχές Οκτωβρίου.Εκτός από τις διαφορές μεταξύ των δανειστών, η τράπεζα τονίζει ότι και στο εσωτερικό, η αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, αν και όχι όπως η προηγούμενη, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ισχνή και υπάρχουν κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο χρηματοπιστωτικός οίκος εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομία φέτος θα σημειώσει κάμψη 1% και το 2017 θα σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμός της τάξεως του 1,2%.Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,5% φέτος και στο 0,6% το 2017, ενώ το συνολικό έλλειμμα θα κλείσει στο 2,4% φέτος και στο 3,3% το επόμενο έτος».Όσο για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για εύκολη και γρήγορη ολοκλήρωσή της.
Ψυχρολουσία προκαλεί η έκθεση του οίκου Fitch για την Ελλάδα – στις 11 Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά το Eurogroup – στην οποία αναφέρει ότι η οικονομία δεν πρόκειται να «τρέξει» το 2017 με ρυθμό μεγαλύτερο του 1,8%, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού (αλλά και σύμφωνα με την Κομισιόν) η εκτίμηση είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2,7%!Το μεγάλο πρόβλημα κατά τον Fitch έγκειται στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, καθώς η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι.
Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαθέτει αρκετά «μαξιλάρια» ρευστότητας ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το β’ τρίμηνο του 2017 και ως εκ τούτου μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση να μην ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο οίκος Moody’s, ο οποίος κράτησε την αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και υψηλού ρίσκου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της πλειοψηφίας του επενδυτικού -και όχι μόνο- κοινού για αναβάθμιση.
Σύμφωνα με τον Moody’s ένα κομβικό σημείο -που μπορεί να οδηγήσει και σε χρεοκοπία – είναι ο Ιούλιος του 2017, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 6,6 δισ. ευρώ (2,3 δισ. σε ιδιώτες επενδυτές κατόχους ομολόγων και 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ).enikonomia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.