22:45, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Δ. Θεσσαλονίκης: Ντόμινο εξελίξεων από την υπόθεση Γ.Αβαρλή

Ρεπορτάζ Αναστασία Καρυπίδου

Σε αναβρασμό βρίσκεται η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μετά τη δικαστική υπόθεση του αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Αβαρλή ο οποίος κατηγορείται για εκβιασμό, δωροληψία και παράβαση καθήκοντος.

Η σύλληψη του κ.Αβαρλή, ενός συνεργάτη του και μίας εφοριακού έσκασε σαν «βόμβα» στο δημαρχείο με αποτέλεσμα -προτού ακόμη γίνει γνωστή η είδηση στον Τύπο- ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, να συγκαλέσει πρωινή σύσκεψη μεταξύ των στελεχών του στο γραφείο του στο δημαρχιακό μέγαρο.

Λίγες ώρες αργότερα και αφού η υπόθεση «έσκασε» στα ενημερωτικά σάιτ και εφημερίδες μέσω των δημοσιογράφων που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ ανακοινώθηκε από πλευράς δήμου πως ο αντιδήμαρχος υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση που κατείχε και πως έγινε άμεσα αποδεκτή από τον κ.Ζέρβα.

Ακολούθησε έκτακτη σύγκληση της δημοτικής ομάδας και της δημοτικής παράταξης προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις της υπόθεσης Αβαρλή. Ο δήμαρχος ζήτησε τη διαγραφή του αντιδημάρχου από την παράταξη, μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για μία οδυνηρή απόφαση, που όμως είναι ηθικά και θεσμικά η σωστή.

Η πρόταση για διαγραφή του κ.Αβαρλή από την παράταξη Ζέρβα, που υπενθυμίζεται πως είχε εκλεγεί δεύτερος σε σταυρούς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έγινε ομοφώνως αποδεκτή από τα μέλη της διοικούσας δημοτικής παράταξης.

«Η εξέλιξη μας θλίβει και μας εκπλήσσει όλους, αλλά πρέπει το μήνυμα που αποστέλλουμε σε όλα τα επίπεδα να είναι δυνατό και ξεκάθαρο: Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε κάθε πράξη που ερευνάται ακόμη και εάν δεν σχετίζεται με τη λειτουργία του δήμου», δήλωσε για την υπόθεση στους δημοτικούς του συμβούλους ο κ.Ζέρβας. 

Τις αρμοδιότητες που ασκούσε έως πρότινος ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, καθώς και την προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τις αναλαμβάνει προσωπικά σε πρώτη φάση ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πυρά” της αντιπολίτευσης  προς τον Ζέρβα για την υπόθεση Αβαρλή

Τα «βέλη» της αντιπολίτευσης δέχεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με αφορμή την υπόθεση Αβαρλή και κυρίως για τα πρόσωπα στα χέρια των οποίων ανέθεσε κρίσιμες αρμοδιότητες από την αρχή της θητείας του. Οι παρατάξεις παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και αναμένουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική προς τον ίδιο τον δήμαρχο.

Ο Σπύρος Βούγιας ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να λυπηθεί για τη διοίκηση Ζέρβα «ο οποίος μοιάζει όλο και περισσότερο με τον μαέστρο μιας αποδεκατισμένης ορχήστρας, ατάλαντων ούτως ή άλλως μουσικών. ‘Οταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Για τη Θεσσαλονίκη λυπάμαι, που κινδυνεύει να υποστεί μία νέα εθνική ταπείνωση, πριν επουλωθεί ακόμη εντελώς το τραύμα της προηγούμενης».

Σε ανάλογο ύφος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος αναφέρεται στη διαγραφή του κ.Αβαρλή από την παράταξη του δημάρχου. «Κάποιοι που έδειξαν μεγάλη σπουδή πάλι για να τον διαγράψουν ας μας εξηγήσουν γιατί το έκαναν. Γιατί οι ίδιοι οι συνεργάτες του τον πετάνε τόσο γρήγορα έξω από τη μικροσκοπική πια παράταξή τους, όπως έκαναν πέρσι με δύο άλλους …γνωστούς μου, που δεν απασχόλησαν διόλου τη δικαιοσύνη», αναφερόμενος με τον τρόπο αυτό και στη δική του διαγραφή, πέρσι τον Φεβρουάριου, για την ιστορία με τους εκτός λίστας εμβολιασμούς.

«Γιατί ο δήμαρχος βιάστηκε τόσο πολύ να απαλλαγεί από τον Αβαρλή; Τον δήμαρχο, άραγε, που διαγράφει εύκολα όποιον διαφοροποιείται ή ξεχωρίζει ποιος θα βρεθεί να τον διαγράψει τώρα που οι εισαγγελείς ήδη παρελαύνουν στο δημαρχείο ελέγχοντας σοβαρές υποθέσεις (λεωφορεία Λειψίας, χακάρισμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, κακοτεχνίες παιδικών χαρών);» αναρωτιέται ο κ.Τσαβλής.

Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος, Ιωάννης Νασιούλας, σχολιάζει πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει βουλιάξει και πνίγεται στη λάσπη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA