«Πτώση 80% παρουσιάζει η αγορά μετά το capital control» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Οικονομία

«Πτώση 80% παρουσιάζει η αγορά μετά το capital control»

Μιλούν στο Κarfitsa.gr οι άνθρωποι του εμπορίου για τις εικόνες που βιώνουν καθημερινά!

piataΤου Ηλία Μπουρμπούλα

Μαύρο είναι το μέλλον των καταστημάτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν το κερασάκι στην τούρτα καθώς το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει σημαντική πτώση στην αγοραστική κίνηση του κόσμου. Μιλούν στο Karfitsa.gr καταστηματάρχες και υπάλληλοι για την εικόνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Άσπα Γκάγκου«Η αγορά διανύει μια πολύ δύσκολη καμπή και ειδικότερα τα καταστήματα τα οποία πωλούν είδη μη πρώτη ανάγκης όπως και το δικό μου» δηλώνει η ιδιοκτήτρια καταστήματος οικιακών ειδών Άσπα Γκάγκου και συμπληρώνει ότι «ο κόσμος βλέπει αλλά δεν αγγίζει. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές μας δίχως να αλλάζει κάτι. Προσπαθούμε μαζί  με τον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης  να βγάλουμε  στο φώς της δημοσιότητας διάφορες κινήσεις μας και τα προβλήτα τα οποία αντιμετωπίζουμε σαν επαγγελματίες. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, διότι δουλεύουμε αλλά είναι σαν να μην δουλεύουμε. Ακόμη και πριν κλείσουν οι τράπεζες η εικόνα της αγοράς ήταν δύσκολή αλλά υπήρχε μία ρέγουλα και με τις ρυθμίσεις τις οποίες είχαν γίνει μπορούσαμε και τα καταφέρναμε. Από την ώρα όμως που συνέβη το κλείσιμο των τραπεζών και μπήκαν στη ζωή μας τα capital control υπάρχει μια πτώση της τάξης του 80% στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση» αναφέρει η ίδια.

«Αναπολούμε το χειμώνα του 2014» τονίζει η κα. Γκάγκου και προσθέτει ότι «ήταν μια περίοδος ελπιδοφόρα για την αγορά καθώς είχε σταθεροποιηθεί η αγοραστική κίνηση και φαινόταν ότι κάτι καλό θα συμβεί. Άλλαξε ριζικά η εικόνα της αγοράς από την προκήρυξη των εκλογών  και δυστυχώς προς το χειρότερο. Το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος έμπαινε στο κατάστημα χαρούμενος, στο διάστημα Μάρτης – Απρίλιος γενικά ο κόσμος ήταν ήπιος στις αντιδράσεις του αλλά όσο δεν έκλεινε η συμφωνία οι πελάτες άρχισαν να βρίζουν».

pothria«Έπειτα από συμφωνία των καταστηματαρχών της οδού Βασιλέως Ηρακλείου αποφασίσαμε να μην  ανοίξουμε τα καταστήματα μας την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων του Ιουλίου. Εγώ προσωπικά είμαι αντίθετη με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και συγκεκριμένα το καλοκαίρι μιας και η πόλη αδειάζει. Από τις οκτώ Κυριακές που έχουν οριστεί θεωρώ ότι οι 3 φτάνουν και δε χρειάζονται παραπάνω.  Διότι θεωρώ ότι είναι μια μεθοδευμένη κίνηση με την οποία βάλλεται η ορθοδοξία διότι για εμάς του έλληνες ορθοδόξους η Κυριακή είναι ημέρα αργίας, είναι  ημέρα του εκκλησιασμού και επίσης  είναι αφιερωμένη στις οικογένειες μας» καταλήγει η ίδια.

 

«Ο κόσμος έρχεται βλέπει αλλά μένει μόνο στο να θαυμάζει» υποστηρίζει η υπάλληλος καταστήματος οικιακών ειδών  Ειρήνη Αβραάμ και συμπληρώνει ότι «αυτή  κατάσταση στην αγορά υπάρχει πολύ πριν το κλείσιμο των τραπεζών. Απλά τώρα είναι σε ακόμη χειρότερη φάση.  Υπάρχει τεράστια διαφορά και στην κίνηση του κόσμου  συγκριτικά με την εικόνα που είχαμε το χειμώνα του 2014. Την Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα εμείς παραμείναμε κλειστοί διότι τις καθημερινές δεν έχει δουλειά… θα έχει την Κυριακή;».

Μαρία Τουτζόγλου«Δεν υπάρχει κίνηση  στην αγορά αλλά όχι γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά αλλά γιατί φοβάται» τονίζει η ιδιοκτήτρια καταστήματος οικιακών ειδών  Μαρία Τουτζόγλου  και συμπληρώνει ότι «κάθε φορά που γίνεται κάτι με την οικονομία της χώρας ο κόσμος φοβάται και δεν βγαίνει στην αγορά, μόλις όμως ξεχαστεί το θέμα συνεχίζει και κάνει κανονικά τις αγορές του.  Το χειμώνα του 2014 η αγορά είχε βρει τους ρυθμούς της, καθημερινά κάναμε τους ίδιους τζίρους και ξέραμε πώς θα πορευθούμε αλλά μετά τις εκλογές άρχισε να αλλάζει η εικόνα της αγοράς με αποκορύφωμα  το δημοψήφισμα. Όπου άλλαξε τελείως  η εικόνα της αγοράς προς το χειρότερο. Αν δεν αλλάξει κάτι θα πάμε για λουκέτο γιατί δεν θα μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο μου και το ένα άτομο που απασχολώ».

fo mpizou 2«Αγοραστική κίνηση δεν υπάρχει και πριν το κλείσιμο των τραπεζών πόσο μάλλον τώρα» αναφέρει η ιδιοκτήτρια καταστήματος φο μπιζού Ρούσα Τελίδου και συμπληρώνει ότι «εμείς μέχρι στιγμής επιβιώνουμε γιατί δεν χρωστάμε και καταφέραμε να αντέξουμε σαν επιχείρηση τα χρόνια της κρίσης. Μαύρο είναι το μέλλον με αυτά τα οποία ακούω και διαβάζω καθημερινά. Παρόλο που υποστήριξα αυτή την κυβέρνηση έχω απογοητευτεί οικτρά. Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να πάω επαγγελματικό ταξίδι και η τράπεζα μου δίνει το δικαίωμα να βγάλω μόνο 2.000 ευρώ. Με αυτό το ταξίδι εγώ σκόπευα να εφοδιάσω την επιχείρηση μου για ολόκληρη την επόμενη χρονιά. Τώρα πώς θα έχω εμπόρευμα για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που όλα τα είδη που πωλώ είναι εισαγωγής; Χρειάζομαι τουλάχιστον 15.000 ευρώ για να καλύψω τα έξοδά μου και να αγοράσω ουσιαστικά τις πρώτες ύλες μου. Παλεύουμε με τα κύματα καθημερινά  διότι το αγοραστικό έχει γίνει τόσο δύσκολο όπου ο κόσμος κάνει παζάρια για δυο ευρώ».fo mpizou

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ