Kατάρρευση και... πανικός στο Χρηματιστήριο! - Karfitsa.gr
Οικονομία

Kατάρρευση και… πανικός στο Χρηματιστήριο!

Ενώ στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσε σχετική νηνεμία και...

 

Κλίμα πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πλέον επιβεβαιώθηκε το αρνητικό σενάριο της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αυτή την ώρα, στις 14.00, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 6,7%, ενώ μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, ο Γενικός Δείκτης έφτασε να πέφτει μέχρι και 11,05%.  Νωρίτερα, στις 11.38, έπεφτε 7,92%, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στις 12.20 η πτώση έφτασε το 9,07%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 791 μονάδες και ο FTSE 25 στις 252 μονάδες. Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα καθώς αποσύρονται market makers. Το συμβόλαιο του FTSE 25 είναι στις 248,5 μονάδες σημειώνοντας -10%. Πιο συγκρατημένες οι πιέσεις στα ομόλογα.

Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα. Προς στιγμήν οι market makers άρχισαν να αποσύρονται για να επανέλθουν όμως λίγη ώρα αργότερα με το συμβόλαιο του δείκτη στις 234 μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το discount του συμβολαίου του FTSE 25 έναντι του δείκτη είναι πάνω από 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 9,4% και του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,30%. Το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης στις 876 μονάδες. Η απόδοση της τριετίας στο 11,72%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.

Πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, στις 11.30, βουτιά 14,29% κατέγραφε η μετοχή της ΔΕΗ στα 4,98 ευρώ. Τραγική η εικόνα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.Βουτιά 16,13% η μετοχή της Εθνικής στα 1,30 ευρώ. Βουτιά 13,9% στην Alpha Bank στα 0,398 ευρώ και 13,30% για την Tράπεζα Πειραιώς στα 0,80,84 λεπτά. Πάνω από 13-14% η πτώση στα warrants των τραπεζών. Βουτιά 10,75% ο Μυτιληναίος στα 4,40 ευρώ. Στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, στις περισσότερες επενδυτικές εταιρείες θα είναι απαγορευτικό πλέον να κατέχουν μετοχές -πλην αυτών που αγοράζουν τώρα 40-50% κάτω από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου του καλοκαιριού. Η ελληνική αγορά- όπως και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πρόσκαιρα επηρεάστηκαν από τη μη εκλογή Προέδρου και όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση 0,5%, εν μέσω υποχώρησης του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 11%. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υποχωρούσαν πάνω από 1,6% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε απώλειες 1,2%. Ακολούθως οι απώλειες μειώθηκαν τόσο στο ελληνικό όσο και στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αν και παραμένουν σε πτωτικό  έδαφος.

—-

Νωρίτερα

Με απ’ ευθείας κατάρρευση του Γενικού Δείκτη, ξεκίνησε η συνεδρίαση εν όψει της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα αποβεί άκαρπη.

Ο Γενικός δείκτης σημειώνει εκτεταμένες απώλειες 7,8% και παραμένει σε καθοδική τροχιά. Διέσπασε καθοδικά τις 800 μονάδες εν αναμονή της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας και διαμορφώνεται στις 780 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις για το σύνολο των blue chips. Πτώση άνω του 10% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας «πέρασαν» ανοιχτές εντολές πώλησης σε τιμές έως 12,86% χαμηλότερα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα πρώτα πέντε λεπτά έως τις 810 μονάδες.

Με ανοιχτές πωλήσεις έως και 14% χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής στο 1,32 ευρώ, έως 7,05% χαμηλότερα οι πωλήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ προς τα 8,9 ευρώ. Ισχυρές -διψήφιες- πιέσεις στις μετοχές των ΓΕΚΤέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha, MIG, Μυτιληναίου.

Λίγες ώρες πριν την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ μερίδα «ισχυρών χεριών» επιχειρεί να περάσει τα δικά της μηνύματα (και ) στην αγορά, στέλνοντας την ανάλογη εικόνα και στα ξένα ΜΜΕ, που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Αξίζει σημειωθεί ότι ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί άτακτα, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί σχετική νηνεμία και ήπια ανοδικές τάσεις.

Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις από την… προσυνεδρίαση ήδη, προκάλεσε «συμφόρηση πωλητών» που δίνουν την εικόνα “όπου φύγει-φύγει”. Η αξία των συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως το χρηματιστηριακό ταμπλό, απεικονίζει το χαρακτήρα και τη μορφή της προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει από… αύριο κιόλας, θεωρώντας ως σχεδόν βέβαιη τη μη εκλογή ΠτΔ. Άλλωστε η σύγκληση των έκτακτων κομματικών οργάνων σε Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη βεβαιότητα, πως οι εμπλεκόμενοι ετοιμάζονται ήδη για την διαδικασία της 25ης/1 ή της 1ης/2/2015. XRHMA.GR

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ