Μπαράζ μειώσεων στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ
Θετικές προσδοκίες σε εκατομμύρια δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο
Του Γ. Κατσιάνη
Σε… ελεύθερη πτώση βρίσκεται πλέον το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γεγονός που προκαλεί θετικές προσδοκίες σε εκατομμύρια δανειολήπτες. Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε στη δεύτερη για φέτος μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για συγκράτηση του πληθωρισμού στο 2%, σε επίπεδο Ε.Ε. Έτσι, το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2,5% από 4% που ήταν πριν από 10 μήνες καθώς έκτοτε μεσολάβησαν έξι συνολικά μειώσεις(!), αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο, υπολείπεται ακόμα από τον στόχο του 2%, κάτι που αναμένεται να γίνει στις επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως εκτίμησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),
Γιάννης Στουρνάρας.
Με τη γλώσσα των αριθμών
Κερδισμένοι από την εξέλιξη αυτή είναι οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο. Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ με επιτόκιο 5% και διάρκεια 30 έτη, καλείται να καταβάλει σήμερα 540 ευρώ για την μηνιαία δόση όταν έξι μήνες νωρίτερα, η αντίστοιχη δόση ήταν στα 610 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά περίπου 70 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μείωση του επιτοκίου αναφοράς (Euribor), το οποίο πλέον κυμαίνεται από 2,448% ως 2,562% όταν ένα χρόνο πριν κινούνται μεταξύ 3,532% και 3,861%. Έτσι, αν ο δανειολήπτης του παραδείγματος είχε δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον δείκτη Euribor 6 μηνών, από τις αρχές του έτους έχει μηνιαίο κέρδος 11 ευρώ ή 132 ευρώ, ετησίως.
Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί
Την πεποίθηση ότι η πτωτική πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, εκφράζουν στην «Karfitsa» τρείς ειδικοί. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, Παναγιώτης Δάντης ερμηνεύει το μπαράζ μειώσεων από την οπτική της ενδεχόμενης επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ.
«Είναι ένα μέτρο απέναντι στην πολιτική των δασμών. Ανεβαίνει το κόστος χρήματος για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις. Η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι συμβατή με την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Αν ο Τραμπ βάλει δασμούς, τότε θα σταματήσει η πολιτική της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρώ ότι θα έχουμε και άλλη μία μείωση επιτοκίου, φέτος», δήλωσε ο κ. Δάντης. Επιπλέον, επισήμανε πως ωφελούμενοι από την πολιτική της ΕΚΤ είναι «οι επιχειρήσεις που είναι υπερδανεισμένες, όπως επίσης και όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια», αν και παρατήρησε πως παραμένει «χαμηλή η ροή χορήγησης δανείων από τις τράπεζες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) και πρώην πρύτανης, Μιχάλης Ζαπράνης.
«Η μείωση των επιτοκίων είναι θετικό γεγονός, καθώς επηρεάζει το οικονομικό περιβάλλον», σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων, το επόμενο χρονικό διάστημα «αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την επιβολή ή μη δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από τον Τραμπ». «Όσοι έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο θα υπάρξει αναπροσαρμογή των δανείων τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Μενέλαος Παπαποστόλου και εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο μειώσεις φέτος, «καθώς στόχος της ΕΚΤ είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου στο 2%».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA