«Πυξίδα» του ΑΠΘ δείχνει με ποιο κόμμα ταυτίζονται οι απόψεις σου
Ένα κουίζ 21 ερωτήσεων που δημιούργησε μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιδιώκει να γίνει η «πυξίδα» των πολιτών για να συγκρίνουν τις θέσεις τους με εκείνες των κομμάτων σε θέματα λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και ατομικών ελευθεριών.
Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού
Ο χρήστης συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο της «Πυξίδας Λαϊκισμού και Ευρωσκεπτικισμού» διαδικτυακά απαντώντας σε ερωτήματα όπως: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα», «Οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να αποφασίζουν στο θέμα της έκτρωσης», «Ο λαός, και όχι οι πολιτικοί, θα πρέπει να λαμβάνει τις σημαντικότερες πολιτικές αποφάσεις». Στο τέλος το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις θέσεις των κομμάτων με τις απαντήσεις του χρήστη και παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζοντας στην οθόνη την κατάταξη των κομμάτων – που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – με βάση τον βαθμό συμφωνίας τους με τα «πιστεύω» του χρήστη.
«Η πυξίδα δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα ή μέσο ενημέρωσης», ξεκαθαρίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Ιωάννης Ανδρεάδης, μιλώντας στην Karfitsa.
«Το βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι και η διαφορά της “πυξίδας’’ με έναν απλό συνηθισμένο ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου, είναι ότι δεν έγινε με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να επιλέξουν πως θα συμπεριφερθούν στις εκλογές, δηλαδή την προτίμηση ψήφου τους, αλλά κυρίως για να μπορέσουν οι πολίτες να μάθουν την θέση τους σε αυτούς τους δυο άξονες που μελετήσαμε, δηλαδή του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού», εξηγεί ο καθηγητής.
«Προφανώς δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα δυο χαρακτηριστικά πολιτικού ανταγωνισμού στην ελληνική πολιτική σκηνή, όμως ο στόχος μας ήταν η τοποθέτηση που έχουμε ως πολίτες σε αυτές τις δυο έννοιες», τονίζει ο κ. Ανδρεάδης.
Παράλληλος στόχος της εφαρμογής είναι να ενεργοποιήσει τον πολίτη να μάθει περισσότερα πράγματα γύρω από τις έννοιες του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.
«Για την στάση απέναντι στην Ευρώπη ίσως είναι πιο εύκολο να βρει κάποιος την θέση που βρίσκεται η άποψη του. Για τον λαϊκισμό όμως είναι μια έννοια πιο δύσκολη για τον πολίτη», διαπιστώνει ο καθηγητής. Καθότι η χρήση της λέξης «λαϊκισμός» χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία από πολιτικά πρόσωπα, από κάθε πλευρά, όταν θέλουν να κατηγορήσουν κάποιον αντίπαλο τους με αυτόν τον τρόπο δίνεται μια διαφορετική ερμηνεία της συγκεκριμένης λέξης προς τους πολίτες και δημιουργεί «σύγχυση» στην κατανόηση της έννοιας της. Έτσι η «πυξίδα» επιδιώκει την γνώση και την εξοικείωση του πολίτη με την πραγματική της σημασία.
Εργαλείο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη
«Προσπαθούμε το ερωτηματολόγιο ως εργαλείο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα από κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Για αυτό το έχουμε μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα και είναι ήδη διαθέσιμο», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης. Στην αγγλική version του χρησιμοποιούνται πολιτικές προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο και όχι κόμματα, για να βρεθεί το σημείο ταύτισης των απόψεων των πολιτών.
«Η ιδέα είναι κυρίως για τις μεγαλύτερες χώρες πληθυσμιακά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε την τοποθέτηση των πιο σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων σε κάθε μια από τις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε την δυνατότητα σε κάποιον που είναι για παράδειγμα στη Γερμανία ή στην Ιταλία να μπορεί να επιλέγει την χώρα του και να βλέπει για τους δικούς του πολιτικούς ποιοι είναι πιο κοντά και πιο μακριά του από αυτές τις έννοιες», επισημαίνει ο καθηγητής.
Επίσης, η δεύτερη κατεύθυνση της εφαρμογής είναι όταν φτάσουμε στην προεκλογική περίοδο στη χώρα μας να μετεξελιχθεί η «πυξίδα» στον συνηθισμένο σύμβουλο ψήφου. «Θα είναι συμπληρωμένη με ερωτήσεις που θα αναφέρονται στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας που θα αφορούν τις προσεχείς εκλογές. Τότε βέβαια θα εντάξουμε περισσότερα κόμματα γιατί θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και εκείνα που θα εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες λοιπόν θα μπορούν να δουν ποιο κόμμα είναι πιο κοντά τους σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών θεμάτων που απασχολούν την κοινωνίας μας», αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.
Η «πυξίδα» (popeu.helpmevote.gr) είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου «Καινοτόμες μέθοδοι και υψηλής ποιότητας δεδομένα στη μελέτη του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού (DataPopEU)», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ. Έχει ανέβει online εδώ και λίγες ημέρες. Αν και είναι νωρίς ακόμη μετράει μερικές χιλιάδες χρήσης. «Αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων ειδικά όταν μπούμε στην προεκλογική περίοδο», σημειώνει ο καθηγητής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA