fbpx

, Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

ΑΠΘ: Με 130 διαθέσιμες φοιτητικές εστίες ξεκίνησαν φέτος οι αιτήσεις – «Μόλις το 2% των φοιτητών του πανεπιστημίου έχει δωμάτιο»

Ξεκίνησαν στις 21 Αυγούστου και θα συνεχιστούν για τις επόμενες 25 μέρες οι αιτήσεις για δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Η έναρξη ήταν μάλλον «χλιαρή» καθώς στις τέσσερις πρώτες μέρες οι αιτήσεις ήταν 53, αριθμός ωστόσο που σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Δημήτρη Κωβαίο, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Τα δωμάτια προς διάθεση αυτή την ώρα είναι 130 και όπως αναφέρει στην Karfitsa.gr ο πρύτανης, θα αδειάσουν άλλα τόσα μετά από την ορκωμοσία του Σεπτεμβρίου.

«Πέρυσι καλύψαμε όλες τις αιτήσεις που είχαμε στη διάρκεια του έτους. Αντίστοιχος αριθμός θα προκύψει και μετά από την ορκωμοσία του Φεβρουαρίου. Σταδιακά καλύπτουμε τα τρία τελευταία χρόνια όλες τις αιτήσεις που μας υποβάλλονται, δίνοντας προτεραιότητα στους πρωτοετείς φοιτητές», επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα κριτήρια επιλογής είναι κυρίως οικονομικά και κοινωνικά.

Στα σκαριά διαδικασίες ριζικής ανακαίνισης

Οι φοιτητές μηνιαίως καταβάλλουν το συμβολικό τίμημα των 5 ευρώ και τους παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση των εστιών που στεγάζουν 1.300 οικότροφους, ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογραμμίζει μέσω της Karfitsa.gr ότι είναι καλή «τηρουμένων των αναλογιών». Αναλυτικά: «Στις τρεις εστίες που βρίσκονται στις Σαράντα Εκκλησιές και έχουν εξαιρετική θέα, τα δωμάτια είναι παλιά αλλά συντηρούνται στο βαθμό που μπορούμε. Στην τέταρτη εστία επί της Λέοντος Σοφού, όπου βρισκόταν το παλιό ξενοδοχείο Εγνατία, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη».

Μάλιστα συμπληρώνει πως θα ξεκινήσουν διαδικασίες ριζικής ανακαίνισης στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, στα κουφώματα, στα πατώματα αλλά και στα υδραυλικά των κτιρίων των εστιών, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Ήδη τοποθετήθηκαν νέα ρούτερ για καλύτερες ταχύτητες ίντερνετ, ενώ μονώθηκαν και οι ταράστες.

Σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στις εστίες με κάρτα

Σύντομα θα εγκατασταθεί σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στις εστίες με κάρτα. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο πρόκειται για αίτημα των ίδιων των οικότροφων, το οποίο θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας της πρυτανικής αρχής με τον σύλλογό τους. «Είναι πολύ μεγάλη εξέλιξη. Οι φοιτητές θα εισέρχονται στις εστίες τους με κάρτα, όπως συμβαίνει και σε ένα ξενοδοχείο», δηλώνει ο ίδιος.

Την οικονομική διαχείριση των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με έδρα την Αθήνα. Ο πρύτανης κάνει λόγο περί «ελληνικής πρωτοτυπίας», ζητώντας είτε να δοθεί η διαχείριση στο Αριστοτέλειο, είτε να ιδρυθεί ένα παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Θεσσαλονίκη για την ευκολότερη επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις εστίες. «Είναι σαν να έχουμε στη Θεσσαλονίκη έναν δήμο 1.300 κατοίκων και ο “δήμαρχος” να βρίσκεται στην Αθήνα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Πρόεδρος ΣΟΦΕΘ: «Ζητούμε εδώ και χρόνια νέες εστίες»

Πάγιο αίτημα των οικότροφων παραμένει -ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί- η δημιουργία νέων εστιών που θα στεγάσουν περισσότερους φοιτητές. Ο Ιωάννης Μικές, πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) υπογραμμίζει στην Karfitsa.gr ότι πολλά παιδιά δεν θα μπορέσουν να έρθουν στην πόλη για σπουδές αν δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους για φοιτητική εστία. Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών, σύμφωνα με τον ίδιο, που άργησαν ένα και δύο χρόνια να έρθουν για σπουδές, καθώς πήραν με καθυστέρηση δωμάτιο στις εστίες.

«Σε εστία μένει λιγότερο από το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο. Ζητούμε εδώ και χρόνια να φτιαχτούν νέες εστίες που να αρμόζουν στις ανάγκες του πανεπιστημίου για να φιλοξενηθούν πολλοί περισσότεροι φοιτητές. Αυτό που παίρνουμε ως απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα χρονοβόρο έργο. Μετά από τόσα χρόνια που το ακούμε αυτό, αν είχαν κινηθεί οι διαδικασίες, θα είχαν ήδη φτιαχτεί», τονίζει ο ίδιος.

«Το μέρος είναι τέτοιο που προσελκύει άτομα τα οποία δεν ανήκουν στις εστίες»

Οι φοιτητές ζητούν επίσης αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες του πανεπιστημίου και μέριμνα στα τέσσερα κτίρια των εστιών για αντιπυρική και αντισεισμική προστασία. Η ανάγκη για ανακαίνιση είναι σύμφωνα με τους οικότροφους άμεση, καθώς πολλά σημεία χρειάζονται επιδιορθώσεις αλλά και ολικές παρεμβάσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Μικές στην Karfitsa.gr, έχουν υπάρξει στο παρελθόν προβλήματα με το ζεστό νερό στα μπάνια που είναι κοινόχρηστα, αλλά και με το ασανσέρ στα πολυόροφα κτίρια. Σημαντικό θέμα είναι και η έλλειψη κλιματισμού, σύμφωνα με τους οικότροφους.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ έκανε λόγο για παραμέληση των κτιρίων. Ειδικότερα: «Σε πολλά σημεία είναι σαν να ζούμε σε μια οικοδομή. Πολλά μπάνια δεν κλειδώνουν, κάποιες πόρτες είναι σπασμένες. Τα κτίρια δεν έχουν φώτα το βράδυ σε πολλούς διαδρόμους. Το μέρος είναι τέτοιο που προσελκύει άτομα τα οποία δεν ανήκουν στις εστίες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.