Η πρώτη απάτη με bitcoins στήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης
Το ραντεβού σε κεντρική πλατεία της Ρώμης τον περασμένο Μάιο είχε όλα τα στοιχεία μίας κορυφαίας επιχειρηματικής συνάντησης. Το deal αφορούσε την πώληση ενός εργοστασιακού συγκροτήματος στη Σίνδο, έναντι τιμήματος 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ομάρ, Βρετανός με ρίζες από την Ινδία, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος μεγάλης μεσιτικής εταιρίας. Συμβόλαια, ίδρυση εταιρίας στην Ελλάδα, προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, ήταν τα στοιχεία της συζήτησης που έκανε με τον Έλληνα ιδιοκτήτη του ακινήτου. Μέχρι και η προμήθεια της μεσιτικής εταιρίας συμφωνήθηκε. Τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ, σε κρυπτονομίσματα bitcoins.
Η απάτη με θύμα τον Έλληνα επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του ακινήτου στη Σίνδο, που απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, είχε άριστο σχεδιασμό και υλοποίηση. «Ήταν σαν να ζούσε μία εικονική πραγματικότητα. Όλα ήταν στην εντέλεια. Όλα καλοστημένα, όλα καλοσχεδιασμένα», έλεγε στην Karfitsa πρόσωπο που γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο επιχειρηματίας, αποφάσισε να αναζητήσει αγοραστή για ένα εργοστασιακό συγκρότημα ιδιοκτησίας του στη Σίνδο. Η αγγελία δημοσιεύτηκε σε ξένα έντυπα και ιστοσελίδες. Και από εκεί ψαρεύτηκε.
Ο πρώτος ενδιαφερόμενος για την αγορά του ακινήτου ήταν μία μεσιτική εταιρία με έδρα το Λονδίνο. Έτσι τουλάχιστον ανέφερε ο εκπρόσωπός της, καθώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια όλα ήταν σχεδιασμένα στην εντέλεια χωρίς να είναι όμως τίποτε πραγματικό. Στόχος ήταν να αρπάξουν από τον επιχειρηματία την προμήθεια. Τις 400.000 ευρώ ή για την ακρίβεια τα 7,2 bitcoins. Η «εταιρία» ενδιαφερόταν για να προωθήσει την πώληση του ακινήτου στους πελάτες της. Η συμφωνία σχεδόν είχε κλείσει στο ραντεβού της Ρώμης. Ο Ομάρ είχε βρεθεί εκεί, όπως είπε, λόγω της αγοράς ενός μεγάλου ακινήτου στο κέντρο της αιώνιας πόλης. Έτσι είπε και έγινε πιστευτός. Ωστόσο τίποτα δεν θα ολοκληρωνόταν πριν να γίνει αυτοψία. Ένας Βραζιλιάνος στην καταγωγή, όπως είπε, επισκέφτηκε το καλοκαίρι τη Θεσσαλονίκη και έκανε… αυτοψία στο ακίνητο. Αυτός θα έδινε το τελικό ΟΚ για να προχωρήσει η αγγλική επένδυση…

Το χρυσό στικάκι
Όλο το καλοκαίρι οι εκπρόσωποι της εταιρίας του Λονδίνου και η γραμματεία του Έλληνα επιχειρηματία αντάλλασσαν έγγραφα τα οποία έφταναν στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας διεθνούς ηλεκτρονικής υπογραφής γνήσιου αντιγράφου. Παρουσιάστηκαν έγγραφα για τη σύσταση της μεσιτικής εταιρίας, έγγραφα για το συμβολαιογραφικό γραφείο της Αγγλίας, τα συμβόλαια αγοράς. Όλα όμως αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστά. Ο επιχειρηματίας όμως θεωρούσε ότι έκανε το μεγάλο deal.
Η κορυφαία συνάντηση είχε κανονιστεί για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι του «μεσιτικού ομίλου» θα έφταναν στη Θεσσαλονίκη μέσω Φρανκφούρτης, επειδή είπαν ότι είχαν μία συμφωνία στη γερμανική πόλη. Στη Θεσσαλονίκη όλα ήταν έτοιμα. Ο επιχειρηματίας είχε φροντίσει να ανοίξει εταιρία στη μεσιτική του Λονδίνου για να κάνει την αγορά, είχε ενημερωθεί γνωστό συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης που είχε ετοιμάσει τα συμβόλαια πώλησης του ακινήτου και τα ποσοστά προμήθειας, ενώ οι δύο εκπρόσωποι της εταιρίας θα έμεναν σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
Στο μεσοδιάστημα ο επιχειρηματίας, ύστερα από απαίτηση των υποψήφιων μεσιτών, φρόντισε να μετατρέψει 400.000 ευρώ σε bitcoins. Συγκεκριμένα 7,2 κρυπτονομίσματα ήταν τοποθετημένα μέσα σε ένα usb, σε ένα στικάκι, που το συνόδευε ένα χαρτάκι με έναν κωδικό. Όλα αυτά ήταν μέσα σε έναν απλό φάκελο.
Το ραντεβού είχε κλειστεί για νωρίς το απόγευμα. Μέχρι που έγινε ένα τηλεφώνημα. Ο Ομάρ ενημέρωσε ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος… φερεγγυότητας. Δηλαδή εάν το ποσό της προμήθειας είναι άμεσα διαθέσιμο, καθώς «η εταιρία δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δεσμεύσεις με το δημόσιο και χρέη σε αυτό». Ο επιχειρηματίας καθώς δεν είχε υποχρεώσεις, δεν ανησύχησε και έπεσε στην παγίδα επιτρέποντας τον… έλεγχο. Στα γραφεία της εταιρίας του επιχειρηματία έφτασε μία νεαρή μελαχρινή, με ψηλοτάκουνα και πρόσωπο… γραμματέα. Ίσια μαλλιά, μπλε μάτια – αποδείχτηκε ότι ήταν πρόσθετοι φακοί επαφής – και σχεδόν κρύο ύφος. Ενημέρωσε ότι θα έκανε έναν έλεγχο στο περιεχόμενο του φορητού δίσκου εάν τα κρυπτονομίσματα ήταν άμεσα διαθέσιμα. Κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι το στικάκι με τα 7,2 bitcoins είχε κάνει φτερά και στη θέση του στον λευκό φάκελο με το χαρτάκι και τον κωδικό ήταν ένα στικάκι από γνωστή εταιρία ηλεκτρονικών της Θεσσαλονίκης. Η νεαρή βεβαίωσε ότι όλα πήγαν καλά, βρήκε το ποσό στο στικάκι και θα αποχωρούσε, παραδίδοντας τον φάκελο στον ιδιοκτήτη του. Σχεδόν δύο ώρες αργότερα, ο επιχειρηματίας άνοιξε τον φάκελο και βρήκε ότι το usb είχε αντικατασταθεί.
Ο συναγερμός της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Β. Ελλάδας
Λίγα λεπτά αφότου ενημέρωσε την αστυνομία σήμανε συναγερμός. Πρώτη ενημερώθηκε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και η αστυνομία στο αεροδρόμιο. Η 25χρονη, ρουμάνα όπως αποδείχτηκε μετά τη σύλληψή της, είχε πετάξει τα ψηλοτάκουνα, είχε βγάλει τους μπλε φακούς από τα μάτια, άφησε τα μαλλιά της ατημέλητα, φόρεσε φόρμες και μποτάκια και έγινε πάλι μία νεαρή που καθόταν δίπλα στον 20χρονο φίλο της, επίσης από τη Ρουμανία.

Στη διαδρομή για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έγινε και η μεταφορά των bitcoins που διαβιβάστηκαν στους εγκεφάλους του κυκλώματος μέσω γνωστής διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Μία ώρα μετά την κλοπή του usb και οι δύο ήταν στο αεροδρόμιο περιμένοντας την πτήση για Παρίσι. Η πύλη του αεροδρομίου για την επιβίβαση στο αεροσκάφος άνοιξε, όμως μόλις η 25χρονη την πέρασε, έγινε αντιληπτή από έναν αστυνομικό που την αναγνώρισε από τις εικόνες που την είχαν καταγράψει στην κάμερα του γραφείου του επιχειρηματία. Και εκεί την ακινητοποίησε.
«Πέσαμε κι εμείς θύματα. Μας είπε ότι ήθελε να κάνει έναν έλεγχο στη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων. Γι’ αυτό πήρα το στικάκι. Δεν ήξερα ότι θα τα κλέψει. Είμαι κι εγώ θύμα», ισχυρίστηκε η 25χρονη στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε τη Δευτέρα. Χωρίς να πείσει οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς μαζί με τον 20χρονο φίλο της κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Για την ιστορία το στικάκι βρέθηκε στην κατοχή της όπως και το χαρτάκι με τον αριθμό – κλειδί που άνοιγε τα bitcoins. Μόνον που είχαν ήδη μεταφερθεί στον αριθμό τηλεφώνου του εγκεφάλου του κυκλώματος που θα τα μετέτρεπε σε χρήμα μέσω των μαύρων ανταλλακτηρίων του dark web. Η Europol αναλαμβάνει τη σκυτάλη για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Οι ελληνικές αρχές, βλέποντας τη μεθοδολογία του κυκλώματος θεωρούν πως έχουν να κάνουν με ένα διεθνές κύκλωμα στα δίχτυα του οποίου έπεσαν και άλλοι επιχειρηματίες. Μένει να ερευνηθεί από τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές.
Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa