, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

QALA: «H 28η Μαΐου φέτος σηματοδοτεί την 103η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν»

 Γράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαζερικης Φιλίας ‘’QALA’’ Rəşid Məmmədov

 

Η 28η Μαΐου φέτος σηματοδοτεί την 103η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η ιστορική μέρα έχει εισέλθει στη ζωή του λαού του Αζερμπαϊτζάν ως ένα σπουδαίο και σημαντικό γεγονός. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία δημιούργησε την πρώτη δημοκρατική κρατική δομή στην Ανατολή, επέδειξε την αποφασιστικότητα του λαού του Αζερμπαϊτζάν να διακηρύξει την ανεξαρτησία μας.

Μετά την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της, η συγκεκριμένη γιορτή γιορτάζετε κάθε χρόνο στο Αζερμπαϊτζάν. Τα γεγονότα εξετάζουν τη Ρεπουμπλικανική περίοδο, αναλύουν τη θέση και το ρόλο της στην ιστορία μας και μελετούν την εμπειρία της οικοδόμησης του κράτους.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, η πρώτη δημοκρατική δημοκρατία στη Μουσουλμανική Ανατολή, προέκυψε ως λογικό αποτέλεσμα της αιώνων κοινωνικοοικονομικής, κοινωνικοπολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας μας, των διαδικασιών εθνικής αφύπνισης και αναβίωσης του λαού μας. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ήταν ένας δείκτης του επιπέδου της πολιτικής συνείδησης, του πνευματικού και πολιτιστικού δυναμικού, του υψηλού ταλέντου και της ικανότητας του λαού μας. Οι Alimardan bey Topchubashov, Mammadamin Rasulzade, Fatali khan Khoyski, Hasan bey Agayev, Nasib bey Yusifbeyli, Samad bey Mehmandarov, Aliga και άλλοι είχαν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη αυτή. Τα ονόματα αυτών των εξέχοντων πολιτικών, πατριωτικών διανοουμένων και επαγγελματιών στρατιωτών είναι χαραγμένα για πάντα στη μνήμη του λαού μας.

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ήταν ένα παράδειγμα ενός νέου κράτους και μια νέας κοινωνίας που συνδύαζε οργανικά τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης με τα χαρακτηριστικά του ανατολικού πολιτισμού. Παρά το γεγονός ότι λειτούργησε μόνο για 23 μήνες, τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δημοκρατίας ήταν σημαντικά όσον αφορά την εδραίωση των θεμελίων της ανεξάρτητης πολιτείας μας και τον καθορισμό της μελλοντικής πορείας ανάπτυξης. Η θέσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής σχέσης, δίνοντας στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου ακόμη και πριν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κηρύσσοντας τη γλώσσα του Αζερμπαϊτζάν ως κρατική γλώσσα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και η δημιουργία δομών ασφαλείας και άλλων δραστηριοτήτων χαρακτηρίζουν σαφώς την κλίμακα, την ουσία και το νόημα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εντυπωσίασε ιδιαίτερα με τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της λογοτεχνίας και της τέχνης. Ένα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν η εθνικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1919, το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ψήφισε νόμο για την ίδρυση του Κρατικού Πανεπιστημίου, δημιουργώντας έτσι ένα εθνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

Κατά τη Λαϊκή Δημοκρατία, έγιναν μεγάλες καινοτομίες στην οργάνωση βιβλιοθηκών και μουσείων. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας δημόσιας βιβλιοθήκης στο Μπακού για την κάλυψη των αναγκών μιας ευρείας αναγνωστικότητας. Από τον Απρίλιο του 1920, υπήρχαν 11 βιβλιοθήκες στο Αζερμπαϊτζάν με 95.000 αντίτυπα.

 

Το πρώτο μουσείο στο Αζερμπαϊτζάν, το Μουσείο Istiglal, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Λαϊκού Μετώπου. Ταυτόχρονα, το ζήτημα της ίδρυσης ενός εθνογραφικού μουσείου στο Μπακού τέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Η Λαϊκή Δημοκρατία είχε έναν πλούσιο και πολύχρωμο, πρωτότυπο τύπο. Το 1918-20, δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά δημοσιεύθηκαν στο Μπακού, στη Γκάντζα και σε άλλες πόλεις της δημοκρατίας.

 

Η περίοδος της ανεξαρτησίας είναι μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα περίοδος για την ανάπτυξη του εθνικού θεάτρου, της ποίησης, του δράματος και της τέχνης γενικότερα. Τον Οκτώβριο του 1918, ιδρύθηκε ένα θεατρικό συγκρότημα στο Μπακού από τους αδελφούς Hajibeyli. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε την τουρκική θεατρική ομάδα. Γενικά, η περίοδος της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζεται από θεμελιώδεις ποιοτικές αλλαγές στην ανάπτυξη του θεάτρου, την ενεργή υποστήριξη του κράτους για τη θεατρική τέχνη, τον αυξανόμενο ρόλο του θεάτρου στην κοινωνία.

 

Μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του κράτους στις νέες ιστορικές συνθήκες, ο λαός μας, υπό την ηγεσία του εθνικού μας ηγέτη Χέινταρ Αλίγιεφ, δημιούργησε ένα ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν βασισμένο στις παραδόσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να διατηρήσει και να ενισχύσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της σε μια δύσκολη κατάσταση, ελήφθησαν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της κρατικής κατάστασης και αποκαταστάθηκε η διαρκής κοινωνικοπολιτική σταθερότητα στη χώρα. Σήμερα, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ilham Aliyev, η διαδικασία οικοδόμησης ενός δημοκρατικού, νομικού, κοσμικού κράτους και κοινωνίας των πολιτών στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται με επιτυχία. Τα επιτεύγματα σε αυτόν τον τομέα αποτελούν πηγή υπερηφάνειας. Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με επιτυχία στη χώρα, η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται σταθερά, λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας του πληθυσμού.

Σήμερα, πρέπει να μελετήσουμε βαθιά την ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, τις δραστηριότητες των διακεκριμένων προσωπικοτήτων της, να προωθήσουμε τις ιδέες τους και να επωφεληθούμε από την εμπειρία τους. Η ιστορία της δημοκρατίας δείχνει ότι δεν αρκεί η απόκτηση κρατικής ανεξαρτησίας, αλλά και η προστασία και ενίσχυση της με κάθε τρόπο.

 

 

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.