Η Θεσσαλονίκη στα βήματα της… Silicon Valley

PFIZER ΚΑΙ CISCO ΕΔΩΣΑΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού 

Με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία του κορονοϊού, η Θεσσαλονίκη αρχίζει να κάνει  άλματα προς την  τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την  μετατροπή της σε ένα κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή των Βαλκανίων που είναι άλλωστε και το στοίχημα της Κυβέρνησης. 

Της Δέσποινας Κρητικού 

Τα πρώτα βήματα έγιναν με την έμπρακτη  εμπιστοσύνη  των δύο διεθνών κολοσσών της Pfizer και της Ciscoπου επέλεξαν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη. 

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer,  αποτελούν μια επένδυση-σταθμό για την Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. 

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Παράλληλα προτεραιότητα του Κέντρου αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής Ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών αποτελεί μια κεντρική παγκόσμια πλατφόρμα εδραιωμένη σε όλoν τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, εξυπηρετώντας ένα εύρος υπηρεσιών όπως: Oικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Εταιρικού Μετασχηματισμού, Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσίες Προμηθειών.

H Pfizer έφερε πίσω Έλληνες επιστήμονες που εργάζονταν στο Εξωτερικό  

Ήδη έχει επιτευχθεί  το πολυσυζητημένο brain gain με την επιστροφή ελλήνων επιστημόνων που ήρθαν από Γερμανία Ολλανδία, Σλοβακία ΗΠΑ  και άλλες χώρες προκειμένου να ενταχθούν στο προσωπικό των δυο Κέντρων του διεθνούς Κολοσσού και να εργαστούν ανάμεσα σε διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες. 

Άλλωστε ο διεθνής Κολοσσός αποτελεί εγγύηση εργασίας και εξέλιξης ενώ οι νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις της Phizer στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που  καλύπτουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. παρέχουν όλα τα εχέγγυα για ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας στην πατρίδα . Ήδη 70 νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν λάβει θέσεις στα νέα τους  καθήκοντα τα οποία ως επί το πλείστον εκτελούν προς το παρόν με τηλεργασία. Τα δύο κέντρα θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζομένους.

Α.Μπουρλά: Διεθνείς κολοσσοί με ρωτούν για τη Θεσσαλονίκη 

 «Χαρά μου που βρέθηκαν τόσοι εξαιρετικοί επιστήμονες προκειμένου να στελεχώσουν την εταιρεία στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer κατά την τελετή των εγκαινίων που έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη.

«Είχαμε στόχο τα 200 άτομα προσωπικό στη διετία και φτάσαμε τα 325 στο Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας. Μαζί με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών έχουμε ξεπεράσει τα 500 άτομα προσωπικό ενώ αναμένεται να  φτάσουμε στα 700» ανέφερε ο κ. Μπουρλά, υπογραμμίζοντας πως αυτό που συντελείται στη Θεσσαλονίκη θα κάνει Αμερικανούς, Ολλανδούς, Γερμανούς να τρίβουν τα μάτια τους τονίζοντας πως η πόλη βρίσκεται στο μικροσκόπιο εταιρειών όπως η Cisco, η Αmazon και η Microsoft, που τον ρωτούν για τη Θεσσαλονίκη.

Στο εσωτερικό των κέντρων της Pfizer, οι αίθουσες είναι εντυπωσιακές με χώρους χαλάρωσης και τεράστιες οθόνες ενώ ανάμεσα στα γραφεία εργασίας που είναι διακοσμημένες  με τοιχογραφίες του μαθηματικού και φιλοσόφου Τζορτζ Μπουλ και της Μαρίας Κιουρί, φυσικού και χημικού.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη στην οδό Τομπάζη. 

Στα σφαγεία η έδρα της Cisco

To Co-Innovation Center που έχει δημιουργήσει η Cisco  στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια σύγχρονη επένδυση του αμερικανικού κολοσσού και είναι ένα ακόμα απτό δείγμα της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην πόλη κολοσσοί παγκόσμιου βεληνεκούς.

Ανάλογα κέντρα της Cisco  λειτουργούν σήμερα μόνο σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο. O δήμος Θεσσαλονίκης διεκδίκησε και πήρε την «έδρα» του Κέντρου, παραχωρώντας για τέσσερα χρόνια τη χρήση του ανακαινισμένου με κοινοτικά κονδύλια χώρου των παλαιών σφαγείων.  Σε βάθος τετραετίας η  Cisco θα επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ . Το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού λειτουργεί από τις 24 Σεπτεμβρίου. 

Τεχνολογικές λύσεις και start ups

Οι τεχνολογικές λύσεις που θα είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη σε όσους επισκεφθούν το «σπίτι» της καινοτομίας, είναι: η  Έξυπνη πόλη  η Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια  η Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας, ο Τουρισμός και πολιτισμός, η  Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων, κ.τ.λ. 

Στο κέντρο εργάζονται ομάδες εργασίας με στόχο τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και το οικοσύστημα των startups της Θεσσαλονίκης, για να διαμορφώνουν από κοινού νέα τεχνολογικά εργαλεία για ποικίλα προβλήματα, για τα οποία αναζητούν αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς.

Το Κέντρο θα εκπαιδεύει μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες, που θέλουν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες, με την πιστοποίηση της εταιρείας. Επίσης στον ίδιο χώρο θα αναπτυχθούν και τμήματα STEM και Ρομποτικής.