, Κυριακή
27 Απριλίου 2025

search icon search icon

Χαλκιδική: Αρχίζει η πολύκροτη δίκη των υδρομέτρων

Βαρύ το κατηγορητήριο για δώδεκα άτομα μεταξύ των οποίων πρώην δήμαρχος, αιρετοί, υπάλληλοι και επιχειρηματίες

Μετά από αναβολή επτά μηνών αρχίζει την προσεχή Δευτέρα 28 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η πολύκροτη υπόθεση της αναβάθμισης ψηφιακών υδρομέτρων του Δήμου Σιθωνίας.

Η γνωστή υπόθεση εμπλέκει δώδεκα κατηγορούμενους, εκτός από τον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας, την πρώην διευθύντρια τεχνικής υπηρεσίας, τον πρώην διευθυντή πολεοδομίας – ο οποίος μαζί με τον πρώην δήμαρχο Σιθωνία εμπλέκεται και στην γνωστή υπόθεση του κυκλώματος πολεοδομίας Χαλκιδικής που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο – πρώην δημοτικούς συμβούλους μέλη της τότε οικονομικής επιτροπής και άλλους υπαλλήλους και αιρετούς του δήμου καθώς επίσης και τους επιχειρηματίες που ανέλαβαν την περαίωση του έργου αναβάθμισης των υδρομέτρων. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κακουργηματικές διώξεις μεταξύ άλλων, απιστίας, πλαστογραφίας, ηθική αυτουργίας σε πλαστογραφία, κ.α.

Τα υδρόμετρα

Η υπόθεση αφορά σε προμήθεια έργου για την αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης στο δήμο Σιθωνίας, (ηλεκτρονική – ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης). Το έργο αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της ύδρευσης με ψηφιακούς υδρομετρητές, που θα «ενημέρωναν» αν υπήρχε διαρροή νερού και θα μετρούσαν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω ενός λογισμικού.

Η εν λόγω σύμβαση προμήθειας, συνολικής δαπάνης 9,4 εκατομμυρίων ευρώ (7.650.000 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ), άλλωστε, είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Σχετική έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 και βασίζεται σε έλεγχο που έγινε από τις 24 – 26 Φεβρουαρίου 2015 (και η οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αναφέρει πως «διαπιστώθηκε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και συμβασιοποιήσης του ελεγχόμενου υποέργου, δεν είχε όμως αρχίσει η εκτέλεσή του». Με βάση αυτήν τη διαπίστωση, τα μέλη της Αρχής αποφάσισαν ομόφωνα τη διακοπή της προόδου διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης του Δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης συμβατικού τμήματος (…) 7.415.463 πλέον ΦΠΑ».

Το έργο σταμάτησε, ωστόσο, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής προς την κοινοπραξία (εργολαβική εταιρία) που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του. Το ποσό της εντολής ήταν 3.018.980,88 ευρώ και είχε ζητηθεί από τον εργολάβο για την εκτέλεση μέρους του έργου. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν στον εργολάβο ο οποίος, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας με ημερομηνία 30/11/2016, είχε εκτελέσει την προμήθεια υλικών και την τοποθέτησή τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης.

Η υπόθεση έφτασε στις διωκτικές αρχές μετά από καταγγελία του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας Σωτήρη Ληστή, ο οποίος λίγο πριν από τα Χριστούγεννα διαπίστωσε ότι έχουν τοποθετηθεί τα υδρόμετρα ψηφιακής ανάλυσης σε όλες τις γεωτρήσεις, ενώ νωρίτερα δεν είχε γίνει καμία εργασία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπήρξε πλαστογραφία της υπογραφής και εικονική συμμετοχή μέλους της επιτροπής διαγωνισμού για τις εγκαταστάσεις των ψηφιακών υδρομέτρων.

Πλαστογραφία σειριακών αριθμών

Συγκεκριμένα όταν άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες και ασκήθηκε δίωξη σε βάρος των υπευθύνων, τρία χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2018 εμφανίστηκαν σε  γεωτρήσεις ψηφιακά υδρόμετρα, που έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί τη διετία 2014 – 15. Μάλιστα η τότε δημοτική αρχή παρουσίαζε τα υδρόμετρα ότι είχαν εγκατασταθεί την περίοδο που προέβλεπε το έργο, δηλαδή τη διετία 2014-15. Στην έρευνα που ακολούθησε όμως διαπιστώθηκε ότι απλώς είχαν… τοποθετηθεί πινακίδες με πλαστούς σειριακούς αριθμούς για να παραπέμψουν στο 2014.  

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία οι τρεις εκπρόσωποι της εταιρίας οι πλαστοί αισθητήρες μέτρησης νερού (παροχόμετρα) τοποθετήθηκαν σε πέντε δεξαμενές σε Νικήτη, Νέο Μαρμαρά, Όρμο Παναγιάς και Σπαθιές από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και στοιχεία από την εταιρία των συγκεκριμένων υδρομέτρων, που επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι σειριακοί αριθμοί είναι πλαστοί και δεν αντιστοιχούν σε υδρόμετρα κατασκευής του 2014, όπως κατηγορούνται ότι ήθελαν να τα παρουσιάσουν οι κατηγορούμενοι.  

Μετά από καταγγελίες τόσο για την πλαστογραφία της υπογραφής του, από μέλος της επιτροπής διαγωνισμού, όσο και για άλλα ζητήματα νομιμότητας της διαγωνιστικής και προδιαγωνιστικής διαδικασίας από σύνδεσμο εργοληπτών, ξεκίνησε η δικαστική έρευνα, η οποία ανακάλυψε πολλές σοβαρές πτυχές της υπόθεσης και περαιώθηκε το 2019 με την αμετάκλητη παραπομπή για δίκη των προαναφερόμενων κατηγορούμενων

Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο, οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης είναι αβάσιμες. Όπως σημείωσε το 2019 το έργο είχε αρχίσει να εκτελείται το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. «Επρόκειτο για μια προμήθεια που περιελάμβανε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης σε γεωτρήσεις στον Άγιο Νικόλαο, στη Νικήτη και στο Μαρμαρά ενώ μεταξύ άλλων, περιελάμβανε και κάποια ψηφιακά υδρόμετρα», ανέφερε τότε. Η προμήθεια αυτή είχε συνολικό κόστος 9,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας, πρόλαβε να ολοκληρωθεί μόνο το ένα τρίτο του συνόλου του έργου, καθώς το Φεβρουάριο 2015 αυτό απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια δεν εντάχθηκε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τζίτζιος στην Karfitsa το 2019, o εργολάβος ολοκλήρωσε το ένα τρίτο του έργου και έστειλε τα τιμολόγια στο δήμο, για τα οποία πληρώθηκε στη συνέχεια μέσω ενός προγράμματος το 2018. Μάλιστα, όπως αναφέρει, για όλα αυτά είχε ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η πρώην προϊσταμένη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας, Δ. Κ. είχε δηλώσει την ίδια εποχή (2019) ότι οι εργασίες που έγιναν επί τόπου το 2018 αφορούσαν σε συντήρηση των γεωτρήσεων και δεν ήταν κάποιο νέο έργο.

Παράσταση πολιτικής αγωγής και από το Δήμο Σιθωνίας

Η νέα δημοτική αρχή υπό τον Γιάννη Μαλλίνη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων της, έδωσε εντολή ώστε να ασκηθεί παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση θεωρώντας την επιβεβλημένη για τον δήμο, «όχι μόνο γιατί από την υπόθεση αυτή έχει θιγεί το κύρος του, αλλά κυρίως γιατί έχει υποστεί χρηματική ζημιά εκατομμυρίων ευρώ», όπως επισήμανε και ο σημερινός δήμαρχος τότε. Ο δήμος για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκτός από το βαρύ κατηγορητήριο φέρεται να διαθέτει όλα τα όπλα στην φαρέτρα του. Λεπτομερή πορίσματα από δύο ανεξάρτητες αρχές, καταθέσεις μαρτύρων, σημαντικά έγγραφη που όπως υποστηρίζουν είναι επιβαρυντικά για τους κατηγορούμενους και τον οικονομικό έλεγχο του έργου που έχει διενεργηθεί από οικονομικούς επιθεωρητές. Τα στοιχεία του ελέγχου αυτού, σύμφωνα με τη σημερινή δημοτική αρχή θα καταδείξουν την απόλυτη ενοχή των πραγματικών υπαίτιων, αλλά και θα προσδιορίσουν με ακρίβεια την χρηματική ζημιά του δήμου που συνίσταται σε εκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.