Drag Queens στη Θεσσαλονίκη – Η ζωή «in» και «out» of drag
Η Mystic van Rouge και η Katina Bella είναι δυο από τις πιο γνωστές Drag Queens της Θεσσαλονίκης. Tα Drag Show είναι η ζωή τους. «Όταν γινόμαστε οι persones μας νιώθουμε ότι αποκτάμε δυνατότητες που στην out of drag ζωή μας δεν έχουμε», λένε σε συνέντευξη τους στην Karfitsa.
Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού
Οι δυο Drag Queens έχουν κοινή πορεία στη ζωή τους, καθώς κάνουν παρέα από 10 ετών. «Ανέκαθεν, μας άρεσε να μεταμφιεζόμαστε, να μιμούμαστε, να τραγουδάμε», θυμούνται. Στην συνέχεια, στην ενήλικη ζωή τους ακολούθησαν κλασικούς δρόμους με σπουδές και εργασία. Η Mystic van Rouge, out of drag, μπήκε στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, την οποία δεν τελείωσε, γιατί ήθελε να γίνει σεφ. Σπούδασε μαγειρική και εργάστηκε σε κουζίνες, αλλά διαπίστωσε ότι αγαπούσε την μαγειρική ως χόμπι και όχι στα αυστηρά πλαίσια μιας επαγγελματικής κουζίνας. Το 2012 μπήκε στον χώρο του marketing και της διαφήμισης. «Τότε ακριβώς μου ήρθε και η πρώτη πρόταση να κάνω ένα Drag Show. Στην αρχή δεν είχα πει στην δουλειά μου ότι κάνω Drag Show. Μετά σιγά σιγά το έλεγα και πλέον οι περισσότεροι το γνωρίζουν. Δεν έχουν κανένα θέμα. Είναι άλλωστε ένας χώρος που εργάζονται open mind άτομα», σημειώνει.
Από την άλλη η Katina Bella, out of drag, μετά το σχολείο εργάστηκε στην οικογενειακή τους επιχείρηση, όμως ένιωθε ότι έκανε μια δουλειά που δεν «κολλούσε» με όσα νιώθει και πρεσβεύει. Έφυγε και έκανε διάφορες άλλες δουλειές. Κάποια στιγμή οι δυο τους σκέφτηκαν να κάνουν μαζί μάσκες εικαστικού τύπου για το θέατρο και κούκλες. Μετά όμως επικεντρώθηκαν στα Drag Show. Αποφάσισαν να κάνουν από κοινού εμφανίσεις γιατί κατά μία έννοια η μια Drag Queen συμπληρώνει την άλλη, διότι είναι τελείως διαφορετικές. Η Mystic Van Rouse είναι drama queen ενώ η Katina Bella είναι μια εκρηκτική persona χαράς.

Drag Show σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης
Ο βιοπορισμός από Drag Show δεν είναι εφικτό στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνουν και οι δυο. «Έχει να κάνει με την ζήτηση και την αγορά. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια καλή ζήτηση, όμως δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά που μπορούν να αγκαλιάσουν την τέχνη του Drag», εξηγεί η Katina Bella με την Mystic Van Rouse να συμπληρώνει ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα τα Drag Show γίνονται μόνο σε ΛΟΑΤΚΙ+ μαγαζιά ή friendly, αντίθετα στο εξωτερικό γίνονται σε διάφορα μαγαζιά. Επίσης, τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη δουλεύουν κυρίως Παρασκευή και Σάββατο, οπότε οι επιλογές είναι περιορισμένες. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να βιοποριστείς μόνο από το Drag Show».

Ασφάλεια και αυτοπροστασία
Η προετοιμασία μιας Drag Queen πριν από ένα show συνήθως κρατάει μέρες. Αρχικά, για να πλαισιώσει το show της με τραγούδια και «σενάριο». Από την άλλη, για να βρει ρούχα, περούκες και όλη την «πανοπλία» που είναι πάντα ένα υπερθέαμα. Ρωτήσαμε την Katina Bella και την Mystic Van Rouse σε ποιο μέρος επιλέγουν να μεταμορφώνονται στις Drag persones τους και οι δυο απάντησαν το εξής: «ποτέ στο σπίτι, πάντα στα μαγαζιά και στους χώρους που εμφανιζόμαστε» με την Mystic Van Rouse να συμπληρώνει ότι «στη ζωή μου, κάνω ό,τι θέλω. Δεν αλλάζω για να μην με κρίνουν οι άλλοι. Δεν θα αλλάξω εγώ για να νιώθει βολικά η κοινωνία. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει για να νιώθουμε άνετα εμείς. Είναι δικαίωμα μας. Όταν όμως έχω show ως Drag Queen δεν θέλω τίποτα να μου χαλάσει την διάθεση. Δεν θα μπω ως Drag Queen σε ένα ταξί, σε ένα λεωφορείο ή δεν θα περπατήσω για να πάω στο μαγαζί έχοντας έστω μια πιθανότητα να ακούσω κάτι αρνητικό και να με ρίξει ψυχολογικά. Δεν θέλω να παίρνω περισσότερα ρίσκα από όσα μπορώ να αντέξω για να έχω ηρεμία. Είναι ένα είδος αυτοπροστασίας. Αν και δεν μας έχει τύχει κάτι προς το παρόν, δεν νιώθουμε φουλ ασφάλεια να κυκλοφορούμε με in drag στους δρόμους της πόλης».
Όσον αφορά την ασφάλεια η Katina Bella προσθέτει ότι «προφανώς δεν νιώθουμε ελεύθερα γενικότερα στη Θεσσαλονίκη, ούτε ασφαλείς. Το βλέπουμε και στο Pride, όπου κάθε χρόνο θα γίνει κάποια επίθεση ή κάποια διαμαρτυρία. Για αυτό σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Thessaloniki Pride έχουμε τα εθελοντά μας και κάνουν μια ασπίδα γύρω μας για να έχουμε υποστήριξη αν συμβεί κάτι. Στα Pride μπορεί να κορυφώνεται η ορατότητα μας, αλλά κορυφώνεται και η ομοφοβία».

Το παραμύθι
Στις 23 Ιουνίου του 2022, η Mystic van Rouge και η Katina Bella ήταν οι Drag Queens που διάβασαν παραμύθια σε παιδιά στο πλαίσιο του Thessaloniki Pride. Σε αυτή την δράση συμμετείχαν οικογένειες με τα παιδιά τους και είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει σε θέματα διαφορετικότητας και αποδοχής. «Ήταν μια μαγική στιγμή και παράλληλα συγκινητική, γιατί πρώτη φορά ένιωσα τόση αγάπη και αποδοχή. Μας είχαν προειδοποιήσει ότι ίσως δεχθούμε ερωτήσεις από παιδιά που ίσως να είναι περίεργες, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα, διαβάσαμε το παραμύθια «Ο Αστέρης και η Νεράιδα Υπερηφάνεια» που έχει γράψει η Mystic Van Rouse και ζωγραφίσαμε με τις οικογένειες», περιγράφει η Katina Bella.

Όπου υπάρχει όμως κάτι για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από κάπου ξεφυτρώνουν και οι ακραίοι, έτσι έγινε και τότε. Η Mystic Van Rouse θυμάται πως «υπήρξε ένα εξώφυλλο που έγραφε ‘’Τρανς διάβασαν παραμύθια σε παιδιά’’ κάτι που ήταν τελείως λάθος. Δεν είμαστε τρανς, είμαστε Drag Queens. Και οι τρανς δεν είναι Drag Queens. Οι ρατσιστές προσπαθούν να ταυτίσουν τα τρανς άτομα με μασκαριλίκι. Η ταύτιση που έκαναν τρανς – Drag Queens έγινε με αρνητική χροιά. Οι τρανς δέχονται απίστευτες επιθέσεις και παλεύουν κάθε μέρα. Ο μόνος λόγος που μας είχε στεναχωρήσει ήταν γιατί προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν το τι είναι τρανς άτομο».
Κλείνοντας και οι δυο επεσήμαναν ότι «το 2024 η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το Euro Pride. Μακάρι μέχρι τότε να έχουμε την ισότητα στον γάμο και στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια» προσθέτοντας ότι «η αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε κακό».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA