02:46, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Η απαλλοτρίωση του «Κόδρα» … στοιχειώνει την Καλαμαριά 

Κατηγορούμενος για κακουργηματική απιστία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή Θεσσαλονίκης ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, για την ιστορική – λόγω μεγέθους – απόφαση απαλλοτρίωσης των 28 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», που αποτελούσαν ιδιοκτησίες, με το πρωτοφανές ποσό των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το δημόσιο κατέβαλε το υπέρογκο ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ! Το γεγονός ότι ο δήμος την περίοδο της δικαστικής απόφασης το 2009 δεν προσέφυγε για τον επαναπροσδιορισμό της τιμής που όρισε το δικαστήριο, τον καθιστά ποινικά υπεύθυνο για το τεράστιο ποσό που δόθηκε σε πέντε ιδιοκτήτες. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο αυτή, η τιμή της απαλλοτρίωσης που συζητείται για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες του «Κόδρα» φτάνουν μόλις τα 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.  

Η υπόθεση της απαλλοτρίωσης με το ποσό – μαμούθ, που πληρώθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια της κρίσης, άρχισε να ερευνάται από τη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς και έκαναν λόγο για σκανδαλώδη σιωπηρή αποδοχή. Οι ευθύνες που επιρρίπτονταν από τότε στη διοίκηση του δήμου ήταν ότι οι μηχανισμοί των δημοτικών αρχών της Καλαμαριάς δεν αντέδρασαν στη δικαστική απόφαση και έτσι πληρώθηκαν 58 εκατομμύρια ευρώ. Εξετάστηκαν τα στοιχεία από την Εισαγγελία διαφθοράς και ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του τότε δημάρχου, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για ν’ απολογηθεί, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ζήτησε και πήρε προθεσμία.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως δήμαρχος και το επιτελείο του έχει τη θέση και αυτό αναμένεται να διατυπωθεί στην ανάκριση,  πως η διοίκηση, τόσο το 2009 όσο ο ίδιος ουσιαστικά εκτελούσε καθήκοντα δημάρχου ως αναπληρωτής όσο και το 2010 όταν ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο μετά τις εκλογές, διαστήματα κατά τα οποία «έτρεχαν» οι προθεσμίες για προσφυγή στη δικαστική απόφαση που όριζε το ποσό της απαλλοτρίωσης στην τιμή μονάδας 2.500 ευρώ, δεν ειδοποιήθηκε από το νομικό επιτελείο. Μάλιστα μία εξήγηση δίδεται πως την περίοδο εκείνη ένας νομικός σύμβουλος συνταξιοδοτήθηκε και δεν παρέδωσε στον διάδοχό του τον συγκεκριμένο φάκελο με την απαλλοτρίωση(;) 

Πληρώθηκαν από το μεσοπρόθεσμο 

Οι πέντε ιδιοκτήτες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για την απαλλοτρίωση, προσκομίζοντας μία σειρά από στοιχεία που ισχυροποιούσαν τις θέσεις τους. Απέναντί τους ήταν ο δήμος Καλαμαριάς, όπως όμως και για ένα μικρό τμήμα το ελληνικό δημόσιο. Νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση έλεγαν ότι οι ιδιώτες στη μάχη αυτή δεν είχαν ουσιαστικά καμία νομική «αντίσταση». Μάλιστα έγινε λόγος μέχρι και για… χειρόγραφες σημειώσεις που κατατέθηκαν από δήμο και δημόσιο, από την πλευρά των οποίων η υπόθεση έδειχνε ότι αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν η απαλλοτρίωση ενός μικρού χωραφιού. Και έτσι ορίστηκε η τιμή μονάδας που ζητούσαν, δηλαδή το ποσό των 2.500 ευρώ, ανά τετραγωνικό, που οι ιδιοκτήτες θεωρούν λογικό ακόμη και σήμερα, υποστηρίζοντας πως σε σύγκριση με τις τιμές του συντελεστή δόμησης της συγκεκριμένης περιοχής η αξία ανέρχεται στο συγκεκριμένο ποσό.  

Η παθητική στάση δήμου και δημοσίου, που δεν προσέφυγαν στις προθεσμίες που προβλέπονταν προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η τιμή, αλλά και η αποζημίωση του δημοσίου με ένα μικρό ποσό που του αναλογούσε για να μην κινηθεί καμία άλλη δικαστική διαδικασία «κλείδωσε» την υπόθεση με το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ.  

Το πρόβλημα που ανέκυψε την περίοδο εκείνη ήταν ότι ο δήμος Καλαμαριάς δεν είχε στα ταμεία του τόσα χρήματα για να αποζημιωθούν οι ιδιώτες με την απαλλοτρίωση. Η πίεση που ασκούταν ήταν μεγάλη και οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε απειλή κατάσχεσης των λογαριασμών του δήμου, που θα οδηγούσε σε πάγωμα πληρωμών ακόμη και των μισθών των υπαλλήλων. Έτσι με ενέργειες του τότε δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη τα χρήματα διατέθηκαν το 2014 από το κράτος. Συγκεκριμένα με απόφαση της κυβέρνησης αξιοποιήθηκε κονδύλιο που είχε προβλεφτεί από το μνημόνιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και το οποίο οι δήμοι δεν χρησιμοποίησαν. Όλο το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ διατέθηκε από εκεί.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA