Έβρος: Κάμερες και φράχτης σε πλήρη λειτουργία  

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης 

Σε πλήρη εφαρμογή – έστω και δοκιμαστικά – τέθηκε το σύστημα επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο. Όλες οι κάμερες δίνουν εικόνα στα οκτώ τοπικά και στα δύο περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα και σε πραγματικό χρόνο γίνεται αντιληπτή κάθε κίνηση διακινητή να καθοδηγήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών κυρίως στο ποτάμι.  

Το πλέγμα των μέτρων που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από πλευράς υπουργείου Προστασάις του Πολίτη από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε συνεργασία πάντα με τον στρατό και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επιθεώρησε πρόσφατα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Είναι φανερό ότι η ημερήσια επίσκεψή του στον Έβρο είχε έναν σκοπό: Να έχει δική του εικόνα για όσα του περιγράφουν ότι συμβαίνουν στην «πυρίκαυστη» ελληνική μεθόριο, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Τα μέτρα αυτά κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Πρόκειται για την ενίσχυση των τεχνικών εμποδίων με την επέκταση και ενίσχυση του φράχτη, τη δημιουργία ενός σύνθετου ραντάρ για την παρατήρηση κάθε κίνησης στα σύνορα και την παράλληλη ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού για την άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων.   

Το μεγάλο στοίχημα τα τελευταία χρόνια ήταν η εικόνα. Οι ελληνικές αρχές των συνόρων εκεί που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ήταν ότι δεν προλάβαιναν τα «μπουλούκια» που κατευθύνονταν από διακινητές και περνούσαν στο ελληνικό έδαφος. Όπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα των δυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετό διάστημα πριν την κρίση των Καστανιών, τον Μάρτιο του 2020, είχε αποφασιστεί και ξεκίνησαν οι διεργασίες για την τοποθέτηση έντεκα μεγάλων πυλώνων, που θα μετέφεραν εικόνα στα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα στρατού και αστυνομίας απ’ όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η κρίση του Μαρτίου ήταν αυτή που επίσπευσε τις διαδικασίες εγκατάστασης του συστήματος και των διαγωνισμών που έγιναν. Πλέον, εδώ και λίγο διάστημα, όλες οι κάμερες λειτουργούν κανονικά, αν και βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία μέχρι την τελική ρύθμισή τους.  

Στον Έβρο λειτουργούν δέκα επιχειρησιακά κέντρα, από τα οποία συντονίζονται όλες οι κινήσεις των συνοριακών δυνάμεων. Μέχρι πρότινος μόνον στη Νέα Βύσσα λειτουργούσε επιχειρησιακό κέντρο, που δεχόταν εικόνες από τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στον φράχτη του βορείου τμήματος του νομού, από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Το κέντρο αυτό έχει μετατραπεί σε τοπικό. Μαζί με ακόμη τρία καλύπτουν τον συντονισμό του βορείου Έβρου. Το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο λειτουργεί ήδη στο Χειμώνιο, όπου βρίσκεται το τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας. Μία αντίστοιχη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο νότιο Έβρο. Εκεί λειτουργούν ακόμη τέσσερα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα, που δίνουν εικόνα στο περιφερειακό που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί λαμβάνονται και εικόνες που δίνει το Ζέπελιν, το οποίο χειρίζονται οι αξιωματικοί του Frontex. 

Ο φράχτης και οι συνοριοφύλακες 

Δεδομένου ότι πλέον οι αρχές του Έβρου έχουν πλήρη εικόνα από την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων, το ενδιαφέρον στρέφεται στα τμήματα της μεθορίου που καλύπτονται από τον ποταμό. Κι αυτό επειδή ήδη με τον φράχτη έγιναν έργα τα οποία συνέβαλαν στην κάλυψη όλων των χερσαίων τμημάτων των ελληνοτουρκικών συνόρων. Στον φράχτη που δημιουργήθηκε αρχικά στο βόρειο τμήμα του Έβρου και όπου επιχειρήθηκε η μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών με τις ευλογίες των τουρκικών αρχών τον περσινό Μάρτιο, έγιναν ενισχυτικά έργα. Μπροστά στο παλιό τμήμα του φράχτη εγκαταστάθηκε νέο, ψηλότερο και αντίστοιχης κατασκευής όπως στο νότιο τμήμα των συνόρων. «Πλέον με το νέο φράχτη είναι δύσκολο να επιχειρηθεί  οποιαδήποτε παρέμβαση όπως έγινε πέρσι», εξηγούσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στον κ. Θεοδωρικάκο στις Καστανιές, όταν επιθεωρούσε το συγκεκριμένο έργο.  

Ο φράχτης πλέον έχει σύνολο 35 χιλιόμετρα στον Έβρο και καλύπτει το χερσαίο τμήμα. Η προσθήκη που έγινε στο «Πέταλο» των Φερών, όπου δύο χερσαία τμήματα, θεωρείται τέτοια που να μην επιτρέψει άλλο τη διέλευση οποιασδήποτε ομάδας προς το ελληνικό έδαφος.  

Τα ακάλυπτα σημεία από φράχτη, είναι αυτά που ζητούν να καλυφτούν από έμψυχο δυναμικό. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την πρόσληψη ακόμη 250 συνοριοφυλάκων, που θα προστεθούν στους 400 προσληφθέντες των αρχών του χρόνου και θα δημιουργήσουν ένα σώμα περίπου 1700 συνοριοφυλάκων στον συνοριακό νομό. Ο διαγωνισμός αναμένεται να «τρέξει» άμεσα και βασικό κριτήριο θα είναι πάλι η εντοπιότητα.