Η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ» ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Με το μήνυμα «Ο κόσμος αλλάζει. Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά» οι αιρετοί όλης της χώρας συναντήθηκαν και πάλι, διά ζώσης, μετά από τρία χρόνια στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο ακριβώς χώρο, είχαν πραγματοποιήσει το ετήσιο τακτικό συνέδριο τους και τον Δεκέμβρη του 2018, πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη όλα τα θέματα που απασχολούν τους δημάρχους, αναλύθηκαν τα προβλήματα και τα οικονομικά δεδομένα των δήμων και επιδιώχθηκε να δοθούν δεσμευτικές απαντήσεις και λύσεις από τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

Το ενδιαφέρον του κόσμου της Αυτοδιοίκησης για συμμετοχή στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν τεράστιο και περίπου 700 σύνεδροι έδωσαν βροντερό παρών, ενώ για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO συνδιοργανώθηκε η πρώτη Ψηφιακή Έκθεση Τεχνολογίας BEYOND 4.0, με τους αιρετούς να επιθυμούν ένα ξεκάθαρο στίγμα: πως η Αυτοδιοίκηση αλλάζει και μετασχηματίζεται προς όφελος των πολιτών.  

‘Ηταν αναμενόμενο πως στο επίκεντρο του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης θα βρισκόταν η «μάχη» των δήμων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, από τα μέσα του περασμένου έτους οπότε και εμφανίστηκε το κρούσμα «μηδέν» έως και σήμερα. Ιδιαίτερα, η δουλειά που έγινε μέσω των κοινωνικών δομών και η προσπάθεια να μη νιώσει κανένας πολίτης μόνος κατά τη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων.

Η Αυτοδιοίκηση έβαλε αμέσως πλάτες και στους εμβολιασμούς, στην επιχείρηση «Ελευθερία» και την προσπάθεια να χτιστεί το τείχος της ανοσίας, ενώ τώρα σχεδιάζει την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό που αφήνει κάποιες «πληγές», κυρίως οικονομικές στα ταμεία των δήμων. Στο τραπέζι του συνεδρίου της ΚΕΔΕ έπεσαν ακόμη οι αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας και πώς θα καλυφθούν αυτές οι έξτρα ανάγκες ώστε να μη χρειαστεί οι δημότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη με αύξηση των ανταποδοτικών τελών, η κινητικότητα των υπαλλήλων, οι νέες προσλήψεις, το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως επίσης το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε στις τολμηρές αλλαγές που θα λύσουν τα χέρια μας και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, σε μια κοινωνία που θα δημιουργεί αξία και θα υπηρετεί αξίες», ξεκαθάρισε προς τους συνέδρους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η Θεσσαλονίκη σε ρόλο οικοδεσπότη

Η Θεσσαλονίκη για μία ακόμη φορά έπαιξε το ρόλο του οικοδεσπότη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έσυραν με τις τοποθετήσεις τους και το …χορό όσον αφορά τις απαιτήσεις των δήμων από την πολιτεία.

Ο κ.Ζέρβας υπογράμμισε την αναγκαιότητα σειράς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την αποκέντρωση, την επένδυση στη γνώση και στη καινοτομία, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις υποδομές. Προσδιόρισε τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης, μίλησε για την αναγκαιότητα αξιοποίησης πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων με τον συντομότερο και αποδοτικότερο δυνατό τρόπο, χωρίς τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημική κρίση στα οικονομικά των ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Θεσσαλονίκης το επιπλέον κόστος για την τελευταία διετία υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Ο κ.Καϊτεζίδης επισήμανε τα σοβαρά θέματα που απαιτούν σοβαρές απαντήσεις, όπως οι νέες αρμοδιότητες στους δήμους, η καταστατική θέση των αιρετών, τα οικονομικά των ΟΤΑ, τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία των δήμων, το «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, η ψηφιακή διακυβέρνηση και η λειτουργία των έξυπνων πόλεων, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η πολιτική προστασία και λοιπά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ λέγοντας ότι ενωμένοι οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα, της μετάβασης από την περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση στην εποχή της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης. 

Μ.Βορίδης: Για εμάς οι άρχοντες της Τ.Α. είναι αιρετοί άρχοντες του τόπου τους και όχι …βλαχοδήμαρχοι 

Τη δέσμευση ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του έτους και το 2022, η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις σε μία σειρά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Είπε ο υπουργός πως με νόμο θα καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους αιρετούς, δεν θα υπάρξει αύξηση του αντιμισθίου τους αν δεν δοθούν πρώτα αυξήσεις στους εργαζόμενους, αλλά θα ενισχυθούν μία σειρά δαπανών που βαραίνουν τους δημάρχους, ώστε να κάνουν καλύτερα το έργο τους.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης εξελίσσεται στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγονται οι δήμαρχοι το με 50% και όχι με το 43% παρατήρησε: «Η κυβέρνηση της Ελλάδος και ο νυν πρωθυπουργός είναι νομιμοποιημένοι δημοκρατικά και δεν το αμφισβητεί κανένας με κάτι λιγότερο από 40%, δεν κατάλαβα γιατί οι δήμαρχοι δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι με το 43%;».

   «Για μας οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αιρετοί άρχοντες του τόπου τους, τους τιμούμε και τους σεβόμαστε, ποτέ δεν θα τους πούμε βλαχοδημάρχους, ποτέ δεν θα δημιουργήσουμε οποιαδήποτε αιμάτωση στη σχέση μας μαζί τους», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Στ.Πέτσας: Αυξάνεται ο χρηματοδοτικός φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης»

Συμπληρωματικό «μποναμά» της κυβέρνησης, ύψους 107 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσει σημαντικά τους δήμους να αντιμετωπίσουν όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχουν το επόμενο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτσας είπε ότι με βάση την εξέλιξη του προϋπολογισμού και τη συνεννόηση που έχει το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προχωρήσει και σε κάτι ακόμα παραπάνω με τη μορφή της χρηματικής ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Για το 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα είναι ένα έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, με σκοπό την άρση τυχόν δυσλειτουργιών, ενώ σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι δόθηκαν 237,1 εκατ.ευρώ για τη στήριξη των δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση δαπανών κι αν χρειαστεί, το υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς για να βοηθήσει ξανά.

Στ.Καλαφάτης: Στόχος της κυβέρνησης η ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΑ», τόνισε ο Στ. Καλαφάτης

Τον στόχο της κυβέρνησης να αναβαθμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μετεξελιχθεί σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός μετέφερε προς τους αιρετούς ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τον τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. 

Ο κ.Καλαφάτης θυμήθηκε τα χρόνια που υπηρέτησε και ο ίδιος από διαφορετικές θέσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως γνώστης των θεμάτων ανέφερε πως πιστεύει στην αναβάθμιση του θεσμού και δεσμεύτηκε να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ενίσχυση του θεσμού και των δυνατοτήτων του.