Η ζωή μέσα σε τέσσερις τοίχους δεν είναι ελευθερία

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

«Ποια κανονικότητα;». Με αυτό το ερώτημα το φετινό Thessaloniki Pride θέτει έναν σημαντικό προβληματισμό όσον αφορά την κοινωνία στην οποία καλούνται να επιστρέψουν και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μετά τους περιορισμούς που επέβαλλε ο κορονοϊός. Μια κοινωνία που και πριν τον εγκλεισμό λόγω των lockdown, ήταν γεμάτη από ρατσισμό, διακρίσεις, βία και αποκλεισμούς απέναντι στα άτομα της κοινότητας.

«Η κανονικότητα είναι μια λέξη που χρησιμοποιούσαμε και πριν την πανδημία ώστε να καταδείξουμε ότι δεν μας χωράει όλους», εξηγεί στην Karfitsa o Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης. «Σαφώς και θέλουμε να φύγει η πανδημία και να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ζωής προ κορονοϊού, όμως η ζωή πριν τα lockdown είχε αποκλεισμούς και διακρίσεις. Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση που βιώνουμε συνολικά για να περάσουμε σε ένα μέλλον καλύτερο και να μην γυρίσουμε πάλι στα ίδια», συμπληρώνει.

Αυτό δεν είναι ελευθερία

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός με την καραντίνα έδωσε την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να καταλάβει τους περιορισμούς που βιώνει ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο. «Αρκετοί λένε την κλασική ατάκα ‘’δεν με πειράζει αν είναι κανείς γκέι, λεσβία, τρανς, απλά ό,τι κάνει να το κάνει στο σπίτι του’’. Τώρα λοιπόν με τα lockdown όλοι κατάλαβαν ότι η ζωή μέσα σε τέσσερις τοίχους δεν είναι ελευθερία. Οπότε τώρα που το βιώσαν όλοι μπορούν να έχουν λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση και να καταλάβουν εμάς και πώς είναι να μην μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα οπουδήποτε και κυρίως σε δημόσιο χώρο», επισημαίνει ο Απ.Καραμπαΐρης.

Πόσο επηρεάστηκε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσα στην πανδημία

Μέσα σε μια κρίση, όπως εν προκειμένω της πανδημίας, η ευαλωτότητα κάποιων ομάδων, για παράδειγμα των ΛΟΑΤΚΙ αυξάνεται. Όπως σημειώνει ο κ.Καραμπαΐρης, πολλά άτομα που δεν είχαν την οικονομική ανεξαρτησία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα πατρικά τους σπίτια, όπου όμως δεν είναι πάντα φιλικά για αυτά. «Ακόμη περισσότερο τα τρανς άτομα που τα περισσότερα εξαναγκάζονται στην σεξεργασία και μέσα στην πανδημία δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Μάλιστα, λόγω του κοινωνικού στίγματος δεν έχουν νόμιμη δουλειά, δηλαδή εργάζονται ανασφάλιστα και για αυτό δεν δικαιούνταν το έκτακτο επίδομα», λέει ο ίδιος.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Thessaloniki Pride στην διάρκεια της καραντίνας δέχθηκε αρκετές κλήσεις από τρανς άτομα που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν οικονομικά. Ο Απ.Καραμπαΐρης θυμάται χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας τρανς γυναίκας από την Ξάνθη, η οποία έχει επιλέξει να μένει στην επαρχία παρά τις όποιες δυσκολίες. «Η γυναίκα αυτή είχε ανοίξει ένα μαγαζί, όμως λόγω της πανδημίας αναγκάστηκε να το κλείσει. Όταν το μάθαμε μαζέψαμε κάποια λεφτά και της τα στείλαμε. Έτσι κατάφερε να ανοίξει ξανά την επιχείρηση της», περιγράφει.

Το «11528» (ξανά) δίπλα σου

Παρότι οι γραμμές ψυχολογικής στήριξης και οι κλήσεις προς αυτές είχαν αυξηθεί κατά την διάρκεια των lockdown η γραμμή «11528» για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκε να κλείσει. «Εκείνη την περίοδο είχαμε δεχθεί αρκετές κλήσεις από άτομα που δεν μπορούσαν να βρουν την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Κάποια βαριά περιστατικά τα ανέλαβαν εθελοντικά οι ψυχολόγοι που δούλευαν παλαιότερα, όμως το σύνολο των κλήσεων δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride. Ωστόσο πρόσφατα βρέθηκαν οικονομικοί πόροι και επαναλειτουργεί.

photo Γιώργος Αλεξάκης

Στόχος: Περισσότερη ορατότητα

Μετά το πέρας του φετινού Pride, που μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο από τον καθιερωμένο μήνα του τον Ιούνιο, οι διοργανωτές θέλουν να κρατήσουν τις καλές πρακτικές που τους έμαθε η διαχείριση και η οργάνωση ενός τόσο μεγάλου event εν μέσω δυσκολιών. Οι εναλλακτικές μορφές στις οποίες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν λόγω της πανδημίας, όπως για παράδειγμα η χρήση του διαδικτύου για κάποιες εκδηλώσεις, έκαναν το Thessaloniki Pride να φτάσει σε περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. «Άτομα από την επαρχία που δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν την πόλη, μπόρεσαν online να έρθουν με αυτόν τον τρόπο πιο κοντά μας. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν μάθαμε ότι για να ‘’πιάσουμε’’ ένα μεγαλύτερο κοινό που μπορεί να έχει και μεγαλύτερη ανάγκη επαφής με την διοργάνωση αυτή θα πρέπει να έχουμε και άλλες μορφές», σημειώνει ο κ.Καραμπαΐρης.

*25 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, Πορεία Υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Από την έντυπη Karfitsa