ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Είδος πολυτελείας το «πιτόγυρο» στη Θεσσαλονίκη

Ανδρονίκη Ζαφειρίου Αναρτήθηκε από Ανδρονίκη Ζαφειρίου
14/07/2024
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Είδος πολυτελείας το «πιτόγυρο»

(ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI)

Related Post

Ο Άγιος Βασίλης φέρνει… κόμικς πριν από την Πρωτοχρονιά – Χριστουγεννιάτικο παζάρι στη Θεσσαλονίκη

Μέσα στο πρώτο μουσείο Video Games της Ελλάδας – Μια χρονοκάψουλα των παιδικών μας χρόνων

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη – Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές

131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Πάνω από πέντε ευρώ στη Θεσσαλονίκη το διάσημο street food σήμα κατατεθέν της πόλης.

Πιτόγυρο, τυλιχτό ή σάντουιτς; Σουβλάκι ή καλαμάκι; Όποια κι αν είναι η «σωστή» ονομασία, ένα είναι σίγουρο. Οι τιμές πλέον για το αγαπημένο γρήγορο φαγητό των Ελλήνων, έχουν φτάσει στα ύψη και από εκεί που θεωρούταν μια οικονομική επιλογή, πλέον βάζει σε σκέψεις τους καταναλωτές.

Με μία γρήγορη αναζήτηση σε πλατφόρμες διανομής φαγητού, παρατηρείται ότι τόσο τα σάντουιτς με γύρο, σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, ακόμη και τα τεμάχια κρέατος, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις τιμές, με χαρακτηριστικό το «πιτόγυρο», όπου σε κάποια μαγαζιά ξεπερνάει ακόμη και τα πέντε ευρώ.

Ο Λευτέρης Γεωργιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς και ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, τονίζει στην Karfitsa πως οι συνεχείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι η αιτία της αύξησης και στις τιμές του αγαπημένου φαστ φουντ. «Όλο τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα κάθε τρίμηνο, οι πρώτες ύλες αυξάνονται κατά 3-4%. Ο γύρος που αγοράζουμε από τη χονδρική είναι πανάκριβος. Σε κάποια μαγαζιά της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, το σάντουτς με γύρο και σως, φτάνει μέχρι και τα 5,30€ ενώ πέρυσι πουλούσαμε γύρω στα 4,30€. Το λάδι, το κρέας, έχουν συνεχώς ανοδική πορεία, ακόμη οι πατάτες, τις οποίες τις πουλούσα πέρυσι 2,20€ τη μερίδα και φέτος 3,10€. Υπάρχει όμως και το λειτουργικό κόστος των μαγαζιών μας που είναι τεράστιο. Ένα κατάστημα του κέντρου έχει έξοδα περίπου 40.000€ το μήνα και για να μπορέσουμε να μη μπούμε μέσα πρέπει να έχουμε 70.000€ τζίρο μηνιαίως. Το προηγούμενο διάστημα ηρεμήσαμε λίγο με το ρεύμα, αλλά βλέπουμε ότι μάλλον θα πάμε πάλι στα ίδια».

Στις αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών είναι και το σάντουιτς με σουβλάκι, στο οποίο καταγράφεται και εκεί αύξηση της τάξεως του ενός ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Εικοσιδυό, ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η τιμή σίγουρα το Σεπτέμβριο θα αγγίξει τα πέντε ευρώ, μία τιμή λογική όπως αναφέρει στην Karfitsa, αναλογικά με τις τιμές της χονδρικής. «Σήμερα ένα μεσαίου μεγέθους σάντουιτς με σουβλάκι κυμαίνεται στα 4,50€, εξαρτάται βέβαια και από την ποσότητα του κρέατος, αλλά είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα φτάσει τα πέντε ευρώ και είναι λογικό, από τη στιγμή που αγοράζουμε πιο ακριβά και έχουμε και λειτουργικά έξοδα αυξημένα. Φυσικά στην αγορά ο καταναλωτής θα βρει και πιο οικονομικές επιλογές, όπως ένα σάντουιτς για παράδειγμα στα 3,50€ όμως αυτό σημαίνει ότι είναι ένα κρέας πιο φθηνό άρα κατώτερης ποιότητας. Έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα των τιμών. Το 2003 πουλούσαμε το τεμάχιο το σουβλάκι 1,10€ ενώ τώρα τα ίδια ακριβώς γραμμάρια 2,60€. Αλλά όταν πίνεις ένα διπλό καπουτσίνο 4,80 το σουβλάκι πόσο θα το πληρώσεις;».

Πώς αντιδρούν όμως οι καταναλωτές στην αύξηση των τιμών; Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Εικοσιδυού ο οποίος παρατηρεί πως η κίνηση των πελατών στα καταστήματα είναι η ίδια, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι η κατανάλωση. « Ο αριθμός των πελατών μας είναι ο ίδιος. Αυτό όμως που είναι διαφορετικό, είναι ο τζίρος μας ο οποίος είναι μειωμένος. Παλιά ερχόταν μία παρέα πέντε ατόμων και έπαιρναν δέκα σουβλάκια, δέκα σουτζουκάκια και πόσα άλλα συνοδευτικά. Τώρα έρχεται μία παρέα πέντε ατόμων και παίρνει επτά σουβλάκια και τα δέκα πάνω σε ένα δίσκο είναι σπάνιο πλέον φαινόμενο δυστυχώς. Παλιά ο κόσμος άφηνε φαγητό. Τώρα δεν αφήνει. Ο καταναλωτής δεν είναι τσιγκούνης, αλλά μετρημένος».

Σε αυτό που καταλήγουν πάντως οι καταστηματάρχες, είναι πως ο κόσμος αγαπάει το συγκεκριμένο φαγητό και δύσκολα θα το αποχωριστεί, όμως ήδη βλέπουν τα αποτελέσματα της ακρίβειας στα ταμεία τους, ευελπιστώντας να αλλάξει σύντομα η κατάσταση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Tags: Θεσσαλονίκη
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Αυτόματο προσχέδιο
Θεσσαλονίκη

Ο Άγιος Βασίλης φέρνει… κόμικς πριν από την Πρωτοχρονιά – Χριστουγεννιάτικο παζάρι στη Θεσσαλονίκη

Κόμικς μετά από τα Χριστούγεννα έφεραν στη Θεσσαλονίκη δέκα Έλληνες δημιουργοί της ένατης τέχνης, στο χριστουγεννιάτικο παζάρι «Comics after Christmas»...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
27/12/2025
Μέσα στο πρώτο μουσείο Video Games της Ελλάδας - Μια χρονοκάψουλα των παιδικών μας χρόνων
Ρεπορτάζ

Μέσα στο πρώτο μουσείο Video Games της Ελλάδας – Μια χρονοκάψουλα των παιδικών μας χρόνων

Μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων είναι τα απογεύματα χωρίς μαθήματα για το σπίτι, με το...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
26/12/2025
Next Post
Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την καρδιά

Κίνα - Βραζιλία: Ετοιμάζουν σχέδιο για πιο «πράσινη» παραγωγή στο βόειο κρέας

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Πέντε απρόσμενα οφέλη του να κρατάτε ημερολόγιο

Ποια ζώδια το 2026 θα βγουν κερδισμένα και ποια όχι

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
24/12/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa