fbpx

, Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Στο μέτρο που μας αναλογεί είμαστε έτοιμοι»

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Της Φιλίππα Βλαστού

Η 10η Ιανουαρίου του 2017 ήταν η ηµέρα που η Θεσσαλονίκη είδε κατά µια έννοια «άσπρη µέρα», καθώς η πόλη είχε καλυφτεί από χιόνι. Ένα καιρικό φαινόµενο που είχε να εµφανιστεί στην πόλη αρκετά χρόνια.

Αν και οι µετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για χιονόπτωση κανείς δεν περίµενε το σκηνικό που θα επικρατούσε από την πρώτη κιόλας ηµέρα. Από την µια πλευρά το εντυπωσιακό θέαµα µε την πόλη να έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες νιφάδες χιονιού και µε τους πολίτες να αψηφούν το κρύο και να βγαίνουν στους δρόµους και σε κεντρικά σηµεία της πόλης όπως η Πλατεία Αριστοτέλους και η Νέα Παραλία για να παίξουν χιονοπόλεµο ή να απαθανατίσουν την µαγική και… σπάνια εικόνα της χιονισµένης Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά όµως τα προβλήµατα άρχισαν να έρχονται από τις πρώτες ώρες της χιονόπτωσης, καθώς λόγω του ολικού παγετού αγωγοί νερού έσπασαν, αρκετά νοικοκυριά είχαν µείνει χωρίς νερό διότι είχαν «κοκαλώσει» οι σωλήνες, ενώ κάποια άλλα δεν είχαν ούτε θέρµανση εξαιτίας βλαβών στα συστήµατα λεβήτων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν. Η πόλη έγινε απροσπέλαστη και εκατοντάδες πολίτες υπό το φόβο να αποκλειστούν αποφάσισαν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους µε αποτέλεσµα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, αλλά και σε παράδροµους, να σηµειωθεί µποτιλιάρισµα, δίχως προηγούµενο, από οχήµατα.

«Είµαστε πιο έτοιµοι από πέρσι»

Μάλιστα, ο ολικός παγετός είχε ως αποτέλεσµα να «πετρώσει» το αλάτι και το θαλασσινό νερό στα οχήµατα του δήµου Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, για την αποσυµφόρηση της κατάστασης φορτηγά του δήµου τελικά έριξαν αλάτι στους δρόµους και εργαζόµενοι µε κοµπρεσέρ έσπαγαν τον πάγο. Ο αντιδήµαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραµµάτων, Γιώργος Δηµαρέλος, µιλώντας στην Karfitsa δήλωσε ότι: «υπήρξε µια µεγάλη υπερβολή σε σχέση µε αυτό που συνέβη πέρσι. Υπό την έννοια ότι η περσινή χιονόπτωση ήταν από εκείνες που συµβαίνουν µια φορά στα 30 χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά, ότι ήταν αυτό το οποίο δεν πήγε καλά από την µεριά του δήµου έχει διαπιστωθεί. Όπως έχει πει πολλές φορές και ο ίδιος ο δήµαρχος Γιάννης Μπουτάρης φέτος έχουµε φροντίσει να είµαστε έτοιµοι να αντιµετωπίσουµε πράγµατα, τα οποία πέρσι δεν µπόρεσαν να αντιµετωπιστούν». Ο ίδιος συµπλήρωσε ότι: «γενικά παίχτηκε πάρα πολύ επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στην έκφραση στην οποία είχε πει ο δήµαρχος, ότι είχε «πετρώσει» το αλάτι, ωστόσο δεν είναι µόνο θέµα του πετρώµατος του αλατιού, αλλά έχει να κάνει µε διάφορους συνδυασµούς πραγµάτων που έγιναν πέρσι, τα οποία οδήγησαν σε εκείνο το αποτέλεσµα. Στο µέτρο που µας αναλογεί πάντως είµαστε πιο έτοιµοι από πέρσι».

Πάνω από 600 τόνους αλατιού και 3.000 σακιά

Στο δήµο Θεσσαλονίκης παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ούτως ώστε σε περίπτωση έλευσης ενός παγετού και εφέτος το χειµώνα να βρεθεί προετοιµασµένος για να αντιµετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση. Σύµφωνα µε τον κ. Δηµαρέλο ο δήµος έχει στην κατοχή του πάνω από 600 τόνους αλατιού. «Αυτή τη στιγµή έχουµε περίπου 600 τόνους αλατιού και σαν τάξη µεγέθους να πούµε ότι πέρσι, µε αυτή την ιδιαίτερη χιονόπτωση, είχαµε χρησιµοποιήσει 320 τόνους. Άρα υπάρχει ικανοποιητικό απόθεµα αλατιού στις αποθήκες του δήµου. Επίσης, ήδη έχουν γίνει διανοµές πάνω από 3.000 σάκους στις εποπτείες καθαριότητας, έξω από ιερούς ναούς, σχολεία και νοσοκοµεία», είπε χαρακτηριστικά. «Το αλάτι κατά την διάρκεια του έτους το προµηθευόµαστε από διάφορες αλυκές, οι οποίες διαθέτουν αλάτι για τον συγκεκριµένο σκοπό. Εµείς είχαµε φροντίσει και πέρσι ακόµα, αλλά και φέτος πιο νωρίς, σε περιόδους τις οποίες δεν είναι επείγον, άρα και η τιµή δεν είναι ακριβότερη,  να προµηθευτούµε αλάτι σε περίπτωση που χρειαστεί, λόγω καιρικών συνθηκών», γνωστοποίησε ο κ. Δηµαρέλος και συµπλήρωσε δε ότι κυρίως την µεγαλύτερη ποσότητα αλατιού ο δήµος το προµηθεύεται από το Αγγελοχώρι. Αρκεί όµως µόνο το αλάτι για να µην δηµιουργηθούν τα περσινά προβλήµατα; Ο αντιδήµαρχος απάντησε ότι: «Όχι δεν αρκεί και αυτό είναι κάτι που το µάθαµε από πέρσι. Χρειάζεται µια καλύτερη συνεργασία µεταξύ όλων των αρµόδιων φορέων, όπως  για παράδειγµα την Τροχαία και την Περιφέρεια. Πέρσι αντιµετωπίσαµε αυτά που αντιµετωπίσαµε, γιατί ήταν και κλειστή η περιφερειακή οδός, δηλαδή όλη η κυκλοφορία λόγω του κλεισίµατος της περιφερειακής οδού διοχετεύτηκε µέσα από την πόλη και είχαµε στους δρόµους από τον αιφνιδιασµό και τον πανικό των πολιτών πάνω από το εφταπλάσιο που µπορούν να αντέξουν οι δρόµοι ως κυκλοφοριακή κίνηση. Για αυτό δηµιουργήθηκαν επιπλέον προβλήµατα πέρα από το γεγονός ότι άργησαν να βγουν και τα µηχανήµατα του δήµου. Δεν είναι στα χέρια του δήµου και του κάθε δήµου να µπορεί να ανταπεξέλθει 100% στις ανάγκες µιας τέτοια κατάστασης αν οι συνθήκες γενικώς δεν το επιτρέπουν».

Η συνδροµή ιδιωτών στο σχέδιο αντιµετώπισης

Τα µηχανήµατα µέχρι σήµερα που χρειάζονται για τέτοιου είδους αποκοµιδή είναι σε λειτουργία εξήγησε ο κ. Δηµαρέλος. Ωστόσο ο αντιδήµαρχος ανέφερε ότι στο σχέδιο ετοιµότητας του δήµου θα υπάρξει και συνδροµή ιδιωτών, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο. Αναλυτικά υπογράµµισε ότι: «Θα γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρχει ένας ιδιώτης που θα είναι εντός ολίγων ωρών στη διάθεση στου δήµου για να συνδράµει και αυτός µε τα µέσα του σε περίπτωση που δεν φτάνουν αυτά του δήµου. Ο δήµος όµως είναι πλήρως έτοιµος µε βάση των οχηµάτων αυτή την ώρα που µιλάµε για να αντιµετωπίσει µια τέτοια κατάσταση και έχει κάνει και τις απαραίτητες ασκήσεις ετοιµότητας σε περίπτωση που χρειαστεί».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.