Καρκίνος. Μία λέξη, δεκάδες συναισθήματα τόσο για άτομα που νοσούν όσο και για αυτούς που μπροστά στο άκουσμα της, παγώνουν, «χτυπούν ξύλο», λένε «μακριά από εμάς». Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν και πότε θα νοσήσει, το σίγουρο όμως είναι όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πως πρόκειται για μία συχνά ιάσιμη νόσο εάν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και κάθε είδος χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Στις μεθόδους αυτές έρχεται να προστεθεί, προς το παρόν, σε επίπεδο κλινικών δοκιμών το εμβόλιο mRNA που αφορά τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιαφόρο RNA (το mRNA) προκειμένου να παράξει ουσίες που θα ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε ο οργανισμός να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψει. «Με την ανοσοθεραπεία καταφέραμε να φτιάξουμε κύτταρα που εκπαιδεύονται να χτυπούν τα καρκινικά κύτταρα και μας δίνει τη δυνατότητα μελλοντικά να πάμε εξατομικευμένα, στον κάθε άνθρωπο και στην κάθε μορφή καρκίνου, όμως πρόκειται για κάτι θεραπευτικό και όχι προληπτικό. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο το οποίο θα δρα προληπτικά», τονίζει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. Αυτή τη στιγμή η κλινική δοκιμή πραγματοποιείται από 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες και συγκεκριμένα σε Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία, ΗΠΑ και Τουρκία.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες παθήσεις όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Το εμβόλιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο πρώτο στάδιο κλινικών δοκιμών με τους επιστήμονες να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Είναι πολύ πρώιμο το στάδιο για να είμαστε ενθουσιώδεις. Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί και να πραγματοποιηθεί και για αυτό περιμένουμε να δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Λειτουργεί με έναν έξυπνο τρόπο, όμως είμαστε επιφυλακτικοί. Βλέπουμε πρόοδο και αυτό είναι το σημαντικό. Ναι μεν έχει πολλά καλά στοιχεία, όμως είμαστε στο στάδιο όπου βλέπουμε τι παρενέργειες έχει αυτή η θεραπεία και εξετάζουμε τις δοσολογίες που πρέπει να δίνονται», αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος. Στη δεύτερη φάση, οι επιστήμονες βλέπουν αν όντως το εμβόλιο επιδρά θετικά στους πνεύμονες των ασθενών και στο τελευταίο στάδιο γίνεται η σύγκρισης της νέας μεθόδου με τις παλαιότερες. «Είναι μία πολύ μεγάλη διαδικασία και πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε θεραπεία έχει και τις παρενέργειές της. Αν από τη δεύτερη φάση φανεί ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο εντυπωσιακά από ότι είναι οι προηγούμενες θεραπείες τότε υπάρχει η λεγόμενη fast track διαδικασία, μία πιο γρήγορη διαδικασία έγκρισης από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να τεθεί στην αγορά, κάτι το οποίο θέλει προσοχή γιατί στην πράξη μπορεί να φανεί ότι δεν ήταν τελικά τόσο αποτελεσματικό», συμπληρώνει.
Η διαφορά της χημειοθεραπείας με το εμβόλιο mRNA, είναι πως αν και αποτελεσματική, κατά την προσπάθεια να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, καταστρέφει ό, τι πολλαπλασιάζεται ακόμη δηλαδή και τα υγιή κύττρα. Σε αυτό που καταλήγει ο κ. Φιλόπουλος είναι πως η ανοσοθεραπεία και η γενετική έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι και κυρίως να μη νιώθουν στιγματισμένοι λόγω της νόσου τους.




