Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες γλιτώνουν τον πλειστηριασμό
Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι δανειολήπτες που θα γλιτώσουν τον πλειστηριασμό, μετά την αύξηση των ορίων στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το αργότερο έως τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η συνολική λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών που έχουν συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο.
Ο λόγος για τον οποίο έρχονται τώρα τα γενναία μέτρα στήριξης για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό αλλά και της προστασίας των δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου, είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος, κάτι που συνιστά και πολιτικό μπόνους για την κυβέρνηση, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της υπόθεσης των Τεμπών. Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο MEGA, οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν διευρύνουν κατά πολύ το πλαίσιο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού και το επίπεδο της προστασίας για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, ενώ πριν προχωρήσει ένας πλειστηριασμός, ο δανειστής θα υποχρεούται να κάνει μια πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, προκειμένου να υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία.
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2023 ισχύει ο νόμος που επιβάλλει στα funds να παρέχουν συνεχή ενημέρωση στους οφειλέτες, οι οποίοι αν αρνηθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους οφειλέτες, τότε θα υφίστανται τις αυστηρές κυρώσεις του νόμου. “Όποιος δανειολήπτης δεν βγάζει άκρη μπορεί να καταφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι από τότε που ισχύει ο ευνοϊκός νόμος για τους δανειολήπτες, παρατηρείται αύξηση των ρυθμίσεων κατά 81%, με 30.000 φυσικά πρόσωπα να έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 10 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αναμένει το αποτέλεσμα των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο για την ανακούφιση των δανειοληπτών που είναι εκτεθειμένοι στις υπέρογκες δόσεις των συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και οι περισσότερες χώρες δεν έχουν προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων, ενώ στην Ελλάδα ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει, παρά τις προσφυγές που έγιναν, πως ήταν ένα ρίσκο που πήραν οι δανειολήπτες. Διευκρίνισε δε, ότι δεν έχει εφαρμοστεί η ίδια ρύθμιση σε όσες χώρες έχουν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις των δανείων και διαφορετικές οι αντοχές των τραπεζικών συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό πνεύμα της ρύθμισης θα προβλέπει τη μετατροπή των δανείων σε ευρώ με χαμηλό σταθερό επιτόκιο και “δίκαιο μοίρασμα” της ζημιάς μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.