Άρωμα εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης 

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκη με την ανάδειξη προέδρου και νέου διοικητικού συμβουλίου. Ήδη στα «πηγαδάκια» των δικηγόρων άρχισαν να εκδηλώνονται υποψηφιότητες, καθώς καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεσή τους είναι η 31 Οκτωβρίου. Οι εκλογές για τη νέα διοίκηση την επόμενη τετραετία θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.  

Η «μάχη» για την κατάκτηση του προεδρικού θώκου φαίνεται να έχει πολλούς συμμετέχοντες. Αρχικά ο σημερινός πρόεδρος του συλλόγου Στάθης Κουτσοχήνας θεωρείται βέβαιο πως θα κατέλθει για τη διεκδίκηση εκ νέου της θέσης που κατέχει. Ο πρόεδρος του συλλόγου κατέρχεται ως ανεξάρτητος, όπως άλλωστε δηλώνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, διεκδικώντας κυρίως από τη δεξαμενή του κέντρου. Αρκετά είναι τα ονόματα που έχουν συζητηθεί το τελευταίο διάστημα και μένει να επιβεβαιωθεί εάν κατέλθουν υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της προεδρίας και της πλειοψηφίας στο συμβούλιο.  

Το μέλος του σημερινού διοικητικού συμβουλίου Δημήτρης Φινοκαλιώτης φαίνεται να έχει μπει δυναμικά στην κούρσα του προεκλογικού αγώνα που δεν έχει ξεκινήσει επίσημα, διεκδικώντας μεγάλο ποσοστό από τους κεντροδεξιούς δικηγόρους της Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να δώσει «χρίσμα» σε κάποια υποψηφιότητα, αν και συζητείται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μία υποστήριξη. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του δικηγόρου Παναγιώτη Γεωργιάδη, μετά τη συνάντηση που έγινε στην τελευταία επίσκεψη του προέδρου του κόμματος και τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη έχει συζητηθεί η κάθοδος στις εκλογές του μέλους του σημερινού διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτη Γαιαννόπουλου, ο οποίος θα έχει την υποστήριξη της επί σειρά ετών αντιπροέδρου Γιάννας Παναγοπούλου. Θεωρείται βέβαιο ότι τις ψήφους των συναδέλφων του θα διεκδικήσει πάλι ο σημερινός γενικός γραμματέας του συλλόγου Πέτρος Σαμαράς, ο οποίος επίσης ανήκει στην κεντροδεξιά παράταξη, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξει και ο Νίκος Αντωνιάδης, του ίδιου χώρου.  

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κάθοδος του αντιπροέδρου Στέλιου Μαυρίδη, ο οποίος είχε κατέλθει διεκδικώντας από την «πίτα» των νέων δικηγόρων, όμως μερίδιο από αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων διεκδικεί και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Στεφάνου, ο οποίος επίσης αναμένεται να κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφιος. Συνδυασμό θα έχει και το ΚΚΕ, τα μέλη του οποίου την Κυριακή θα αποφασίσουν για τον επικεφαλής, ενώ αναμένεται να κατέλθουν με ψηφοδέλτιο και οι δικηγόροι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.    

Η αντιπαράθεση 

Το κλίμα ακόμη για τις εκλογές είναι υποτονικό, καθώς η αντιπαράθεση αναμένεται να ξεκινήσει μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Από τότε για σχεδόν έναν μήνα οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις θέσεις τους.  

Ο σημερινός πρόεδρος αναμένεται στον προεκλογικό του αγώνα να αναδείξει όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημειώνοντας πως παρά την πανδημία ο σύλλογος έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Η λειτουργία του Ταμείου Νομικών στη Θεσσαλονίκη, η ίδρυση ιατρείου και αίθουσας δικηγόρων στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου, η μεταφορά της βιβλιοθήκης σε ιδιόκτητο χώρο στην οδό Δωδεκανήσου, και η ανακίνηση του κτιριακού ζητήματος με συζητήσεις επίλυσης, αποτελούν τα μεγάλα ζητήματα που θα προβληθούν. Αναμένεται να επικεντρωθεί όμως και στα ζητήματα της καθημερινότητας, υποστηρίζοντας ότι έγιναν βήματα που δεν είχαν γίνει σε άλλες στιγμές, όπως η δωρεάν προσφορά στη βάση νομικών πληροφοριών, η καθημερινή ενημέρωση των μελών του συλλόγου μέσα από την εφαρμογή στα κινητά, η παρέμβαση σε ζητήματα λειτουργίας, μέχρι και σε διαδικασίες που σχετίζονται με το κτηματολόγιο. 

Ακριβώς στην καθημερινότητα αναμένεται να αναπτυχθούν οι φωνές της αντιπολίτευσης και της κριτικής στη σημερινή διοίκηση του συλλόγου. Συγκεκριμένα οι αντίπαλοι του κ. Κουτσοχήνα αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ο ρόλος του δικηγόρου στην κοινωνία έχει απαξιωθεί και ο σύλλογος δεν έχει πλέον παρεμβατικότητα, όπως γινόταν παλιότερα. «Αδύναμος δικηγόρος, σημαίνει αδύναμος πολίτης», λένε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στην περίοδο προ των εκλογών θα αφιερωθούν σε όλα αυτά τα ζητήματα.