Εκπτώσεις με άδεια τα ταμεία στη Θεσσαλονίκη
Η αγορά της Θεσσαλονίκης κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο κινήθηκε σε καλύτερους ρυθμούς συγκριτικά με το 2022, ωστόσο δεν κατάφερε να αγγίξει τους τζίρους του 2019, που αποτελεί -σύμφωνα με τον κλάδο του λιανεμπορίου- το σημείο αναφοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΤΣΟΥ
Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου κι έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο μόνο… χαμόγελα δεν έφεραν στους επαγγελματίες, οι οποίοι όπως λένε δεν είδαν αύξηση στα έσοδα τους.
«Ξεκίνησαν καλά, με την αγορά να κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς , όμως μετά καταγράφηκε αισθητή μείωση της πελατείας και των αγορών. Η περίοδος αμέσως μετά τις γιορτές ήταν καλή για τους επαγγελματίες, ωστόσο στη διάρκεια του Φεβρουαρίου είχαμε ελάχιστη δουλειά, ήταν κακός μήνας για την αγορά», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, oΑνδρέας Φαρμάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Ο φετινός Ιανουάριος ήταν καλύτερος συγκριτικά με το 2022, όμως ο Φεβρουάριος ήταν χειρότερος», συμπληρώνει.
Οι έμποροι συνεχίζουν και μετά την ολοκλήρωση της εκπτωτικής περιόδου να προχωρούν σε προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. «Σιγά σιγά προμηθευόμαστε τα ανοιξιάτικα, ακόμα και στις καινούργιες παραλαβές μας προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες εκπτώσεις και προσφορές, ώστε να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών», καταλήγει ο κ. Φαρμάκης.
Μεγάλος «αντίπαλος» ο καιρός
Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το φετινό χειμώνα, οδήγησαν τους περισσότερους καταναλωτές να μην αγοράσουν «βαριά» χειμερινά ρούχα, όπως παλτό, μπουφάν και μάλλινα.
Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στην υπόδηση, όπου καταγράφηκε μείωση του τζίρου που αγγίζει το 30% με 40% συγκριτικά με το 2019. «Η εμπορική κίνηση ήταν αισθητά χαμηλότερη από το 2019. Οι καλές καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις που καταγράφηκαν σε ενέργεια και στα βασικά αγαθά έκαναν τους περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα κι όχι όλα όσα πραγματικά χρειάζονταν. Τα βαριά είδη υπόδησης, όπως δερμάτινες μπότες και μποτάκια, λόγω της οικονομικής κρίσης και του καλού καιρού έμειναν στα ράφια των καταστημάτων», τονίζει ο Λευτέρης Σταλταπάς, ιδιοκτήτης καταστημάτων υπόδησης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Σταλταπά, οι αγορές χειμερινών ειδών υπόδησης κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο του 2022, αλλά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019, που αποτελεί τον στόχο των επαγγελματιών. «Είμαστε έως και 40% κάτω από το 2019. Πλέον πουλάμε τα υποδήματα στις τιμές που τα αγοράζουμε κι εμείς από τους προμηθευτές και προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε προσφορές, ώστε να αγοράσει το καταναλωτικό κοινό», προσθέτει ο κ. Σταλταπά.
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κίνηση των καταναλωτών στην αγορά της Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι επαγγελματίες κράτησαν τις ίδιες τιμές στα προϊόντα τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν σε γενναίες εκπτώσεις.
«Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας, οι φετινές εκπτώσεις δεν ήταν μία βιώσιμη περίοδος για την αγορά. Μείωση τζίρου έως και 50% κάτω από το 2019 καταγράφηκε στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει στην «Κ», ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης οι καταστηματάρχες κράτησαν τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα με πέρσι, χωρίς να προχωρήσουν σε αυξήσεις. «Δυστυχώς δεν μένουν χρήματα στους καταναλωτές από τους μισθούς τους και γι’αυτό δεν διαθέτουν χρήματα για αγορές ρούχων και παπουτσιών», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA