Αποκάλυψη: Χρέωναν επιθέματα σε ονόματα νεκρών!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΟΥΝ ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης 

Οσμή σκανδάλου αναδύεται σε έρευνα που διέταξε η διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ύστερα από καταγγελίες ότι σε συγκεκριμένα τμήματα του ιδρύματος χρεώνονταν επιθέματα σε ονόματα νεκρών! Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα τεράστια χρηματικά ποσά από τα ταμεία του νοσοκομείου. Η έρευνα μάλιστα στρέφεται σε προμήθειες που συνδέονται με επιθέματα αυξημένου κόστους. 

Έγκυρες πληροφορίες της Karfitsa αναφέρουν ότι εδώ και λίγες ημέρες έγιναν καταγγελίες απευθείας στην κορυφή της πυραμίδας του νοσοκομείου, στη διοίκηση, που έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, συγκεκριμένος κύκλος προσώπων του ιδρύματος εμφανίζεται να οργάνωνε αυξημένο αριθμό παραγγελιών για επιθέματα υψηλού κόστους και για την αιτιολόγηση της χρήσης τους καταχωρούνταν σε ονόματα πρώην ασθενών του νοσοκομείου, που όμως είχαν πεθάνει. Μάλιστα πηγές έλεγαν ότι γίνονταν μέχρι και εικονικές εισαγωγές στο νοσοκομείο με τα ονόματα των συγκεκριμένων νεκρών! 

Πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση έλεγαν στην Karfitsa ότι η διοίκηση του νοσοκομείου άμεσα αντέδρασε και διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να ξετυλιχτεί όλο το κουβάρι και να διαπιστωθεί εάν τα καταγγελλόμενα είναι αληθινά, δείχνοντας αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Βαλαρούτσος έχει αναλάβει την εποπτεία όλων των ενεργειών και σε συνεχή γνώση βρίσκεται η διοικήτρια Μαρία Γιοκατζή. Μάλιστα για την υπόθεση ήδη έχουν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι της Υγειονομικής Περιφέρειας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Το μήνυμα που στάλθηκε μάλιστα ήταν εάν όντως υπάρχουν ζητήματα διαφθοράς στις προμήθειες και στη χρήση των επιθεμάτων να διαβιβαστούν όλα τα ευρήματα στον εισαγγελέα.  

Θόρυβος και έλεγχοι  

Στο νοσοκομείο μάλιστα ήδη έχει γίνει θόρυβος, καθώς στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης άρχισαν να διαρρέουν τα πρώτα ονόματα που θα κληθούν να καταθέσουν και τα οποία θα ζητηθεί να εξηγήσουν τις διαδικασίες. Άλλωστε οι καταγγελίες που έγιναν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν κινήσει τη συγκεκριμένη ιστορία και δεν υπερβαίνουν τα είκοσι. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας ΕΔΕ γίνεται εξονυχιστική έρευνα των προμηθειών του τελευταίου διαστήματος σε επιθέματα και της καταγραφής από συγκεκριμένες κλινικές και τμήματα. Ακόμη γίνεται έλεγχος μέχρι και στις εισαγωγές του τελευταίου διαστήματος με διασταύρωση στοιχείων ασθενών, για να διακριβωθεί εάν έγιναν εικονικές εισαγωγές με ονόματα πρώην ασθενών που είχαν πεθάνει. Άγνωστο παραμένει βέβαια, εάν συνέβη αυτό, με ποιόν τρόπο κατάφεραν να παραβούν το σύστημα καταγραφών του κάθε ασθενή, που δείχνει εάν πρόκειται για ζωντανό ή νεκρό.   

Αυτό που σχολιάζονταν δυσμενώς στους υγειονομικούς κύκλους είναι ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, που έχει πρωτοστατήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού και μάλιστα με πολύ σημαντικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που κάποιοι έδιναν μάχη για να σώσουν ζωές άλλοι φέρονται να… έβλεπαν τη ροή των προμηθειών σε επιθέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση εμφανιζόταν αποφασισμένη να δώσει τέλος σε τέτοια φαινόμενα, εάν βέβαια είναι αληθείς οι καταγγελίες.  

Βέβαιο θεωρείται ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είναι σε εξέλιξη  θα ολοκληρωθεί άμεσα, προκειμένου να μην μένουν σκιές την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών στο «Γ. Παπανικολάου» εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση του ισχυρού κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αυτή την περίοδο.