Πτώση 10% του εορταστικού τζίρου - Karfitsa.gr
Οικονομία

Πτώση 10% του εορταστικού τζίρου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη

o-proedros-esee-basilis-korkidis

Μειωμένος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι ήταν ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων στη διάρκεια των εορτών και κυμάνθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ.

«Σε σύγκριση με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 32% πρέπει να μας ικανοποιεί», αναφέρει σε άρθρο του για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον τον κ. Κορκίδη, το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και η Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων. Πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών ήταν τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ακολούθησαν τα είδη ένδυσης – υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία.

«Όσο για το …μπάχαλο της τελευταίας Κυριακής του χρόνου, η οποία σαφώς και έπρεπε να είναι μία από τις 7 Κυριακές του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, νομίζω ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα αυτών που μπορούν και δεν θέλουν και η σκοπιμότητα αυτών που θέλουν και δεν μπορούν να ανοίξουν τις Κυριακές. Ελπίζω τα λάθη της χρονιάς που πέρασε να είναι προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι οι περυσινές πωλήσεις μπορεί να μην ήταν ανάλογες με τη προσέλευση και την επισκεψιμότητα των καταναλωτών, αλλά το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή των ανοικτών, φωτεινών εμπορικών καταστημάτων σε οργανωμένες εκδηλώσεις προσελκύει κόσμο.

«Αντίστοιχα», συμπληρώνει, «η συγκέντρωση κόσμου στο κέντρο των πόλεων, δημιουργεί μία εικόνα αναζωογόνησης προσφέροντας στον επισκέπτη τη διάθεση να δει τις βιτρίνες και να διασκεδάσει με φθηνές “έξυπνες” αγορές».

Όπως αναφέρει, το συμπέρασμα που προκύπτει από το «πείραμα» της Αθήνας με τη «λευκή νύχτα», «πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά και να το αξιοποιήσουμε κυρίως με το κοινοτικό πρόγραμμα δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – “ΑΚΕ”, στους εμπορικούς δρόμους στα κέντρα των πόλεων».

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, σε εμπορικές Α.Ε. και ΕΠΕ οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για πέμπτο συνεχές έτος πτώση, κατά 10,5% και 13,4% αντίστοιχα. Το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα παρά τον περιορισμό των δαπανών, παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο, οι ζημίες των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά την υποχώρηση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση της κερδοφορίας στο ελάχιστο και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς που πέρασε ήταν η αύξηση των μικρομεσαίων εργοδοτών στο εμπόριο κατά 12%, προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Παραταύτα η επιλογή της συνεχούς υπερφορολόγησης από την τρόικα, εξακολουθεί να δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, αφού πέντε στις δέκα Ο.Ε., ατομικές και Ε.Ε. καθώς και τέσσερις στις 10 Α.Ε. και ΕΠΕ αναμένουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους και το 2014» συνεχίζει και καταλήγοντας δηλώνει πως ελπίζει το 2014 να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ